:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLACKADDER'S CHRISTMAS CAROL
BLACKADDER'S CHRISTMAS CAROL
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-12-16
FILM
Lord Ebenezer Blackadder (Rowan Atkinson) runt een snorrenwinkeltje in het Victoriaanse Londen, bijgestaan door zijn domme assistent Baldrick (Tony Robinson). Net tegenovergesteld aan het befaamde verhaal van Charles Dickens is Mr. Blackadder alles behalve een gierige vrek: een gemeleerd gezelschap, waaronder zijn petenichtje Millicent (Nicola Bryant), de erg prijsbewuste luciferverkoopster Mrs. Scratchitt (Pauline Melville), een aan de drank verslaafd straatjongetje, en zelfs de incognito rondreizende koningin Victoria (Miriam Margoyles) en haar man Albert (Jim Broadbent) slagen er achtereenvolgens in om letterlijk álles van onder zijn neus weg te plukken: de kerstkalkoen, de cadeautjes en de kerstboom (of wat daar voor moet doorgaan). 's Nachts krijgt Blackadder het bezoek van een spook (Robbie Coltrane) die gierige oude vrekken weer op het rechte pad moet krijgen; bij Blackadder is hij aan het verkeerde adres, maar wanneer die hem een borreltje aanbiedt, worden de tongen wat losser, en toont het spook hem hoe Blackadders voorouders tijdens het koningschap van Elisabeth, van King George en zijn nageslacht in één of andere futuristische space-opera echte doortrapte slechterikken waren. Blackadder concludeert dat de brave Hendrik uithalen hem nooit iets heeft opgebracht, en als hij zijn gedrag nu radikaal omgooit, zijn nageslacht wel eens de onbetwiste overlords van het universum kunnen worden. 's Anderendaags is Ebenezer Blackadder een pompeuze gierigaard geworden, net wanneer koningin Victoria hem voor zijn onbaatzuchtigheid en zelfopoffering wil belonen...

De Blackadder-verzamelaars onder u kunnen zich zeker weer verheugen met opnieuw een "buiten reeks"-aflevering die totnogtoe niet op DVD was te verkrijgen. Opnieuw zet Rowan Atkinson hier het door zijn twee spitsbroeders, Richard Curtis en Ben Elton, bedachte typetje Blackadder neer, onlosmakelijk verbonden met diens privé-voetveeg Baldrick. Om in de kerstsfeer te komen, wordt hier het klassieke Scrooge-verhaal met typisch Britse schwung onderuit gehaald, door met een geest op de proppen te komen die Ebenezer Blackadder nét van vrijgevig naar gierig bewerkt in plaats van omgekeerd. De humor wordt oftewel ontleend aan de referenties naar de vorige Blackadder-reeksen, ofwel aan de schitterende dialogen waarmee Rowan Atkinson op weinig subtiele wijze fulmineert tegen alles en iedereen wat of wie hem niet zint. Eén en ander gaat uiteraard gepaard met de nodige dosis klappen die assistent Baldrick onveranderlijk moet incasseren, wat op de duur de zaak wél erg voorspelbaar maakt. Ook is een zekere voorkennis over de typetjes die de Blackadder-revue passeren nodig om de humor ten volle te kunnen smaken. Een dergelijk gooi-en-smijtwerkrecept is natuurlijk al ten treure toe uitgemolken, en alle dergelijke series ontlenen elementen uit hun illustere voorgangers zoals Fawlty Towers, maar de fans krijgen hiermee wél waar ze op zitten te wachten. Nu alle reguliere Blackadder-reeksen op DVD zijn verschenen, is het nog wachten op andere speciale afleveringen zoals Blackadder Back And Forth om de reeks te vervolledigen. Wel leuk om zien is de schare bekende (Britse) acteurs die, de éne al wat herkenbaarder dan de andere, de revue passeren, zoals Miranda Richardson (Merlin), Robbie Coltrane (Hagrid uit Harry Potter) en Stephen Fry (Wilde).

BEELD EN GELUID
Deze productie is voor TV gemaakt, en dat merk je; de beeldkwaliteit verschilt dan ook nauwelijks van andere TV-reeksen. Geen widescreen dus, wat zonde is, want naar het schijnt was dit ooit één van de eerste widescreen-uitzendingen van Auntie Beeb. De beeldkwaliteit is niet denderend, maar ook niet ondermaats. Vooral storend is een flinke portie ruis, onstabiele verbleekte kleuren en weinig diepte in de zwartniveau's. Ook de enige aanwezige geluidstrack is maar zeer sober gehouden: alle dialogen zijn gericht op de middelste speaker, en de zijspeakers worden enkel gebruikt voor het (live?) gelach van het publiek, en een paar off-stage geluiden. Kortom: een kwaliteit die nagenoeg identiek is als die van de TV-uitzendingen. Nog even opmerken dat in het menu de Nederlandse ondertiteling niet als keuze wordt gepresenteerd, maar je deze wel kan selecteren via de afstandsbediening.

EXTRA'S
Zijn er niet te vinden.

CONCLUSIE
Deze release zal toch waarschijnlijk enkel ten goede komen aan onvoorwaardelijke Blackadder-adepten, die hiermee uiteraard exact datgene voorgeschoteld krijgen wat ze verwachten.


cover
Studio: BBC

Regie: Richard Boden
Met: Rowan Atkinson, Tony Robinson, Robbie Coltrane, Miranda Richardson, Stephen Fry

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1988

Leeftijd:
12

Speelduur:
43 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931904483


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Grieks, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij