:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NIGHT OF THE HUNTER, THE
NIGHT OF THE HUNTER, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-12-11
FILM 
The Night Of The Hunter uit 1955 is één van de opmerkelijkste films die ooit is gemaakt. Tegenwoordig prijkt de prent in ieder honderd-beste-films-aller-tijden-lijstje, maar ooit is dat anders geweest. Toen de film destijds werd uitgebracht was namelijk niemand te spreken over de gitzwarte aanpak van de Brit Charles Laughton. Deze uiterst onsympathieke man stond bij het grote publiek bekend als de krankzinnige karakterkop Quasimodo in The Hunchback Of Notre Dame of kapitein Bligh uit Mutiny On The Bounty. Laughton wilde evenwel ook bewijzen dat hij kon regisseren. Dat kan hij beslist, alleen is zijn kunst door geen kat geapprecieerd waardoor The Night Of The Hunter jammer genoeg zijn enige prent bleef.

 

Na een tijdje begon The Night Of The Hunter een tweede leven te leiden. Notoire filmkenners (waaronder Martin Scorsese) prezen de film hoog aan, onder andere voor zijn excellente cinematografische waarde. Destijds verguisd, maar nu dus één van de belangrijkste pronkstukken uit het Amerikaanse culturele erfgoed. Het verhaal zelf voelt misschien wat oubollig aan, maar deze cultprent bekijk je in de eerste plaats voor zijn prachtige beelden. Laughton kon immers op Stanley Cortez rekenen die eerder al magistrale dingen deed in The Magnificent Ambersons van Orson Welles. Cortez maakt gretig gebruik van expressionistische visuals waardoor je automatisch denkt aan Duitse grootmeesters zoals F.W. Murnau of Fritz Lang. Een prachtig voorbeeld daarvan is het excellente shot waarin het lijk van een vrouw op de bodem van de rivier ligt.

 

 

Er wordt af en toe wel eens een deuntje gezongen dat je eerder zou situeren in een gedateerde musical als Oklahoma!, toch is The Night Of The Hunter in de eerste plaats een morbide vertelling. Robert Mitchum speelt op imponerende wijze de rol van predikant Harry Powell. Op zijn vuisten staan de woorden love en hate getatoeëerd en ook al heeft hij steeds zijn bijbel op zak, blijft Powell de duivel zelve. Als hij op een dag in de gevangenis belandt wegens een autodiefstal, maakt hij in zijn cel kennis met bankovervaller Ben Harper (Peter Graves). De arme Ben wacht de doodstraf. De pechvogel pleegde de roof alleen maar om zijn gezin eten te geven, het trieste verhaal speelt zich immers af tijdens de Grote Depressie. Ben vertelt zijn celgenoot dat hij de buit aan zijn tienjarig zoontje heeft gegeven. Dat klinkt de dominee als muziek in de oren: geld en een wanhopige weduwe. Na zijn vrijlating reist de predikant dan ook naar Bens gezin af. Powell huwt de weduwe (Shelley Winters), maar na een aantal nachten wordt zij op gruwelijke wijze door hem vermoord. De gewelddadige zielenhoeder wil weten waar de kinderen het geld verborgen houden en daarvoor schuwt hij geenszins geweld.

 

 

Het is meermaals slikken als je deze film anno 2013 bekijkt. Mitchum is geniaal als het vleesgeworden kwaad, ook al was hij in werkelijkheid maar tweede keus (de makers wilden aanvankelijk Sir Laurence Olivier of Gary Cooper in de hoofdrol). Het slot is weliswaar wat melig, maar dat komt omdat Laughton door de studiobonzen werd verplicht om zijn film met dat soort toontje af te sluiten.

The Night Of The Hunter is nu helemaal gerestaureerd en op Blu-ray uitgebracht door het Britse Arrow-label. Deze klassieker is gewoonweg een film die ieder zichzelf respecterende cinefiel moet hebben gezien (al was het maar voor het fenomenale camerawerk van Cortez).

 

BEELD EN GELUID
Ook al is er met alle macht aan een gedetailleerde restauratie gewerkt, toch valt het nog op hoe sommige scènes zijn toegetakeld. Je kan je dan ook afvragen hoe het origineel er heeft uitgezien. Nu goed, de kijker moet zich tevreden stellen met het best mogelijke resultaat. Hij zal dan ook af en toe wat fragmenten op zijn scherm zien verschijnen met daarin de nodige streepjes, vlekjes en andere storingen. Het geluid is Engels mono, maar van enig geruis op de achtergrond is geen sprake.


EXTRA'S
We worden er echt niet voor betaald (of wat dacht je?), maar het Britse Arrow-label geeft nog maar eens het goede voorbeeld van hoe een verdienstelijke extra precies moet zijn! De documentaire die je op dit blauw schijfje vindt duurt bijna drie (!) uur. Bijna ieder shot wordt onder de loep genomen en natuurlijk zijn er de vele cinefiele weetjes. En tja, als je Charles Laughton Directs The Night of the Hunter hebt uitgekeken dan mag je er gerust van zijn dat je alles over de film weet. Als leuk toemaatje is er tevens nog een stokoud (maar interessant) kort interview met Stanley Cortez, waarin de cinefiel wat kan opsteken over hoe de meestercinematograaf te werk ging.

CONCLUSIE
The Night Of The Hunter is een film die met de jaren een verdiende herwaardering kreeg. Meer zelfs, dit regiedebuut van Charles Laughton is gewoonweg één van de allerbeste prenten uit de jaren 50. De ijzersterke cast en de magistrale cinematografie maken van dit macabere drama een onvergetelijke filmervaring die vandaag volop kan worden (her)beleefd dankzij de puike Blu-raytransfer die bovendien is vergezeld van een documentaire waar iedere filmfan van zal smullen.


cover
Studio: Arrow Films

Regie: Charles Laughton
Met: Robert Mitchum, Shelley Winters, Lillian Gish

Film:
9/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
U.K.

Jaar:
1955

Leeftijd:
12

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.66:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Charles Laughton Directs The Night of the Hunter (161 min.)
• Archival interview with cinematographer Stanley Cortez (12 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij