:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOLITA
LOLITA
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-11-22
FILM
Humbert Humbert (Jeremy Irons) is een Engelse professor die naar Amerika reist om er een opdracht te volbrengen. Hij huurt een kamer bij weduwe Charlotte Haze (Melanie Griffith). Wanneer hij kennis maakt met haar vroegrijpe dertienjarige dochter Dolores Haze (Dominique Swain) - Lolita - is hij uit zijn lood geslagen. Hij voelt zich onmiddellijk tot haar aangetrokken en herkent in haar zijn verloren jeugdliefde Annabel. Humbert raakt in de ban van Dolores en schrijft zijn gevoelens in een dagboek neer. Humbert wil in haar buurt blijven en trouwt met haar moeder. Na verloopt van tijd komt Charlotte achter de ware motieven en komt ze in een hysterisch bui onder een wagen terecht. Humbert heeft nu het rijk voor hem alleen en samen met Lolita rijdt hij met de wagen doorheen Amerika, van het ene hotel naar het andere. Lolita echter begint zijn opdringerigheid beu te worden en stelt een alternatieve route voor. Humbert stemt hiermee in, maar een steeds geheimzinnigere Lolita en een mysterieuze achtervolger voeren hem onbewust naar het noodlot toe.


Gewaagde onderwerpen zijn steeds onderhevig aan het waakzame oog van critici en publiek. Gebaseerd op het controversiële boek van Nabokov én in zekere zin een remake van Kubrick’s Lolita uit 1962, wordt het verhaal verteld van een oudere man die verliefd wordt op een tienermeisje. Een niet alledaags onderwerp dat vanwege de ogenschijnlijke perversiteit en mogelijk sensueel getinte scènes zeer gevoelig ligt bij de publieke opinie. In het puriteinse Amerika kreeg Kubrick indertijd de wind van voren en zelfs nu voor deze remake moest Lyne hier en daar de schaar in de pelicule zetten. Lolita is zeker geen schokkende of perverse film. Er worden geen expliciete scènes getoond, Lyne trakteert de kijker enkel op een aantal suggestieve scènes. De kracht van de film ligt ook in de uitstekende vertolkingen van onder meer Jeremy Irons, die eens te meer bewijst dat hij een enorm getalenteerd acteur is, maar ook van nieuwkomer Dominique Swain die hier zonder schroom een zware en volwasen rol vertolkt.


BEELD EN GELUID
Een vrij recente prent en toch laat de beeldkwaliteit gedeeltelijk te wensen over. De beginscènes bevatten grain en nogal wat kleine printbeschadigingen. Nadien oogt het geheel al wat beter en gedetailleerder, maar blijft het grain wel aanwezig. Het contrast in de donkere scènes mocht eveneens beter. De Dolby Digital 5.1 (448 kbps) geluidstrack stelt daarentegen niet teleur. Het blijft een dialoogfilm, akkoord, maar daar waar de beschikbare kanalen in actie treden, klinkt het geheel prima. De track bevat voldoende richting en zelfs de surrounds worden netjes aangesproken.

EXTRA’S
Wat extra’s betreft, is het armoe troef. We treffen een originele bioscooptrailer, cross-promotional trailers en een aantal filmografieën over cast en crew aan. Daarmee is de kous dan ook af. Bijzonder jammer dat een audiocommentaar, making of documentaire of zelfs een vergelijking tussen Lyne’s remake en Kubrick’s versie niet worden voorzien.


CONCLUSIE
Adrian Lyne levert met deze remake een moderner ogende versie af dan Kubrick’s film indertijd. Deze remake werd echter geen controversiële prent en ook is het thema zeker niet voor iedere filmfan weggelegd. De dvd op zich blijft niet geheel gevrijwaard van minpunten: het beeld kan zeker veel beter en de extra’s laten het helemaal afweten.


cover
Studio: A-Film

Regie: Adrian Lyne
Met: Jeremy Irons, Melanie Griffith, Frank Langella, Dominique Swain

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
16

Speelduur:
137 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777003220


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Cross-promotional trailers
• Filmografieën

Andere recente releases van deze maatschappij