:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HAUNTED HOUSE, A
HAUNTED HOUSE, A (BLU-RAY)
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2013-10-17
FILM
Parodiefilms waren ooit heerlijke anarchistische staaltjes van humor - Airplane! Naked Gun! Young Frankenstein! - maar die tijd ligt inmiddels al lang achter ons. Tegenwoordig zien de Hollywoodstudio's het vooral als gemakkelijke cashkoeien die ze voor een klein bedrag maximaal kunnen uitmelken. De kwaliteit is een non-issue geworden. Een uitstekende getuige van die cynische denkwijze is A Haunted House, een wangedrocht van een 'film' dat 2,5 miljoen dollar kostte maar meer dan 40 miljoen dollar opbracht aan de Amerikaanse bioscoopkassa's. Grappen vind je amper terug in de prent en die die er al zijn, zijn tenenkrommend slecht. En toch gingen hier wereldwijd meer dan 8 mijoen mensen naar kijken. Je zou van minder cynisch worden.

De bestaansreden van A Haunted House zijn de Paranormal Activity-films die Paramount met een minibudget al vijf jaar megawinst opleveren. A Haunted House vertrekt van een identieke premisse - een huis wordt bezeten door een demon die de bewoners in gevaar brengt - gebruikt dezelfde 'found footage'-stijl en zou je dus de film zonder veel problemen als een parodie kunnen classificeren. Hoewel ik liever het woord goedkope imitatie gebruik, want in mijn ogen zet een parodie de clichés en conventies van een bepaald genre op zijn kop. Dat gebeurt hier niet. Deze film is een simpel verhaal van copy-paste met een veel te groot aantal puberale grappen ertussen gegooid.

Om je een idee te geven van hoe slecht A Haunted House wel niet is: de film bevat in de eerste tien minuten een scène waarin het hoofdpersonage doet alsof hij enkele knuffeldieren neukt en gaat vervolgens over in een minuut 'scheten laten in bed'. De ergste vaststelling is bovendien dat het vanaf dat moment enkel nog bergaf gaat met de prent. Sommmige sequenties plagiëren gemakshalve uit Paranormal Activity of The Exorcist , maar het merendeel bevat xenofobe grappen (een man die per se het woord 'nigger' wil gebruiken), homofobe grappen (een medium dat de man des huizes tot de Griekse beginselen wil bekeren) of al te voorspelbare seksuele allusies (seks met een onzichtbare demon en een koppel dat een gangbang met zwarten wil). Het is dus moeilijk te zeggen hoe A Haunted House de intelligentie van de kijker het meest beledigt: door niet grappig te zijn of door terug te grijpen naar racistische situaties die discriminatie en stereotypering op basis van ras als een erebadge dragen.

De man achter al die ongein is Marlon Wayans, een dik decennium geleden nog een revelatie als acteur in Requiem For A Dream, maar ook dezelfde man die zijn carrière te grabbel gooide in de al even ongrappige Scary Movie-reeks. Wayans schreef niet alleen mee aan het scenario van A Haunted House, hij speelt ook de mannelijke hoofdrol en wekt met zijn vertolking de voortdurende ergernis van de kijker op. Nu ja, hij is tenminste niet zo monumentaal ongetalenteerd als zijn vrouwelijke tegenspeler Essence Atkins. In een belachelijke nevenrol draaft ook nog Cedric the Entertainer op, terwijl David Koechner - vorig jaar nog aanwezig in het abominabel gemaakte Piranha 3DD - erop gebrand lijkt zijn loopbaan in Hollywood zo snel mogelijk op te blazen.

Vier paragrafen besteden aan een film van deze bedenkelijke kwaliteit is eigenlijk van het goede teveel en dus rond ik hier af met de waarschuwing dat wat je ook doet, je absoluut moet voorkomen om ook maar een enkele frame van A Haunted House te bekijken. Je hersencellen zullen namelijk en masse afsterven en het anderhalf uur dat je zou besteden aan deze prent krijg je nooit van je leven nog terug.

BEELD EN GELUID
Zeg wat je wil over de artistieke kwaliteit van de film, de beeld- en geluidskwaliteit zijn prima op deze schijf. De kleurenweergave is uitstekend, net als de scherpte en zelfs het contrast in de nachtelijke scènes. De soundtrack focust voornamelijk op de dialogen en geeft die prima weer, maar ook in de 'demonische' scènes klinkt het audiospoor prima.

EXTRA'S
Behalve de cross-promotionele trailers waarmee de disk opstart, bevat de schijf geen extra's.

CONCLUSIE
Er is slechts één woord dat A Haunted House correct omschrijft en dat woord is: bagger.


coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Michael Tiddes
Met: Marlon Wayans, Essence Atkins, Cedric the Entertainer, Nick Swardson, David Koechner

Film:
1/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045237523


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij