:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOURDES
LOURDES
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2013-12-26
FILM
In Lourdes doet regisseur Jessica Hausner het relaas over de bedevaart van een groep Franse zieken en gehandicapten en hun begeleiders naar het Franse bedevaartsoord aan de voet van de Pyreneeën. De jonge, blonde en goeduitziende Christine is verlamd aan armen en benen en maakt de reis voor het eerst. Meestal kiest ze voor cultuurreizen naar Rome of andere grote Europese steden om aan de eenzaamheid van haar appartementje te ontsnappen, nu bood alleen Lourdes die mogelijkheid. In haar rolstoel laat ze zich naar het bedevaartterrein rijden voor een bezoek aan de grot, voor een bezoek aan de baden en voor de zegening d.m.v. handoplegging, allemaal onder de deskundige leiding van de duidelijk zeer godsvruchtige en gemotiveerde Cécile, die als een goede herderin over haar kudde waakt. Geduldig wachten de bedevaarders hun beurt af in de lange rijen aan het heiligdom, branden kaarsen, bidden aan het Mariabeeld in de grot, raken voorzichtig het grijze gesteente aan en kussen het ruwe oppervlak. Ze gaan te biechten en praten onderwijl over de wonderbaarlijke genezingen die ze in de vooravond op een groot scherm hebben gezien in een speciaal ingericht zaaltje naast het restaurant van het hotel.

 

Kuno, één van de mannelijke begeleiders, een dertiger met ravenzwarte haren en een aantrekkelijk voorkomen, wordt door Christine herkend als een medereiziger op een eerdere reis naar Rome en tot spijt van haar jonge begeleidster heeft hij in de loop van de daaropvolgende dagen meer aandacht voor de gehandicapte die aan haar zorg is toevertrouwd dan voor haar. Christine geniet van de aandacht van een aantrekkelijke man, maar aangezien haar beperkte mogelijkheden maakt ze zich geen illusies. Ze concentreert zich op de vroomheid van haar omgeving en ondergaat de unieke en wat bedompte sfeer van de plek en het moment. En dan, na een nieuwe gebedsronde met handoplegging kan ze haar handen weer een beetje bewegen en ’s nachts hoort ze een stem die haar aanmaant om op te staan en dat doet ze ook, waarbij ze voorzichtig naar de badkamer loopt en zich voor het eerst in vele jaren het haar kamt en zich even later aankleedt voor de tocht naar de ontbijttafel. Ze is het gespreksonderwerp van de dag en ook op het bedevaartterrein wordt ze met blikken van ongeloof nagekeken: een wonder is geschied! Waarom zij?, vragen een paar oudere dametjes zich af, waarom die nors kijkende mijnheer Hrudy niet? Waarom heeft God hún eczeem niet eerder genezen?

 

Voor de vrijzinnigen en ongelovigen onder u: in 1858 verscheen Maria, de moeder van Jezus, een aantal keren aan het herderinnetje Bernadette Soubirous. Haar omgeving reageerde aanvankelijk met ongeloof, maar toen de veertienjarige beweerde dat de H. Maagd zich als de onbevlekte ontvangenis tot haar had gericht, was het de plaatselijke pastoor die vreemd opkeek. Die status van Maria was pas in 1854 door paus Pius IX als een dogma afgekondigd en dat kon de ongeletterde Bernadette Soubirous niet weten. Vanaf dat moment kwam er een stroom van bedevaarders op gang en de teller staat momenteel ruim boven de 200 miljoen, waardoor Lourdes in de voorbije 150 jaar is uitgegroeid tot dé plek in Europa waar mirakels gebeuren. Verrassend is dan ook het feit dat slechts 67 genezingen in al die tijd voor Rome zijn erkend als een onverklaarbare gebeurtenis, dus als een wonder. Verwaarloosbaar, zal een buitenstaander zeggen, maar voor wie gelovig is, zijn precies die 67 gevallen het bewijs voor het bestaan en de goedheid van God.

 

Is er in het geval van MS-patiënt Christine sprake van een mirakel? Regisseur Jessica Hausner laat het uiteindelijk in het midden, maar dat de jonge vrouw haar rolstoel aan de kant laat en zich – zij het een beetje onhandig met een wandelstok – op een normale manier kan bewegen en zonder hulp van een ijsje kan genieten op een terrasje, het maakt haar duidelijk gelukkig. Ligt het aan het zgn. geneeskrachtige water uit de grot?, aan de sfeer die de plek uitstraalt of aan het feit dat een eenzame gehandicapte aandacht krijgt en zich voor een paar dagen een normaal wezen voelt in het gezelschap van mensen die hetzelfde zoeken, nl. genezing? Voor de priester die de groep begeleidt gaat het in de eerste plaats om zielenheil, maar het is gauw duidelijk dat de meeste zieken en gehandicapten vooral een verbetering van hun fysieke conditie voor ogen hebben. Dat ze daartoe religieuze middeltjes en symbolen gebruiken is niet meer dan menselijk, want met zielenheil alleen koop je niet veel in alledaagse situaties. Regisseur Jessica Hausner neemt overigens geen standpunt in en Lourdes kan je dan ook niet religieus of antireligieus noemen, eerder een afstandelijk portret van een geheimzinnig en schijnbaar onverklaarbaar fenomeen.

 
BEELD EN GELUID
De buitenopnamen zijn grauw en eerder kleurloos alsof er in de winter of het vroege voorjaar is gefilmd, de opnamen in het restaurant zijn realistisch, die in de gebedsruimten donker en bruinachtig; in de kamers hangt een metaalblauwe tint. Er wordt veel gezongen en gebeden in Lourdes en die klanken overheersen in de opnamen op het bedevaartterrein. Voor de rest hoort u uiteraard een paar keer het Ave Maria van Schubert en fragmenten uit een Toccata van J.S. Bach.
 
EXTRA’S
Een aantal Andere Trailers.
 
 
CONCLUSIE
Lourdes van regisseur Jessica Hausner neemt de kijker mee naar het gelijknamige Zuid-Franse stadje waar in de voorbije 150 jaar miljoenen bedevaarders uit de vier windstreken toestroomden op zoek naar troost, verlichting en/of genezing. Wonderen zijn er in al die tijd nauwelijks gebeurd, maar als dat het geval is – zoals in deze film met MS-patiënt Christine, die na de zegening plots weer de handen kan bewegen en de dag nadien zelfs uit haar rolstoel opstaat – dan is dat groot nieuws en een hart onder de riem van al die andere beschadigde mensen die hun hoop op Gods gratie hebben gesteld.cover
Studio: Lumière

Regie: Jessica Hausner
Met: Sylvie Testud, Léa Seydoux, Bruno Todeschini, Elina Löwensohn, Gilette Barbier, Gerhard Liebmann, Linde Prelog, Heidi Baratta, Hubert Kramar

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
AL

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425019007218


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Andere Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij