:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IRON MAN 3
IRON MAN 3 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-09-17
FILM
Tony Stark (Robert Downey Jr.) heeft zich teruggetrokken uit het bestuur van Stark Industries. De dagelijkse leiding wordt uitgevoerd door Pepper Potts (Gwyneth Paltrow), en om het land te beschermen heeft Stark een harnas ontworpen voor kolonel James Rhodes (Don Cheadle), die zichzelf niet langer War Machine noemt, maar zijn pak rood, wit en blauw heeft laten schilderen en voortaan door het leven gaat als de Iron Patriot. Stark zit intussen in zijn kelder te knutselen, en vergeet soms dat hij intussen een min of meer stabiele relatie met Pepper heeft, een gigantisch konijn voor Kerstmis ten spijt. Rhodes' voornaamste bekommernis is het bestrijden van de terrorist die zichzelf The Mandarin (Ben Kingsley) noemt, en die al enkele gewaagde aanslagen op Amerikaanse bodem op zijn palmares heeft staan. Op een dag krijgt Pepper een bezoek van een oud lief: uitvinder Aldrich Killian (Guy Pearce) heeft een systeem ontworpen, Extremis genaamd, om de capaciteit van het menselijk brein maximaal te benutten. Pepper wijst hem vriendelijk maar kordaat de deur, omdat de technologie te gevaarlijk is wanneer deze tot een wapen zou worden ontwikkeld. En eigenlijk is het kalf dan al verdronken: Starks bodyguard Happy Hogan (Jon Favreau) wordt zwaargewond bij een poging van de supersoldaten om namens de Mandarin het Chinese Theatre of Mann op te blazen. De technologie staat echter nog niet volledig op punt, en het gebeurt dat de soldaten tot spontane zelfontbranding overgaan. Stark reageert laconiek, en daagt in de media de Mandarin uit tot een duel. Het duurt niet lang vooraleer de stoottroepen van de terroristen Starks nederige stulpje met de grond gelijk maken. Met enkel een zwaar beschadigd pak te zijner beschikking belandt onze onfortuinlijke held in Rose Hills, Maryland, waar hij meteen profiteert om een kijkje te gaan nemen bij de crime scene van een zelfmoordterrorist. Stark vermoedt dat de man eerder als proefkonijn diende en daardoor slachtoffer is geworden van het nog niet op punt staan van Extremis. Prompt krijgt hij de supersoldaten van de Mandarin achter zijn hielen. Wanneer blijkt dat de publieke vijand nr. 1 zich niet in één of ander moslimland bevindt maar in een strengbewaakte villa in Miami, poogt Stark om de Mandarin, die een aanslag beraamt op de president van de Verenigde Staten, te overmeesteren. Het is het begin van een lange reeks onaangename verrassingen waarin Stark niet alleen zijn eigen leven, maar ook dat van Pepper Potts in de waagschaal gooit.




 
Heel even vreesde ik dat het met Iron Man compleet de verkeerde kant zou uitgaan nu de franchise is overgenomen door Disney. Bij de openingscredits sloeg de schrik mij om het hart toen niet het vertrouwde gejengel van AC/DC weerklonk, maar in de plaats daarvan het gejengel van de clunker I'm Blue van Eiffel 65. Mijn vrees was echter ongegrond, want de film opent met een flashback tijdens de millenniumwissel, toen Stark nog zijn playboyachtige zelf was en zijn voornaamste bekommernis was om zo snel mogelijk van de grond te gaan (en dan bedoel ik niet in een Iron Man-kostuum). De film slaat al dadelijk een volwassen toon aan, alhoewel er wel duidelijk de hand van de Disneystudio in te ontwaren is, doordat de gevechten weliswaar massaal veel slachtoffers, maar relatief weinig bloed opleveren, én door de niet zo gelukkige keuze om een bijrol toe te kennen aan een irritante snotneus die Harley (Ty Simpkins) heet en feitelijk een doordruk is van die puist Short Round uit Indiana Jones And The Temple Of Doom. Ook is, en dan speel ik even met een spoilertag, [spoiler]de eindscène waarin Tony Stark eindelijk de shrapnel uit zijn borstkas laat halen[/spoiler] alvast géén goede incentive voor een eventueel vervolg. Maar voor de rest: wat een machtige film! Stark kampt weliswaar met enkele technische problemen met zijn harnas, maar de plot dendert als een trein vooruit, waarbij de scenariowendingen elkaar opvolgen dat het niet meer mooi is. Er wordt kwistig rondgestrooid met allusies op The Avengers, Gwyneth Paltrow krijgt eindelijk de screentijd die ze na drie vorige films heeft verdiend, en na Jeff Bridges in het eerste en Mickey Rourke in het tweede deel van de saga heeft Stark eindelijk een tegenstander die niét uit het bejaardentehuis komt. Jon Favreau liet de regisseursstoel na twee films over aan Shane Black, maar speelt nog wel een bijrolletje als Happy Hogan. Voor Black is het na Kiss, Kiss, Bang, Bang, ook met Robert Downey Jr., nog maar de tweede maal dat hij een film regisseert, maar hij heeft duidelijk de smaak te pakken, getuige de overdaad aan actiescènes die met veel gevoel voor choreografie en timing de film dragen. De actie wordt afgewisseld met een paar snedige, soms redelijk seksistische, oneliners.



Echter deze zware opmerking: één of andere pummel bij Disney heeft gemeend dat er één of ander publiek moet bestaan dat dit soort films liefst smaakt in een gedubde versie. Terwijl men in onze buurlanden zoals Duitsland en Frankrijk eindelijk aan het verlost is geraken van dit soort aberrante vormen van kunstschennis, duiken we in Vlaanderen terug de duistere middeleeuwen in. Wat waar was voor de diverse Harry Potter-films is waar in het kwadraat voor deze film: KINDEREN DIE NOG GEEN ONDERTITELS KUNNEN LEZEN, HOREN DEZE FILM NIET TE ZIEN! Weliswaar strooit men niet met hectoliters bloed, maar er vallen doden bij bosjes, hier en daar worden er ledematen afgehakt en de supersoldaten zijn pertinente griezels. Tegen dit soort verdwazing moeten we met zijn allen kordaat een "neen" roepen, of straks kan u wellicht naar Star Wars Episode VII gaan kijken waar één of andere Nederlandse krokettenboer of West-Vlaamse boerenlul de stem van Luuk Hemelwandelaar heeft ingesproken!

BEELD EN GELUID
Iron Man 3 is van begin tot einde één groot spektakel, waar afbreuk aan zou gedaan worden als de beeld-en geluidskwaliteit niet helemaal in orde zouden zijn. Gelukkig is dat hier helemaal niet het geval: de aflijning is haarscherp, de kleuren smaakvol en details, zoals de scène waarin Tony's villa onder vuur wordt genomen door de helikopters van de Mandarin, zijn rijk aanwezig. Ook het design van Starks assortiment aan harnassen laat niets te wensen over, en de krasjes en deuken op de exemplaren die wat minder tegen slijtage bestand zijn, spreken boekdelen. De nachtelijke scènes, zoals die in Rose Hills en de finale showdown, mochten qua contrast echter nog een beetje geprononceerder zijn. Het is echter de geluidstrack die het meest weet te imponeren: alle ingrediënten voor een actieblockbuster, vuurgevechten, explosies en daarover een bombastische muziekscore gegoten, zijn ruimschoots aanwezig in een heldere, krachtige DTS-HD MA 7.1-track.
 



 
EXTRA'S
Eens we de ellenlange menu's achter ons hebben gelaten, kunnen we kiezen voor een audiocommentaartrack, ingesproken door regisseur Shane Black en scenarist Drew Pearce, die de fakkel van Jon Favreau hebben moeten overnemen, en niet altijd even interessant blijven in hun uitleg. De kortfilm "Marvel One-shot: Agent Carter" (15:29) is een kortfilmpje dat zich eveneens in het Marvel-universum afspeelt, en hiermee in de voetsporen treedt van A Funny Thing Happened On The Way To Thor's Hammer op de disk van Captain America en Item 47 op The Avengers. Actrice Hayley Atwell kruipt in de huid van agente Peggy Carter, een vrouwelijke agente die gerekruteerd wordt door S.H.I.E.L.D. en op zoek gaat naar de mysterieuze 'Zodiac'. Iron Man 3 Unmasked (10:59) verleent ons een blik op de grotere actiesets op de film, en ook Deconstructing the scene: Attack on Air Force One (8:43) laat ons zien hoe de scène waarin Tony Stark de bemanning van een neerstortend vliegtuig redt, werd gemaakt. Naast 10 verwijderde en uitgebreide scènes (16:20) en een onnodige gag reel (5:07) (wie blijft die dingen maken) krijgen de fans van het Marvel-universum nog een exclusive behind the scenes lookvan de aanstormende film Thor, The Dark World" (1:53), een vervolg op Thor. En een Disneydisk zonder cross-promotionele trailers kent u niet? Ik ook niet.
 



 
CONCLUSIE
Iron Man 3 sluit de trilogie op waardige wijze af, alhoewel de switch van Paramount naar Disney inhoudelijk zijn sporen heeft nagelaten. U krijgt een disk met zeer goede technische specificaties en een redelijk povere selectie aan extra's.



cover



Studio: Disney

Regie: Shane Black
Met: Robert Downey jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Guy Pearce, Rebecca Hall, Stephanie Szostak, James Badge Dale, Jon Favreau, Ben Kingsley

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
131 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418404819


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Engels audio-descriptief Dolby Surround 2.0
Frans DTS-HD HR 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks, Bulgaars, Russisch, Ests, Lets, Litouws, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack door Shane Black en Drew Pearce
• Kortfilm "Marvel One-shot: Agent Carter"
• Documentaire "Iron Man 3 Unmasked"
• Documentaire "Deconstructing the scene: Attack on Air Force One"
• Documentaire "Exclusive behind the scenes look: Thor, The Dark World"
• 10 deleted and extended scenes
• Gag reel
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij