:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JACK THE GIANT SLAYER
JACK THE GIANT SLAYER (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-11-12
FILM
De niet zo snuggere boerenzoon Jack (Nicholas Hoult) moet van zijn vader op de markt een paard gaan verkopen, en laat zich een paar magische bonen aannaaien door een monnik die dringend op zoek is naar een vervoermiddel. Bovendien verdedigt hij de eer van prinses Isabelle (Eleanor Tomlinson) die incognito een circusvoorstelling wilde bijwonen tegen een paar dronkelappen, en slaat daarbij een mal figuur. Zijn vader is op zijn zachtst gezegd niet opgezet met het gebrek aan handelaarstalent van zijn zoon; één van de bonen belandt tussen de planken van de vloer van het ouderlijk huis en schiet daar wortel. De gigantische plant reikt tot in de hemel, waar in een wolkenrijk verbannen reuzen leven die in vroegere tijden het leven van de mensen op aarde zuur maakte. Isabelles vader, koning Brahmwell (Ian McShane) stuurt een paar van zijn beste ridders naar boven om zijn dochter terug te brengen, waaronder de dappere Elmont (Ewan McGregor), zwaardvechter Crawe (Eddie Marsan) en Isabelles verloofde Lord Roderick (Stanley Tucci). Jack voegt zich uit schaamte over wat hij gedaan heeft bij de groep, ondanks zijn behoorlijk grote hoogtevrees. Het gezelschap wordt in het reuzenrijk flink uitgedund doordat enkelen in de reuzenpastei belanden. Roderick heeft echter een magische kroon gestolen waardoor hij de reuzen kan commanderen, en hij is tot de briljante conclusie gekomen dat in plaats van het rijk in handen te krijgen door Isabelle te trouwen, hij het rijk ook in handen kan krijgen door de reuzen op zijn toekomstige ex-schoonpapa los te laten. De schurk!

Mensen die mijn besprekingen lezen, weten dat ik zo ongeveer alles consumeer wat van dichtbij of veraf naar fantasy ruikt. Een film is bij mij pas geslaagd als er zowat om de tien minuten een trol wordt onthoofd. Jack The Giant Slayer - oorspronkelijk Jack The Giant Killer genoemd maar die titel werd als te agressief beschouwd bij het doelpubliek - was dus bij het lezen van het gegeven een blind buy, en sinds het succes van films als Lord Of The Rings en TV-series als Game Of Thrones is er voor het genre weer een stevig budget voorzien. X-Men-regisseur Bryan Singer had duidelijk eens zin in een luchtig tussendoortje vooraleer hij zich op Days Of Future Past, het volgende deel in zijn epische superheldensaga, zou gaan storten. Drijvend op de moderne sprookjeshervertellingen-hype van het moment die ook al Snow White And The Huntsman en Hansel & Gretel: Witch Hunters voortbracht, is het nu Jaak en de bonestaak - Jack and the beanstalk in algemeen beschaafd Engels - die eraan moet geloven. Een simpele sprookjesverfilming noopt niet tot diepe karakteruitwerking, en alle ridders, koningen en damsels in distress gedragen zich in de film zoals je zou verwachten; de enige die zijn rol wat cachet geeft is de zelden teleurstellende Ian McShane. Waarschijnlijk zal deze film ook wel als poging geklasseerd kunnen worden om in een 3D-versie extra recette aan de kassa te genereren. Met zo'n soort films moet je altijd oppassen dat de speciale effecten een beetje op orde zijn, en dat is jammer genoeg hier niet het geval. De CGI-reuzen zien er zodanig compleet fake uit dat het op de duur gaat enerveren. En wat hebben we daaruit geleerd? Als we trollen nodig hebben, dan bellen we Peter Jackson wel. Om kinderen te bekoren is de film echter bij momenten te grimmig; nochtans blijft Singer op het redelijk familievriendelijke pad door complete afwezigheid van seksuele uitstraling - de relatie tussen Jack en de prinses past nog het beste binnen de hoofse minnelyriek - maar ook door niet te teren op platte kak-, pis- en scheetgrappen of misplaatste politieke correctheid. Jack The Giant Slayer is de bravere versie van The Brothers Grimm, mist misschien bouquet die briljantie en finesse mist en zijn potentieel niet volledig vervult, maar het is een leuke pretparkattractie zonder pretentie.

BEELD EN GELUID
Warner heeft meestal op technisch vlak zijn zaken goed op orde, en dat is voor Jack The Giant Slayer niet anders. Het beeld is levendig gekleurd en rijk gedetailleerd, in die mate zelfs dat de gebrekkige CGI-effecten jammer genoeg des te meer opvallen; de rimpels in de gezichten van de reuzen zijn bijvoorbeeld zichtbaar maar overduidelijk te kunstmatig. Zo lang de monsters echter niet in de buurt zijn, krijgen we een transfer waarover niet te klagen valt: scherpe gelaatstrekken, somptueuze decors met veel nuance en contrasterende schaduwen die door de vuurhaarden worden afgeworpen. De DTS-HD MA 5.1-audio is leuk en actief. De atmosfeer in het land van de reuzen is lekker creepy, het water van de waterval dondert stevig naar beneden en het geluid wordt door de surrounds netjes gekanaliseerd. Eens de reuzen echter het kasteel aanvallen (oeps, heb ik iets van de plot verraden? Het lag er anders dik genoeg op...) worden de duivels van deze gargantueske strijd ontbonden, en knalt zo wat alles wat nog vast of al los zit alle kanten uit, niet in het minst langs de subwoofer. Soms wordt daarbij de nuance overboord gegooid ten voordele van brute kracht. Leuk om eens je audioinstallatie mee te demonstreren, maar voortdurend bijsturen met de volumeknop kan je bezwaarlijk een interessante toevoeging noemen.
 


 
EXTRA'S
Become a Giant Slayer (23:55) is een interactieve featurette waarin je verschillende korte filmpjes over de productie kan bekijken. Wie het menu daarvoor heeft bedacht - je moet via een virtuele bonenstaak naar boven klimmen - verdient de dood door katapult. Naast een vijftal verwijderde scènes (8:27) waar de speciale effecten nog niet aan zijn toegevoegd, krijgen we nog een ongrappige gag reel (3:08).
 
CONCLUSIE
Jack The Giant Slayer is leuk, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Bryan Singer zijn hand heeft overspeeld. Beeld en geluid zijn in orde, maar net als bij Man Of Steel zijn de extra's een spektakelfilm onwaardig.coverStudio: Warner

Regie: Bryan Singer
Met: Nicholas Hoult, Eleanor Tomlinson, Stanley Tucci, Ian McShane, Bill Nighy, Ewan McGregor

Film:
7,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
114 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
50518888156018


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Braziliaans Portugees Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Engels CC, Duits CC, Italiaans CC
Extra's:
• Interactieve featurette "Become a giant slayer"
• Verwijderde scènes
• Gag reel

Andere recente releases van deze maatschappij