:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOXIC AVENGER, THE
TOXIC AVENGER, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-08-26
FILM
Iedere cultfanaat weet zonder twijfel waar het Amerikaanse Troma-label voor staat. Sinds 1974 hebben Lloyd Kaufman en Michael Herz meer dan duizend films in roulatie gebracht. Moraalridders zullen het misschien wel over slechte smaak hebben die moet worden verboden, maar wie een flinke dosis sarcastische humor kan verteren heeft dat soort film ondertussen omgedoopt tot de Z-film.

De filmmakers nemen zichzelf niet al te serieus en de verhalen zijn meestal doordrenkt met heel wat gruwel en seks, ofschoon je er ook geregeld kritiek op de huidige maatschappij in terugvindt. De meeste van de Troma-films zijn in de kast van fervente cultfanaten beland, maar in 1985 gingen de poppen aan het dansen met The Toxic Avenger: een vrij goedkope prent die wereldwijd een gigantisch succes werd. Troma kon (of wilde) dat succes niet herhalen, want men ze wilde vooral trouw aan zichzelf blijven. Wel bracht de film meer dan genoeg geld in het laatje waardoor het filmhuis tot op vandaag één van ’s wereld grootste (en beste, of ten minste met een eigen gezicht!) onafhankelijke filmlabels is gebleven.
 
Wie rondsnuffelt op het net zal zich een hoedje schrikken als hij de prijzen ziet die sommige fans voor de vaak onvindbare films willen neertellen. Mondjesmaat worden deze cultklassiekers op niet-regiovrije Blu-rays uitgebracht, maar gelukkig kan de Europese fan zich tot Engeland wenden. 88 Films heeft namelijk na The Last Horror Film nu ook The Toxic Avenger op een excellente Blu-ray uitgebracht.
 
Het verhaal is een flinke knipoog naar de Marvel-helden. In Tromaville werkt Melvin Ferd (Mark Torgi) als schoonmaakjongen in een fitnessclub. Iedereen lacht de jongen wegens zijn slungelachtig gedrag uit. Als op een dag één of andere babe er weer voor zorgt dat Melvin het middelpunt van spot wordt, duikelt de pineut per ongeluk in een vat radioactief aval (tja) en verandert in The Toxic Avenger. Net zoals Spiderman dat in New York doet redt ook The Toxic Avenger de brave burgers van Tromaville van het gevaarlijke gespuis van de stad.
 
Een echt verhaal zit er niet in deze film die uiteindelijk twee sequels kreeg, maar wat zou het? 80 minuten lang wordt de kijker ondergedompeld in een krankzinnige sfeer waarin slechte (maar enigszins subtiele) smaak regeert. Karakters die zo over the top zijn dat je erom moet glimlachen. Aan foute humor is er dus absoluut geen gebrek. Een blinde vrouw die over alles sukkelt of kwajongens die een oude oma in elkaar rammen, bij Troma moet dat allemaal kunnen. Sommige van onze lezers zullen deze film wellicht op alle mogelijke manieren ontwijken, maar die hebben wel ongelijk!
 
BEELD EN GELUID
The Toxic Avenger is voor een prikje in elkaar geknutseld. Jarenlang waren er op de dvd-markt een heleboel versies te verkrijgen met een afschuwelijk beeld, maar nu is er uiteindelijk de ultieme HD-versie die tot in de puntjes is verzorgd. Alle vroegere storingen zijn helemaal weggewerkt en het is dan ook een transfer om te koesteren. Let wel, het gaat alleen maar om de film. De vele extra’s en de ongecensureerde Japanse versie van 92 minuten zijn niet gerestaureerd en hebben nog steeds de videokwaliteit van toen. Het geluid is een 2.0-band, maar volledig opgepoetst.
 
EXTRA’S 
Er staan massa’s extra materiaal op dit schijfje. Zoals eerder aangehaald is er niet alleen de ongecensureerde Japanse versie, maar vind je hier ook een tiental filmpjes uit de Troma tv-stal. Het zijn vaak absurde filmpjes die aan elkaar zijn gepraat door de hilarische oprichter Lloyd Kaufman. Zo neemt de filmdirecteur je mee in zijn bureau, legt hij je uit waarom hij tegenwoordig op straat woont of vertelt hij ons wat er tegenwoordig van The Toxic Avenger is geworden. Onnozel? Ja, maar wel zeer amusant!
 
CONCLUSIE
Cultfans aller landen verenig u want één van ’s werelds grootste cultfilms is nu op een puike Blu-ray uit. Kopen!coverStudio: 88 Films

Regie: Michael Herz, Lloyd Kaufman
Met: Andree Maranda, Mitch Cohen, Jennifer Babtist

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
U.K.

Jaar:
1984

Leeftijd:
18

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5037899047781


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels LPCM 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Deleted Scenes
• The Radiation March Clip From The Cartoon Spin-Off Toxic Crusaders
• Toxie 15 Years Later Mockumentary
• The Death of Toxie Tromaville Café TV Sketch
• Troma Studio Building Tour
• Mopboy Secrets Featurettes (With Commentary by Mark Torgl)
• Advertisement from the Troma Website
• Aroma Du Troma Clip Montage
• Toxic Slide Show
• Theatrical Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij