:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ENEMIES CLOSER
ENEMIES CLOSER (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-05-16
FILM
Een echt meesterwerk heeft Jean-Claude Van Damme nooit gemaakt, maar geen mens die kan ontkennen dat hij geen actie-icoon zou zijn. De gespierde Belg is natuurlijk een onverbeterlijke macho, toch kan hij zichzelf enigszins relativeren en is hij op de koop toe bij momenten onweerstaanbaar grappig. Van Damme weet zelf ook wel dat de kans bijzonder klein is dat Michael Haneke (om maar iemand te noemen) een beroep zal doen op zijn acteerkunst, maar toch is hij beslist geen slecht acteur (ook al zal hij waarschijnlijk gewoon zichzelf spelen). Wie JCVD zag weet dat hij op een veel hogere trap staat dan zijn ridicule aartsrivaal Steven Seagal en sinds The Expendables 2 heeft men een nieuw kantje aan Van Damme ontdekt. Hij heeft het ideale smoelwerk om de slechterik uit te hangen. Dus neen, geen Van Damme meer die de wereld van de ondergang redt, wel eentje die de goede burger zonder omzien omverknalt!

Dat heeft ook Peter Hyams, één van de veteranen van de traditionele actiefilms, begrepen. De New Yorker scoorde met Van Damme een paar gigantische hits zoals Timecop en Sudden Death. Achttien jaar na datum besloot hij om het nog eens opnieuw te proberen. Het resultaat is een verwaarloosbare, maar uiterst prettige actieprent. Het verhaal dat zich op een eiland aan de grens van Canada en de Verenigde Staten afspeelt is wat sullig en wellicht in een paar uur bedacht, maar had je iets anders verwacht? De film begint met een sportvliegtuigje dat in zee belandt. Aan boord bevinden zich verschillende kilo’s heroïne. Op een dag krijgt de lokale politie het bezoek van een groep Canadese Mounties. Het is evenwel slechts een dekmantel, want het gaat om een criminele bende die wordt geleid door Xander (Jean-Claude Van Damme). Zijn doel is overduidelijk: hij wil de kostbare drugs in zijn bezit krijgen. Het is helemaal niet erg als hij daarvoor een paar medemensen tot moes moet slaan.

Je zal het wellicht op verschillende sites lezen, maar het is waar: Jean-Claude Van Damme is hilarisch in deze rol. Hij draagt een vreemde pruik en is zowaar een veganist die zich om moeder aarde bekommert. Het is dan ook dolkomisch als hij een ecologische tip geeft als hij zijn vijanden op de meest afschuwelijke manier afmaakt. Voeg daarbij het gebrekkige Engels van de Belg en je hebt al gauw een knaller van een hoofdrol. Net zoals in de goede oude tijd van Arnie staat deze film ook bol van schitterende oneliners. Wat dacht je van deze? "I'm going to give you another asshole". Neen, diepzinnig is het niet, wel grappig. Lovende woorden dus, maar toch is Enemies Closer geen klassieker in zijn genre. Dat is niet alleen omdat Jean-Claude Van Damme de enige is die kan acteren (ja, we zien menig lezer glimlachen bij deze bemerking), maar vooral wegens het geklungel van Peter Hyams. Dat is al bij al vreemd omdat Hyams toch een ervaren filmer is die met Outland, Capricorn One of de originele Running Scared heeft getoond dat hij meer in zijn mars heeft dan dat. Een gemiste kans dus, want nu is Enemies Closer niet meer dan een routineuze actiefilm. Maar wel met een memorabele Van Damme!

BEELD EN GELUID
De technische kwaliteit van dit schijfje laat heel wat te wensen over. Vooreerst is het kleurenpalet veel te vaal waardoor heel wat scènes lelijk ogen. Een tweede probleem is dat deze film zich bijna volledig in het duister afspeelt. De details zijn niet altijd goed zichtbaar. Geregeld wordt alles wazig, vooral de plot en dat is toch wel heel jammer! Het geluid is beter, ook al hoor je af en toe op de achtergrond wat storend gekraak. Een film met Van Damme is natuurlijk explosief en dus een ideale gelegenheid om je homecinema een tikkeltje luider te zetten. Ten minste als de buren de bezem niet bovenhalen! 

EXTRA'S
Er staat geen bonusmateriaal op dit schijfje.

CONCLUSIE
Liefhebbers van routineuze actiefilms mogen zich Enemies Closer zonder nadenken aanschaffen, ze krijgen er zelfs een hilarische Jean-Claude Van Damme bovenop. Alleen zonde van die slechte kwaliteit!coverStudio: Splendid

Regie: Peter Hyams
Met: Tom Everett Scott, Jean-Claude Van Damme, Orlando Jones

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4013549039635


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij