:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MAN OF TAI CHI
MAN OF TAI CHI (BLU-RAY)
Bespreking door: Stijn - Geplaatst op: 2014-05-23
FILM
We leren graag iets bij. Bij Tai Chi denken we spontaan aan groepen 60+’ers die heel trage, ritmische bewegingen uitvoeren in de lokale sporthal. Een soort dans, toch? Blijkbaar niet. Dankzij niemand minder dan Keanu Reeves weten we nu dat tai chi een Chinese vechtsport is. Hij wijdt er namelijk zijn regiedebuut aan, de martial-artsfilm Man Of Tai Chi. Keanu staat in het collectieve geheugen gegrift dankzij popcornpret als Speed en The Matrix. De hoogdagen van zijn acteercarrière liggen wel al een tijdje achter de rug (er wordt hem al eens houterig acteerwerk verweten). Dus waarom niet eens zelf iets regisseren? Gelijk heeft hij. Tenslotte werkte Reeves in het verleden samen met topregisseurs als Kathryn Bigelow (Point Break), Gus Van Sant (My Own Private Idaho) en Francis Ford Coppola (Dracula). Het is niet denkbeeldig dat Keanu van hen een en ander heeft opgestoken. Helaas valt het resultaat nogal tegen. Man Of Tai Chi is zelfs zo tenenkrommend slecht dat het bijna goed wordt. Al vermoeden we dat het niet de bedoeling was.

Reeves leerde Tiger Hu Chen kennen als stuntman in de Matrixfilms. Hij mocht van Reeves meteen opdraven in zijn regiedebuut in de hoofdrol van Tiger Chen – waarom het ver zoeken met zo een naam? Tiger Chen speelt een tai chi-expert die met lede ogen ziet hoe de tempel waar hij studeert geld nodig heeft om te kunnen blijven voortbestaan. Geld dat hij niet heeft. Hij wordt opgepikt door Donaka Mark (Reeves zelf) die hem in een clandestiene vechtclub voor veel geld laat strijden. Tiger Chen helpt met het geld de tempel en zijn vrienden, maar wordt ook meegezogen door de duistere wereld van Donaka Mark.

Er valt veel op te merken aan Man Of Tai Chi. Dat het verhaaltje flinterdun is en de film niets te vertellen heeft, vergeven we graag. Maar het flauwe camerawerk en de barslechte montage verstoren elke scène. De vele vechtscènes worden nodeloos lang gerokken, stralen weinig energie uit en zitten bovendien te duidelijk gekunsteld in elkaar. Reeves klinkt als slechterik van dienst letterlijk behoorlijk hol. Als statement kan het tellen. De soundtrack lijkt weggelopen uit een vervelend videospelletje en de emotie is wel heel erg goedkoop. Op de hemeltergende finale durven we niets eens commentaar leveren.

We hadden gehoopt dat Keanu Reeves ons zou verrassen als regisseur, maar dat blijkt ijdele hoop. We herinneren ons Reeves liever als acteur uit straffe films als Point Break of The Matrix. En we troosten ons met de gedachte dat we tenminste hebben bijgeleerd dat tai chi een heuse vechtsport is. Kijken we de volgende keer toch net iets anders naar die bejaarden in de sporthal vlakbij.

BEELD EN GELUID
Beeld en geluid zijn degelijk maar blinken voor een Blu-ray weinig uit. De kleuren springen wel in het oog, maar de beelden mochten detailrijker zijn. Het geluidsniveau haalt de standaard voor een Blu-ray, maar ook niet meer dan dat.

EXTRA’S.
Deze Blu-ray bevat geen extra’s. Gezien de kwaliteit van de film vinden we dat niet zo erg.

CONCLUSIE
Of u nu fan bent van Keanu Reeves of niet, dat is niet hoe u zich hem wilt herinneren. Aan de andere kant: Man Of Tai Chi is zo slecht dat het bijna goed wordt. Bijna.


coverStudio: Universal

Regie: Keanu Reeves
Met: Keanu Reeves, Tiger Chen, Karen Mok

Film:
3/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582955972


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Noors, Pools, Spaans, Zweeds, Portugees
Extra's:

• geen


Andere recente releases van deze maatschappij