:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK ENTERPRISE - SEIZOEN 2
STAR TREK ENTERPRISE - SEIZOEN 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-09-23
SERIE
Dit jaar hebben Trekkies helemaal geen recht tot klagen. Niet alleen vloog de Enterprise nog eens op het witte doek in de (weliswaar matige) Into Darkness, er verschenen enkele seizoenen van Star Trek The Next Generation op Blu-ray en als leuk toemaatje is tevens het tweede seizoen van Star Trek Enterprise op een blauw schijfje beschikbaar. En zeggen dat we nog maar in september zijn! Voor wie de kluts kwijt is herhalen we graag dat Star Trek Enterprise een prequel is. De makers toveren ons terug naar het midden van de 22e eeuw toen het ingenieuze ruimteschip dat door de Starfleet Academy is ontworpen nog in zijn kinderschoenen stond. Een echt succes was de serie echter niet. Na vier seizoenen ontving de volledige cast z'n ontslagbrief en heel wat Trekkies beweren dat Star Trek-bedenker Gene Rodenberry nooit zijn toestemming voor deze spin-off zou hebben gegeven. Nu goed, waarschijnlijk zal Rodenberry zich ook in zijn graf omdraaien mocht hij zien wat J.J. Abrahams met zijn ruimte-iconen heeft uitgespookt, maar omdat alles van Star Trek nu eenmaal goed verkoopt, vonden de producers dat er ondanks de zware kritiek op het eerste seizoen een opvolger nodig was. Het resultaat is volgens sommige Trekkies nog slechter. Zelf vind ik dat deze bewering een brug te ver is. Neen, geen enkele van de 26 afleveringen kan ook maar tippen aan de avonturen van Picard of Spock, toch blijft Star Trek Enterprise leuk televisievermaak. In deze spin-off is duidelijk voelbaar dat de magische hand van Gene Rodenberry verdwenen is. Sommige kwatongen beweren zelfs dat heel wat scripts zijn geschreven door mensen die weinig of geen feeling hebben met het Star Trek-universum. En toch, alhoewel het een tijdje duurt vooraleer de serie op gang komt, raak je gaandeweg het seizoen toch (een heel klein beetje) verslaafd.

De cast is dezelfde als die in het eerste seizoen. Jonathan Archer (Scott Bakula) voert nog steeds het commando over de Enterprise. Hij wordt in zijn missies bijgestaan door Vulcan-officier T’Pol (Jolene Blalock), technicus Charles Tucker III (Connor Trinneer), luitenant Malcolm Reed (Dominic Keating), vaandrig Travis Mayweather (Anthony Montgomery), Hoshi Sato (Linda Park) en Dr. Phlox (John Billingsley) .
.
In deze box vind je 25 afleveringen waarvan de beste ongetwijfeld zijn: Minefield (waarin de bemanning voor het eerst met de Romulanen contact heeft), Singularity (over een zwart gat), Stigma (een virus dat zowel het leven als de carrière van T'Pol bedreigt), Regeneration (een eerste kennismaking met de verschrikkelijke Borg) en de spectaculaire afsluiter The Expanse. Natuurlijk komen we heel wat te weten over verschillende rassen die ons heelal bevolken. In Carbon Creek ontdekt T'Poll bijv. dat de Vulcans al in 1957 een paar maanden op moeder aarde hebben doorgebracht. In Stigma gaat het over het persoonlijke en mysterieuze leven van Dr. Phlox en dan vooral over zijn vreemde vrouw Feezal. 

Als je alle schrijfsels van de Trekkies op diverse forums mag geloven (niet doen hoor!) dan komen de afleveringen Precious Cargo en A Night In Sickbay in aanmerking voor de titel van slechtste Star Trek-aflevering aller tijden. Niet dat Scott Bakula zich veel van die praatjes aantrekt. In één van de interviews die je als extra in deze box vindt vertelt de acteur koeltjes dat Enterprise gewoon moet groeien. Waar hebben we zoiets eerder gehoord? Maar wat zou het? Op het einde van de lange rit zullen de meningen over Enterprise sowieso zeer verdeeld blijven. Je kan het dilemma zelfs een beetje vergelijken met de huidige afkeer die sommige Trekkies van de Hollywoodiaanse J.J. Abrahams-aanpak hebben. Hondstrouwe fans vinden het a priori heiligschennis dat de ijskoude (volgens sommige saaie) aanpak van Rodenberry in een avontuurlijke jasje wordt gegoten. En dat is Enterprise nu eenmaal. Men gebruikt wel sommige elementen uit de Star Trek-franchise omdat dat nodig is om te scoren bij de fans, maar al bij al staat Enterprise mijlenver van Rodenberrys beginconcept. De waarheid is dan ook wellicht dat de serie op heel wat meer krediet zou kunnen rekenen mocht Enterprise losstaan van de Rodenberry-creaties. Nu is de erfenis veel te zwaar geworden. Je laat je misschien beter niet te veel (mis)leiden door de vele negatieve commentaren die op het web zijn verspreid. Er zijn heel wat elementen die beter kunnen (wat pittigere scenario's en betere acteerprestaties bijv.), maar al bij al is Enterprise nog zo slecht niet.

