:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THIS IS 40
THIS IS 40 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-09-12
FILM
In Hollywood is Judd Apatow momenteel de koning van de sekskomedie. Lovende woorden die niet meer betekenen dan dat hij zowel producer als regisseur is van een heleboel films die bol staan van de schuine moppen. Komedies die soms garant staan voor een hilarisch lachspektakel (denk maar aan zijn eigen spruit The 40 Year Old Virgin), maar af en toe ook de boot wel eens missen. Apatow had na ontelbare tienerkomedies à la Superbad zin in een nieuw avontuur. Hij zag een film over de midlifecrisis best zitten en na lang nadenken besliste hij om Debbie (Leslie Mann) en Pete (Paul Rudd) uit zijn vroegere prent Knocked Up (met Seth Rogen en Katherine Heigl) opnieuw boven te halen. Dit koppel speelde slechts een bijrolletje in de toenmalige hit. De regisseur mag dan wel met mooie theorieën afkomen waarom hij voor deze twee koos, de echte waarheid is zonder twijfel het feit dat Leslie Mann gewoon de echtgenote van Apatow is. Tel daar nog zijn dochters Iris en Maude bij (ook al van de partij in Knocked Up) en je hebt zoiets als een droomcast.

Niemand vindt het prettig om wakker te worden met de gedachte dat hij 40 is. Optimisten beweren wel dat het echte levensavontuur pas dan begint, maar pessimisten hebben eveneens gelijk door te stellen dat de helft van het leven (en dus ook de kansen) voorbij is. Debbie (Leslie Mann) liegt steeds over haar leeftijd. Net zoals de meeste vrouwen maakt zij zich zorgen over verschijnende rimpels. Haar kledingsboetiek boert goed en dat in tegenstelling tot de platenmaatschappij van haar echtgenoot Pete (Paul Rudd). Met Unfiltered Records probeert Pete oude muzieklegendes een nieuwe kans te geven, maar doordat de muziekindustrie plat op zijn buik ligt lukt dat niet al te best. De hereniging van popband Haircut One Hundred was een financiële kater en het ziet ernaar uit dat het publiek ook niet wakker ligt van zijn nieuwste project, de comeback van Graham Parker. Bovendien moet Pete, zonder dat zijn vrouw het te weten komt, zijn vader (Albert Brooks) regelmatig wat geld lenen. Neen, het leven op je veertigste is geen lachertje. Zeker niet als daar ook nog twee kwebbelende tienerdochters bijkomen.

Apatow mengt in zijn komedie heel wat elementen waarmee de meeste veertigers worden geconfronteerd. Zoals we van hem gewoon zijn vindt hij het nodig omdat met de nodige foute humor te doen en zoiets levert natuurlijk de gebruikelijke pis- en kakhumor op. Daarmee is niks fout, alleen is 133 minuten veel te lang voor dat soort grollen. In de bonussectie vind je 35 minuten ongebruikt materiaal en eerlijkheidshalve mochten er nog heel wat andere scènes op de eindmeet gesneuveld zijn. Apatow is eigenlijk net als Woody Allen: ofwel vind je hem dolkomisch ofwel erger je je dood aan zijn humor. Zo zijn volgens Pete joden de enige mensen die nog platen kopen, gewoon omdat ze het woord "downloaden" niet begrijpen. Is dat nu komisch of niet? We laten het aan jullie oordeel over.

Het is niet alleen de lengte die deze spin-off van Knocked Up nekt, ook de vertolkingen zijn bij momenten belabberd. Rudd en Mann kunnen wel acteren, alleen moet je er ook de zusjes Apatow bij nemen die heel wat scènes verzieken. Ook maakt Apatow de fout om te veel op de aanwezigheid van Graham Parker te hameren. Buiten Amerika is deze rockartiest (noem hem maar een slechte Springsteen) nauwelijks bekend en ook als acteur brengt hij het er niet al te best vanaf. Trouwens, God mag weten wat hem bezielde om zichzelf twee uur belachelijk te maken. Wie van cameo's houdt kan alvast uitkijken naar Billy Joe van Green Day en Ryan Adams (neen, niet Bryan, maar Ryan).

This Is 40 is een leuke film die je gerust in de lader mag stoppen. Verwacht alleen geen hilarische knaller zoals The 40 Year Old Virgin en vergeet vooral niet je afstandsbediening, je zou wel eens durven vooruitspoelen!

BEELD EN GELUID
Over de technische kwaliteit van recente Universal-releases zal je ons maar weinig horen klagen. Deze filmmaatschappij biedt de kijker immers wat hij anno 2013 van een Blu-ray verwacht: een piekfijn beeld en optimaal geluid. Dat is bij deze komedie niet anders. Het beeld is uiterst verzorgd met zeer natuurlijke kleuren, vlijmscherpe contrasten en natuurlijk zonder de minste storing. Aangezien het om een komedie gaat is de soundtrack zowat het enige wat uit de speakers knalt, toch kunnen we ook daar niks negatief over zeggen. Als je de afgrijselijke nummers van Graham Parker niet meerekent, is de muziekkeuze (van A-Ha tot The Pixies) zelfs uitstekend. 

EXTRA'S
Als je het puur in minuten uitdrukt dan is het bonusmateriaal overdonderend. De vraag is alleen wat je er na afloop aan hebt, want echt informatief kan je deze schijfvulling moeilijk noemen. Wie nood heeft aan weggelaten scènes zal een hele kluif aan deze Blu-ray hebben, want je vindt 35 minuten van deze onzin terug. Ook zijn er de nodige bloopers en uitgebreide scènes, toch is The Making Of This Is 40 de enige extra die het bekijken waard is. Regisseur Judd Apatow legt uit waarom hij het zo'n goed idee vindt om Pete en Debbie uit Knocked Up nog eens uit de kast te halen. Apatow noemt zijn gezin The Jacksons van de komedie. Niet alleen is Leslie Mann zijn echtgenote, ook zijn kinderen Iris en Maude spelen een hoofdrol. Dat ze in feite twee irriterende krengen zijn die voor geen meter kunnen acteren, moet je er maar bijnemen. Het is trouwens zoals de cineast zelf zegt: niemand zal hem ooit durven zeggen dat zijn kinderen slecht zijn (natuurlijk heeft hij de mening van onze redactie over het hoofd gezien!).

Voor de rest wordt Graham Parker net iets te veel in de bloemetjes gezet. Deze popmuzikant heeft in de jaren 70 met zijn band The Rumour enkele leuke songs neergepend, doch kan je hem moeilijk een genie noemen. Maar goed, Apatow is er trots op dat hij de gewezen rockster kon strikken en tussen het bonusmateriaal vind je zowaar vier clips van de man. Graham zelf denkt dat hij niet in staat is om fatsoenlijk te acteren. Zelfkennis is zo veel waard, mijnheer Parker! O ja, dit willen we je ook nog vertellen: mocht je je afvragen waarom het huis van Debbie en Pete plots niet meer op dat van Knocked Up lijkt, dan moet je je gewoon inbeelden dat de twee de boel wat verbouwd hebben.

CONCLUSIE
Wie zijn eisen niet te hoog stelt zal wellicht kunnen lachen met de foute (en vaak vulgaire) humor van This Is 40. De waarheid is namelijk dat een hele resem grapjes daadwerkelijk op de lachspieren werken. Het is wel jammer dat Apatow het nodig vond om een komedie van 133 minuten te draaien.


coverStudio: Universal

Regie: Judd Apatow
Met: Paul Rudd, Leslie Mann, Maude Apatow, Iris Apatow, Jason Segel, Annie Mumolo, Robert Smigel, Megan Fox

Film:
6,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
133 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582938333


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Catalaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Catalaans, Ijslands, Portugees, Zweeds, Noors, Fins, Deens, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Gag Reel And Deleted Scenes (40 min.)
• Extended And Alternate Scenes (18 min.)
• Documentaries (50 min.)
• Audio Commentary With Judd Apatow

Andere recente releases van deze maatschappij