:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TEXAS CHAINSAW MASSACRE 2, THE
TEXAS CHAINSAW MASSACRE 2, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-12-03

FILM
In 1974 zorgde Tobe Hooper met een spotgoedkope productie voor een wervelwind in de filmwereld. The Texas Chainsaw Massacre was niet alleen ongemeen brutaal, ook werden zowat alle regels gebroken. De film bracht onverwachts veel geld in het laatje waardoor Tobe Hooper voortaan een bekende naam was. Toen hij in 1982 opnieuw met Poltergeist enkele Hollywoodproducenten wat rijker kon maken, werd ook de tijd rijp geacht voor een vervolg op de horrorhit. Vandaag is deze enige echte sequel een culttopper van formaat, maar in de jaren 80 was er maar één woord dat als een synoniem gold: een totale mislukking. 
 
L.M. Kit Carson was vanaf de begindagen een grote fan van de film. Toen hij in de jaren 70 samen met zijn vriend Paul Schrader The Texas Chainsaw Massacre tijdens een privévertoning zag, wist hij meteen dat Hooper grenzen had verlegd. Er werden toen al plannen gesmeed om Carson het scenario te laten schrijven voor een eventueel vervolg, toch zou het tot in de jaren 80 duren vooraleer hij aan die taak kon beginnen. Toen de scenarioschrijver met Paris, Texas van Wenders zowat alle superlatieven oogstte, wist hij dat het moment was aangebroken om het over een totaal andere boeg te gooien. Hij wilde allesbehalve de man zijn die serieuze verhalen schreef! Ofschoon Carson vandaag met alle plezier op die tijd terugblikt, was het een regelrechte nachtmerrie. Het productiehuis Cannon van de befaamde broertjes Golan en Globus schroefden het budget met enkele miljoenen dollars terug waardoor Carson genoodzaakt was om een nieuw scenario neer te pennen. Ook de tweede poging kon de studiobonzen maar weinig boeien, hij had er immers meer een satire dan een horrorfilm van gemaakt. Dat merk je inderdaad, want zelfs de affiche is een regelrechte persiflage van The Breakfast Club.
 
Als je anno 2013 naar The Texas Chainsaw Massacre 2 kijkt, vraag je je inderdaad af hoe de studio's ooit met deze productie akkoord konden gaan. Niet alleen lijkt de film onafgewerkt (een meer abrupt einde heb je waarschijnlijk nog nooit gezien) en zowat alle personages waren vanaf de eerste seconde gedoemd om in een tweede leven het etiket “wansmaak” opgeplakt te krijgen. En toch is The Texas Chainsaw Massacre 2 een giller van formaat. Een absolute aanrader die iedereen moet zien, als was het maar voor de hilarische rol van Dennis Hopper als de volslagen krankzinnige luitenant Lefty Enright.
 
Enkele jaren terug was Leftys nichtje Sally Hardesty het slachtoffer van een familie uit Texas die z'n prooien levend vilt. Lefty heeft gezworen dat hij de daders zal pakken. En jawel, op een dag slaan Leatherface (Bill Johnson) en zijn kompanen weer toe. Twee yuppies worden met een cirkelzaag onthoofd. Het toeval wil dat de vrouwelijke dj Vanita 'Stretch' Brock (Caroline Williams) het hele gebeuren op een bandje heeft staan omdat de moord tijdens een verzoekprogramma is gebeurd. Op de avond dat Lefty samen met Scretch naar de tape luisteren, dringen Chop Top Sawyer (Bill Moseley) en Leatherface de studio binnen. Het is de start van een nieuwe slachtpartij...
 
Zoals eerder gezegd is The Texas Chainsaw Massacre 2 volgens de letters van de filmwet barslecht, maar toch heeft deze B-film een onweerstaanbare charme. De acteurs vertolken hun rol alsof hun leven ervan afhangt, zowat iedere zin uit de dialogen is compleet raak en natuurlijk is er ook die onweerstaanbare zwarte humor. Het scenario is allesbehalve waterdicht, want men gaat meermaals van de hak op de tak, toch kan ook dat de pret niet drukken.
 
Er zijn ondertussen al ontelbare sequels geweest die het oorspronkelijke verhaal nieuw leven wilden inblazen, uiteindelijk is er maar eentje de beste en dat is die van Hooper zelf. Deze bibberprent is alleen maar in Engeland op Blu-ray uitgebracht. Een cultklassieker om royaal van te smullen!

