:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BATTLE FOR FINLAND
BATTLE FOR FINLAND (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-10-30
FILM
Het blijft een wrede vaststelling, toch is de terreur van de Tweede Wereldoorlog (en natuurlijk ook van andere) de gedroomde inspiratiebron van heel wat geslaagde films. De kijker vergeet daarbij vaak de ellende en spitst zijn aandacht toe op heroïsche heldendaden. Het is een contradictie die wellicht alleen de mensheid zal begrijpen, maar ondanks ontelbare soldatengraven hebben we met onze wandaden Hollywood gevoed. Ondertussen is dat genre (onder meer door de opmars van de veel bloederige Vietnamfilms) zo goed als uitgestorven. Meer zelfs, als je de oorlogsmeesterwerken van Spielberg (Saving Private Ryan en Schlinder’s List) niet meerekent, is er de laatste jaren eigenlijk geen enkele noemenswaardige oorlogsfilm meer gemaakt. Men probeert wel, maar meestal blijft het bij pogingen die nauwelijks het niveau van een ordinaire televisiefilm overstijgen.
 
Een film die daar zeker niet in slaagt is Battle ForFinland. Jammer, want deze oorlogsfilm belicht een bladzijde uit het grote geschiedenisboek dat maar bij weinig mensen bekend is. In de zomer van 1941 mobiliseert Finland zo’n 530.000 soldaten. De vijand is de Sovjet-Unie die heel wat Fins grondgebied wil inpalmen. Deze strijd staat bekend als de Vervolgoorlog, maar als de Duitsers de Sovjet-Unie binnentrekken rest van deze veldslag niet meer dan een positieoorlog. Alles verandert als Duitsland de slag om Stalingrad verliest en de blokkade van Leningrad wordt opgeheven. De geallieerden hebben hun handen vol met de landing in Normandië waardoor de Sovjets zich volop kunnen concentreren op een bloederig offensief tegen de Finnen. Het is die strijd die het decor vormt van deze bijna twee uur durende oorlogsprent van Åke Lindman en Sakari Kirjavainen.
 
Alhoewel deze prent met acteurs is gedraaid, zou je bijna zweren dat het om een documentaire gaat. De twee makers doen niet de minste moeite om de personages te introduceren. Vaak kennen we geen naam (laat staan wat achtergrond) waardoor je niet meer ziet dan soldaten die kanonnenvlees worden. Een landkaart toont voortdurend de gebieden die men wint (of verliest). Wie geen Fin is kan het dan ook maar weinig schelen welk bos in handen is van de Duitsers of de Finnen. Een echt verhaal zit er niet in deze film die gewoonweg een oersaaie nepdocumentaire is. Twee uur is dan ook een extreem lange filmrit voor een oorlogsprent waarin weinig of niks gebeurt. Misschien hadden de makers toch maar beter voor een diepgravende en leerrijke documentaire gekozen, want deze reconstructie heeft maar weinig met filmkunst te maken.

BEELD EN GELUID
Meestal kun je maar weinig aanmerken over de beeld- en geluidskwaliteit van A-Film-releases, toch loopt het bij Battle For Finland behoorlijk fout. Laten we beginnen met het goede nieuws, want het geluid is (ondanks de vele geweersalvo’s) wel niet echt explosief, doch meer dan behoorlijk. De andere kant van de medaille is de aftandse beeldkwaliteit die zowat de slechtste is die ik ooit op een Blu-ray heb gezien. Echte filmgrain kan je het niet noemen, maar wel heeft de film last van witte korrels waardoor het steeds lijkt alsof je in een sneeuwlawine zit. Neen, ik heb het honderd keer gecontroleerd, maar het gaat niet om sneeuw, wel om storingen die een grote domper op de filmpret (nou ja, zo plezant was Battle For Finland nu ook weer niet) zetten.

EXTRA'S
Qua lengte heb je wel twee lange documentaires, helaas zijn die even saai (of zelfs nog saaier!) dan de film. In
The Making Of The Battle For Finland hebben Åke en Sakari het erover dat het de oorspronkelijke bedoeling was om wegens het vele beeldmateriaal drie films te maken. Gelukkig zijn we daarvan gespaard gebleven en werd het  alleen Beyond The Frontline en Battle For Finland. De twee cineasten doen hun verhaal op zo'n vervelende manier dat het soms lijkt alsof ze iedere seconde in slaap kunnen vallen. Het was hun bedoeling om vooral de organisatie van zo'n oorlog in beeld te zetten. Om alles realistischer te maken werd de hulp van enkele oorlogsveteranen ingeroepen die op de set de makers allerlei deskundige raad gaven. De veteranen zijn eveneens geïnterviewd en dat is de tweede bonus op deze Blu-ray. Het waren misschien ooit wel helden, maar helaas vertellen ze alles op zo'n eentonige manier dat geen mens het volhoudt om daar 28 minuten naar te luisteren zonder te geeuwen.

CONCLUSIE
Battle For Finland is eigenlijk alles wat een oorlogsfilm niet moet zijn. Åke Lindman en Sakari Kirjavainen kiezen voor een aanpak die veel te veel op een saaie documentaire lijkt. Slaapwekkende actiescènes, eentonige beelden en inspiratieloze vertolkingen zijn dan ook de hoofdingrediënten van deze te verwaarlozen prent. Niemand, behalve misschien enkele gekke Finnen, die daaraan een boodschap heeft!


coverStudio: A-Film

Regie: Åke Lindman en Sakari Kirjavainen
Met: Rauno Ahonen, Mikko Bredenberg, Riko Eklundh, Marc Gassot, Marcus Groth, Johan Hallström, Kari Hevossaari, Markku Hyvönen, Janne Hyytiäinen, Viggo Idman, Olli Ikonen, Tapani Kalliomäki, Janne Kallioniemi, Kari Ketonen, Riku Korhonen

Film:
3/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
3/10


Regio:
B

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777948514


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Fins DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Duits, Frans, Pools
Extra's:
• The Making Of The Battle For Finland (24 min.)
• Veterans Interview (28 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij