:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SELECTED SHORTS 12 - OH WILLY...
SELECTED SHORTS 12 - OH WILLY...
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2014-02-23
FILM
Oh Willy... kan inmiddels pronken met meer dan 75 filmprijzen wereldwijd en is daarmee met voorsprong de meest bekroonde Belgische (kort)film aller tijden. In dit geval is dat ook meer dan terecht. Niet alleen is de film in het stopmotion-genre gedraaid (dat mij nauw aan het hart ligt), de ongewone humor, het ampele magisch-realisme en het unieke productieprocedé maken dit tot een film die je niet snel zal vergeten.


De Willy uit de titel is een timide man die uit zijn comfortzone gehaald wordt als zijn moeder sterft. Zij leeft namelijk in een nudistenkolonie en Willy moet erheen om de begrafenis in goede banen te leiden. Het bezoek roept ook herinneringen op aan zijn jeugd in de kolonie, herinneringen die niet allemaal even aangenaam zijn. Maar ook zijn toekomst wordt door het bezoek helemaal overhoop gegooid. Want de dood van Willy's moeder zet een magisch-realistische kettingreactie in gang die Willy uit zijn veilige schulp dwingt en hem aanzet het avontuur in de natuur op te zoeken.

Dat klinkt misschien als een redelijk 'wollige' plotomschrijving, maar dat is nodig om de charmes van Oh Willy ... niet zomaar op straat te gooien in deze recensie. Want meer dan de plot is het vooral de opeenvolging van verrassende scènes die van de film zo'n aangenaam kijkstuk maakt. Telkens je denkt dat je de film doorhebt, slaat die weer een andere pad in. Iedere keer als je meent dat de makers zich in een hoek gebokst hebben, slaan ze zich daaruit met een intrigerende wending. Oh Willy ... blijft weliswaar vooral een anekdotische prent, maar door de goed gekozen opeenvolging van die anekdotes, vormt alles toch één mooi geheel, tot en met het poëtische, ambigue einde.

Die poëzie, die diep geworteld is in het traditionele Vlaamse magisch-realisme, krijgt bovendien een verlengstuk in de wijze waarop deze stopmotion-film is gemaakt. Waar andere animatiefilms in het genre meer en meer naar gladheid en perfectie streven, gaat Oh Willy ... een heel andere tour op. Filmmakers Emma De Swaef en Marc James Roels kiezen ervoor om hun poppen met wol te bekleden: niet alleen de kledij maar ook de gezichten, de handen en zelfs de decors. Daardoor oogt Oh Willy ... anders dan eender welke andere film in het stopmotion-genre. Het is ronduit fascinerend om te zien hoe mooi thema en look daardoor in elkaar overgaan, hoe een zachte mens als Willy (en we zien zijn wereld zonder meer door zijn ogen) helemaal op kan gaan in een wereld die zijn karakter complementeert. Dragen daar ook toe bij: de prachtige fotografie, die met name in enkele bergsequenties op het einde een verbluffende schoonheid tentoonspreidt en de keuze voor Wagners Rheingold als tegelijk romantische en epische muziek om Wily's avonturen te ondersteunen.


Ik kan me kortom geen recente Vlaamse kortfilm (of zelfs langspeler) voor de geest halen die zoveel ambitie aan de dag legde, zo origineel uit de hoek komt en zo vakkundig de tools van het filmgenre gebruikt om de kijker mee te slepen in de fantastische wereld van Willy. En het beste nieuws? Emma De Swaef en Marc James Roels hebben blijkbaar plannen voor nog films over Willy. Als die even goed zijn als Oh Willy ... dan heeft Vlaanderen er binnenkort een animatiereeks bij die zowel kwalitatief als op emotioneel vlak best mag worden vergeleken met Wallace en Gromit.

BEELD EN GELUID

De beeldkwaliteit op deze dvd is uitstekend. Voor het gekozen wolprocedé is het uiteraard van belang dat de kleinste details zichbaar zijn om de poppen tot leven te wekken in de ogen van de kijker en daar slaagt deze transfer perfect in. De kleurenweergave is prachtig, de scherpte is nagenoeg foutloos en de helderheid van het beeld geeft nog extra glans aan de film. Het contrast kon in het kleine aantal duistere scènes misschien iets beter, maar dat is muggenziften. De soundtrack is al even subtiel als het hoofdpersonage, maar door het uitgekiende gebruik van de geluidseffecten, in combinatie met de muziek van Wagner, heb je nooit het gevoel dat het gebrek aan een 5.1-track een gemis is.

EXTRA'S
Deze dvd bevat een aantal erg interessante extra's. De eerste daarvan is Zachte Planten (11 min.), het afstudeerwerk van Emma De Swaef waarin ze Willy voor het eerst opvoert. De poppen en de animaties zijn hier wat rudimentairder dan in Oh Willy ... maar de charme is even overtuigend. De Making-of (20 min.) toont aan hoeveel werk er kroop in het maken van de film en met hoeveel passie elke medewerker zich gedurende enkele jaren inzette om het mooie eindresultaat te bereiken. In een Fotogalerij passeren een twintigtal setfoto's en de Trailer slaagt er goed in om de sfeer van de film te verkopen.


CONCLUSIE

Oh Willy ... is een van de beste Vlaamse kortfilms die ik sinds het nieuwe millennium heb gezien. Niet alleen het charmante verhaal overtuigt, maar ook de technische innovatie van de met wol beklede poppen. Beeld en geluid halen op deze dvd een prima niveau en ook de bonussectie bevat inzichtelijke extra's.cover
Studio: Dalton Distribution

Regie: Emma De Swaef, Marc James Roels
Met: -

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
0

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
-

Speelduur:
17 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461872264


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Frans
Extra's:
• Trailer
• Making-of
• Fotogalerij
• Kortfilm 'Zachte Planten'

Andere recente releases van deze maatschappij