BEELD EN GELUID
Met de releases van Star Trek The Next Generation zijn onze ogen ondertussen meer dan verwend. Daardoor wordt het enigszins moeilijk om Star Trek Enterprise op een eerlijke manier te bespreken, want zoals verwacht is er aan deze heruitgave (wellicht omdat ze minder geld opbrengt) heel wat minder aandacht besteedt. Nochtans is ook de beeldkwaliteit van deze spin-off tamelijk indrukwekkend. Er is een DTS-HD Master Audio 5.1-geluidsband aanwezig en in zo'n spectaculaire serie zorgt dat voor het nodige leven in de speakers. Zelf heb ik nooit de serie op dvd bekeken, maar als je de meningen op het net afschuimt, lijkt het erop alsof er sprake is van heel wat verbetering. Dat komt vooral omdat men de CG-effecten helemaal heeft herwerkt. Maar goed, net zoals we dat bij Star Trek The Next Generation hebben aangehaald blijft het ook hier een feit dat de consument daar wel veel voor moet betalen. Tijdens een wandeling in een supermarkt (aan sluikreclame doen wij niet!) bemerkte ik dat de Star Trek-franchise op Blu-ray tot de duurste in zijn categorie behoort.


EXTRA'S
Het bonusmateriaal op deze box is naar goede Star Trek-gewoonte een hele brok, tenminste als je het in tijd uitdrukt. Allereerst zijn er een heleboel verwijderde scènes, commentaarbanden en featurettes die ook al op de dvd-uitvoering stonden. We kunnen moeilijk beweren dat je daar veel van zult opsteken, maar omdat het blijkbaar het levensdoel van iedere Trekkie is om zo veel mogelijk van het Rodenberry-universum te weten te komen, zullen de meeste fans dit soort informatie met plezier verslinden. De drie afleveringen Carbon Creek, Regeneration en First Flight hebben trouwens een nieuwe commentaarband gekregen. Het is maar dat je het weet!

De eerste "echte" documentaire is In Conversation: The First Crew waarin bijna de hele cast anderhalfuur lang over Star Trek Enterprise praat. De moderator van dienst is Brannon Braga. Natuurlijk wordt er heel wat afgelachen over bepaalde scènes, maar of de kijker daar veel boodschap aan heeft laten we wijselijk in het midden. In ieder geval weet je welke Blu-ray je in de lader moet stoppen als je grapjes over het blauwe ondergoed van Connor Trinneer wil horen. De acteurs blaken van zelfvertrouwen, ook al wisten ze op toen al dat de Enterprise een zinkend schip was. Ondanks het feit dat de kijkcijfers allesbehalve hoopgevend waren, zijn ze er toch van overtuigd dat ze de juiste beslissing in hun leven hebben genomen. Nu ja, na het opdoeken van deze reeks heeft geen kat nog van één van hen gehoord, dus ze zullen wel gelijk hebben. En wat dat extra materiaal betreft: tja, na het bekijken ervan heb je wel de indruk dat je heel wat tijd voor het televisiescherm hebt doorgebracht, maar of deze inspanning nu echt de moeite loont is een totaal andere zaak!

CONCLUSIE
Net als het eerste seizoen, ligt nu ook het tweede onder vuur bij de Trekkies. De waarheid is evenwel dat deze spin-off best genietbaar is, ten minste als je bereid bent om de theatrale Roddenberry-aanpak te vergeten. Wie op zoek is naar onschuldig sciencefictionentertainment zal Enterprise beslist kunnen appreciëren, alleen blijft het jammer dat de aankoopprijs zo hoog is.
coverStudio: Universal

Regie: diverse
Met: Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer

Film:
6,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2002

Leeftijd:
6

Speelduur:
1112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582939187


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Catalaans Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Catalaans, Duits, Italiaans, Japans, Deens, Zweeds, Noors, Fins, Engels CC
Extra's:
• Star Trek Enterprise-Uncharted Territory
• In Conversation-The First Crew
• Newly Recorded Audio Commentaries On Select Episodes
• Archival Season 2 Promo
• DVD Featurettes And Commentaries

Andere recente releases van deze maatschappij