:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ABSOLUTELY FABULOUS - SERIES 1-4
ABSOLUTELY FABULOUS - SERIES 1-4
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-12-03
SERIE
Een sketch uit de French & Saunders Show diende als basis voor het ontstaan van de dolkomische en satirische serie Absolutely Fabulous, waarin twee iets oudere vrouwen zich constant laten meeslepen door de mediagebeurtenissen en elke modetrend op de voet volgen. Edina Monsoon (Jennifer Saunders) runt een PR-bureau en haar beste vriendin Patsy Stone (Joanna Lumley) werkt voor een magazine. Ze kunnen zich niet echt verzoenen met het ouder worden en hopen met elke modehype, elk dieet of zalfje hun rimpels en vetrolletjes te verdoezelen. Je kan het zo gek niet bedenken of het duo staat te trappelen om er opnieuw twintig uit te zien. Edina’s dochter Saffron (Julia Sawalha) is een kleurloos figuur die een eerder saai en voorspelbaar bestaan leidt. Haar moeder laat haar meestal aan haar lot over, maar Saffron weet zich tussen beide dames aardig uit de slag te trekken. Met de regelmaat van de klok botst het ook tussen haar en haar moeder, maar ook Patsy kan het niet laten om Saffron van antwoord te dienen. Edina spoort haar dochter aan om wat hipper voor de dag te komen, om een wat gewaagder en bruisender leven te leiden, net zoals Edina zelf in haar jeugdjaren en samen met Patsy haalt ze vaak herinneringen op uit de Golden Sixties. Beide dames zijn dan ook nog steeds verslaafd aan een snuifje coke of een glaasje champagne, tot grote ergernis van dochterlief. Af en toe pappen ze aan met een jongere en aantrekkelijke mannen. Edina heeft trouwens de scheiding met haar man Justin nog steeds niet verwerkt, zeker niet als je weet dat hij nu met een andere man samenleeft en een antiekwinkeltje uitbaat.

Het eerste seizoen van Absolutely Fabulous kwam in 1992 op de buis en was meteen een schot in de roos. Het duo Saunders/Lumley speelde de sterren van de hemel en zorgde voor de ene sublieme dialoog na de andere. De kracht van de reeks schuilt in de acteerprestaties van beiden, de snedige dialogen en de goed uitgewerkte scenario’s. Seizoen 2 volgde in 1994 en het jaar nadien reeds seizoen 3. Na een onderbreking van bijna zes jaar kwam men op de proppen met seizoen 4 dat in 2001 werd uitgezonden. De beste episodes vind je echter in de eerste 3 seizoenen, al moet gezegd dat het laatste toch ook heel goede momenten bevat. Absolutely Fabulous mag je zeker in het rijtje plaatsen van de allergrootste Britse komische reeksen ooit gemaakt. Dat deze stelling niet overdreven is bewijzen de nationale en internationale lovende kritieken en de prijzen die de serie in de wacht mocht slepen. Liefhebbers van Britse humor mogen dit gewoonweg niet missen!AFLEVERINGEN
- Seizoen 1
FASHION: Het is half tien in de morgen. Edina kan nog net een nipje van haar venkelthee nemen en naar wat Boeddhistische gezangen luisteren voor de dag echt begint. Samen met haar vriendin Patsy stort zij zich op haar laatste project: een modeshow met beroemdheden. En als iemand dat moet kunnen is Edina het wel!

FAT: Edina moet afvallen, want binnenin haar schuilt een dun persoontje dat dolgraag naar buiten wil. Pillen, medicatie en linzen helpen niet meer. Er moet iets anders gebeuren en dus volgt Edina het “Val-af-voordat-model-Penny-(de-nieuwe-asperge)-Casper-in-de-stad-komt-dieet”.

FRANCE: Au revoir Engeland! Bonjour Frankrijk! Edina en Patsy hebben het plan opgevat om er even tussenuit te gaan. Ogenschijnlijk kan niets hun plezier bederven. Maar ze komen er al snel achter dat de eindeloos vredige rust van het Franse platteland en het spelletje Monopoly nou niet bepaald het mondaine St. Tropez zijn.

ISO TANK: Edina’s dochter (Saffron) bereidt zich voor op een spreekbeurt en hoewel alle ouders een uitnodiging hebben ontvangen, mag Edina er niet bij zijn. Reden genoeg dus om eens flink te chagrijnen. Maar dan blijkt dat Edina nog wel wat trucjes in huis heeft.

BIRTHDAY: Vandaag wordt Edina veertig. Dochter Saffron heeft voor deze gelegenheid een wat al te traditionele lunch voor de familie georganiseerd en dat bevalt de jarige op deze ‘rampzalige’ dag maar niks.

MAGAZINE: Edina is in extase. Ze heeft een nieuwe vriend en is tot half acht ‘s ochtends uit geweest. Dat maakt haar vriendin Patsy stinkend jaloers. Bovendien moet zij naar haar werk om een klein probleempje op te lossen. Misschien kunnen Sally en Edina’s moeder uitkomst bieden.- Seizoen 2
HOSPITAL: Patsy komt in de publiciteit en ze heeft een week de tijd om eruit te zien als een 35-jarige. Ze heeft de keuze tussen een bunjee jump met het elastiek om haar achterhoofd of een facelift...

DEATH: Edina’s vader is dood. Maar is dat kunst?

MOROCCO: Patsy, Eddie en Saffy gaan naar Marrakesh voor een modefestijn. Eenmaal aangekomen verkoopt Patsy Saffy aan een witte slavinnenhandelaar. Daar zijn ze mooi van verlost, totdat ze verdwalen in de woestijn op zoek naar de WC.

NEW BEST FRIEND: Bettina en Max komen op bezoek bij Eddie die uiteraard alles piekfijn in orde moet hebben. Ze ontdekt echter na een aantal minuten met haar vrienden en hun nieuwe nageslacht dat babyspuug en Lacroix niet echt samengaan.

POOR: De Zwitserse bankrekening wordt afgesloten. De ex-mannen van Eddie hebben besloten niets meer te betalen. De crisis is niet meer te stoppen. Harrods levert inmiddels niet meer en ze moeten zelf naar de supermarkt (wat dat ook moge zijn).

BIRTH: Gaat de tahou-koningin eindelijk leven? Saffy heeft haar bovenste knoopje los
en een verdachte anorak hangt bij de voordeur. Maar nog verontrustender is Eddie met haar Cosmo Sex Quiz waarmee zij haar dochter wil voorlichten.- Seizoen 3
DOORHANDLE: De keuken van Edina moet worden opgeknapt. Dochter Saffy dreigt met maatregelen als er niet snel wat gebeurt. In de nieuwe organizer heeft Edina echter maar één doel voor deze dag genoteerd: het vinden van de juiste deurkruk van de juiste designer.

HAPPY NEW YEAR: Het is oudejaarsavond en Patsy en Edina bereiden zich voor op een waanzinnig wilde avond. Dan komt de zus van Patsy op bezoek. Patsy is razend enthousiast, zus Jacky is namelijk ongelofelijk cool. Hoewel, Jacky heeft haar beste tijd gehad.

SEX: Edina herinnert zich niets meer van haar ruige nachten in de sixties. Samen met Patsy wil ze een orgie houden met mannen en een spannende video om haar geheugen wat op te frissen.

JEALOUS: Fashion-victim Edina hoopt de PR-award te krijgen voor haar baanbrekende activiteiten op dat gebied. Edina heeft vriendin Patsy en secretaresse Bubble meegenomen en als klap op de vuurpijl heeft ze Naomi Campbell zo ver gekregen dat ze aan haar tafel zit tijdens het diner.

FEAR: Patsy en Edina zitten in een crisis: de meiden worden al wat ouder! Dochter Saffy is het huis uit en Eddie weet niet eens hoe ze een blik moet openmaken. Ze smeekt haar dochter bijna om weer thuis te komen.

THE END: Edina is in therapie om zichzelf te ontdekken. Patsy gaat het helemaal maken in New York. Ze hebben elkaar absoluut niet nodig, of toch wel? Als we tenslotte een (hilarische) blik in de toekomst van het gouden duo werpen, blijkt bijna alles weer bij het oude te zijn.- Seizoen 4
PARRALOX: Eindelijk beroemd, darling! Edina is te gast in de ontbijtshow van Richard en Judy en een uitnodiging voor het kerstfeestje van Trudi en Sting kan nu niet lang meer uitblijven. De hoogste tijd om die rimpels glad te strijken dus en daar heeft Patsy gelukkig een probaat middeltje voor...

FISH FARM: Surprise, surprise! Eddy heeft een tuin met een sexy, aristocratische tuinman erin! Tijd om het karretje van stal te halen en op zoek te gaan naar zijn optrekje op het platteland.

PARIS: Naomi, Kate en Gisele, ruim baan voor supermodel Patsy. . . Met Eddy, Saffy en Bubble vertrekt ze na Parijs voor een glamoureuze fotosessie. Een moeder-dochterreportage dringt zich uiteraard ook op, tenminste als Saffy het sightseeingtoertje met Edina overleeft.

DONKEY: “Ik zou, al was het maar één keer, m’n kleren willen uitdoen en geen enkele striem zien“. Na twee weken ontwenningsdieet vindt Eddy voor het eerst een spier in haar arm. Intussen ondergaat ook Patsy een metamorfose en moet haar handelsmerk - haar sixties froufrou - eraan geloven.

SMALL OPENING: “Ik weet best wel welk soort stukje je geschreven zult hebben.
Mommie Dearest zal er weer uitkomen als Winnie the Pooh”. Wat een ondraaglijke schande! Saffy heeft een toneelstuk over haar leven geschreven en Edina gruwt ervan. Hoe onvoorstelbaar dik zal de actrice niet zijn die haar moet vertolken?

MENOPAUZE: Baarmoedergebeden gonzen door het huis sinds Eddy en Patsy lid werden
van Menopausals Anonymous. Terwijl Edina zich fors afzet tegen de groepsknuffels,
beginnen de contouren van een nieuwe, veel luchtiger Patsy zich af te tekenen...BEELD EN GELUID
We mogen ons gelukkig prijzen dat het originele beeldformaat bij elk seizoen gerespecteerd wordt. In het verleden is al meermaals gebleken dat tv-series het op dat vlak moeten ontgelden. Gelukkig is dat hier niet het geval. De eerste drie seizoenen (1992, 1994, 1995) krijgen een 1.33:1 full screenbeeldformaat waarvan de kwaliteit redelijk goed is en beter wordt naarmate de derde reeks in zicht komt. De kleuren zijn helder en warm, het contrastniveau is over het algemeen goed, scherpte en detail ogen prima. Heel af en toe merk je in een donkere scène wat grain. Het vierde seizoen (2001) echter heeft een 1.85:1 anamorfisch beeldformaat waarvan de kwaliteit echt wel goed is. Elke aflevering krijgt een Dolby Digital 2.0-track mee die meer dan bevredigend klinkt voor dit soort dialooggedreven tv-series. Muziek en dialoog klinken voldoende helder en levendig.EXTRA’S
Elke aflevering van het vierde seizoen kan je beluisteren met een audiocommentaar van Jennifer Saunders en producent Jon Plowman. Beiden babbelen er vrolijk en ontspannen op los en weten de kijker te informeren met weetjes over de totstandkoming van een aantal situaties, het schrijven van het script en de creatie van de karakters. Absolutely Not (15 min.) is een montage van werkelijk hilarische bloopers die we bij elk seizoen terugvinden. Je plooit haast dubbel van het lachen. Tevens kan je bij elk seizoen ook een beknopte fotogalerij doorbladeren met foto’s van de acteurs. Interviews (15 min.) met Joanna Lumley, Jennifer Saunders, June Whitfield en producent Jon Plowman ontbreken uiteraard niet. Een aantal aspecten van de serie worden nader toegelicht alsook persoonlijke ervaringen komen aan bod.

Daarnaast kan je de pilootaflevering van Mirrorball bekijken, uitgezonden op 22 december 2000. Dit is de eerste en enige aflevering die Jennifer Saunders geschreven heeft voor de gelijknamige nieuwe show. De volledige cast van Absolutely Fabulous mocht hier opdraven, maar na één aflevering werd het project stopgezet waarna het vierde seizoen van Ab Fab werd neergepend. Om het lijstje met extra’s af te ronden kan je een fragment bekijken uit de French & Saunders Show dat uiteindelijk het startschot betekende voor Absolutely Fabulous. In dit fragment (8 min.) speelt Dawn French de rol van Saffron, de dochter van Edina.CONCLUSIE
Britse humor staat wereldwijd hoog aangeschreven en dat is met Absolutely Fabulous niet anders. Liefhebbers van het genre zullen deze verzamelbox zeker in huis halen en gelijk hebben ze. Kijkers die niet of minder vertrouwd zijn met de serie zullen gegarandeerd eveneens veel plezier beleven met de capriolen ten huize Monsoon. De technische presentatie is heel goed en ook wat extra’s betreft worden we in de watten gelegd. Een absolute aanrader!


cover
Studio: BBC

Regie: Diversen
Met: Jennifer Saunders, Joanna Lumley, Julia Sawalha, June Whitfield, Christopher Malcolm, Jane Horrocks

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Satire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
92-94-95-01

Leeftijd:
12

Speelduur:
720 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931935128


Beeldformaat:
1.33:1 & 1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Audiocommentaar seizoen 4
• Absolutely Not
• Fotogalerij
• Aflevering Mirrorball
• The Beginning
• Interviews

Andere recente releases van deze maatschappij