BEELD EN GELUID
Oorspronkelijk hoort deze film in de MGM-stal thuis, maar blijkbaar was men er over de Atlantische Oceaan niet echt tuk op om deze cultklassieker zelf uit te brengen waardoor de rechten aan Arrow Video zijn doorverkocht. Voor de filmfan is dat een enorme meevaller. Niet alleen is deze maatschappij zeer royaal met bonusmateriaal, ook zijn de transfers steeds tot in de puntjes verzorgd. Wel moet je er rekening mee houden dat deze producties vaak voor een habbekrats zijn gemaakt. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je af en toe wat onzuiverheden ziet, maar geen haan die daar naar kraait.

EXTRA'S
Het is ondertussen al lang geen geheim meer dat filmfans in het buitenland meer extra's krijgen dan in de Benelux. Naar de reden daarvoor kunnen we alleen maar gissen. Op deze Blu-ray vind je in totaal 150 (!) minuten aan bonusmateriaal terug en zeggen dat we het over één disk hebben, want er is eveneens een box van 3 schijfjes beschikbaar. De weggelaten scènes zijn verwaarloosbaar, maar voor de rest zijn het stuk voor stuk documentaires die iedere horrorfan zal doen likkebaarden.
 
It Runs in the Family is een bont allegaartje van talloze interviews en leuke weetjes. Verschillende mensen (L.M. Kit Carson, cinematograaf Richard Kooris en de meeste acteurs) vertellen hoe moeilijk het wel was om deze release aan de man te brengen. Wist je bijv. dat deze sequel in geen enkele Britse zaal te zien was? Dat maar om te zeggen dat The Texas Chainsaw Massacre 2 een regelrechte mislukking was. Door het lage budget moesten de makers alles nemen wat ze maar kon vinden, zelfs kerstlampjes! Er is een bijdrage over Tom Savini die verantwoordelijk was voor de special effects. Een naam die je bekend in de oren klinkt? Inderdaad, want Tom werd later één van de karakterkoppen van verschillende Taratino-films (From Dusk Till Dawn en ook bijv. de Machete-franchise van Rodriguez). Een rare kwast die Savini, want hij liep op de horrorset rond met zijn toen negen maanden oude dochtertje. Nu ja, horror...de hersenen die je op het scherm ziet rondsplatteren zijn gewoonweg roodgeverfde pindanootjes!

Ook uiterst vermakelijk is Still Feelin' the Buzz, waarin Stephen Thrower (auteur van Nightmare USA) de film onder de loep neemt. Thrower is zeker geen fervente fan, want hij vindt The Texas Chainsaw Massacre 2 al bij al niet meer dan een halve mislukking. Hooper had net hetzelfde probleem als Sam Raimi met zijn Evil Dead. Het origineel is zo goed en compleet verrassend dat het volgens de horrorspecialist gewoon onmogelijk is om dat met een sequel te evenaren. Thrower ziet vele minpunten in het tweede luik: de flauwe soundtrack, de slechte editing, het feit dat de eerste realistisch is terwijl de tweede dat helemaal niet is en ook omdat Leatherface in de tweede versie gevoelens kreeg. Volgens de man is er maar één horrormaker die ooit met sublieme sequels op de proppen kwam en dat is George A. Romero met zijn zombiefilms.

CONCLUSIE
The Texas Chainsaw Massacre 2 is gewoonweg een uitgave die je niet mag missen als je een fan bent van cultfilms. Prachtig gerestaureerd en tevens een disk boordevol extra's. En dat die film in feite pure pulp is, neem je er maar bij! 
cover
Studio: Arrow Films

Regie: Tobe Hooper
Met: Dennis Hopper, Caroline Williams, Jim Siedow

Film:
7/10

Extra's:
9/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
U.K.

Jaar:
1986

Leeftijd:
18

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Audio Commentary With Director And Co-writer Tobe Hooper.
• It Runs in the Family (87 min.)
• Cutting Moments With Bob Elmore (14 min.)
• Alternate Opening sequence with different musical score (2 min.)
• Deleted Scenes (10 min.)
• Still Feelin' the Buzz - Interview with horror expert Stephen Thrower, author of Nightmare USA (28 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij