:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SONATINE
SONATINE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-10-10
FILM
De kleine gangster Murakawa krijgt van z’n baas de opdracht om zich op Okinawa te mengen in een dispuut tussen twee vijandige maffiaclans. Hij accepteert de opdracht met tegenzin, want eigenlijk was hij zinnens om zich uit de business terug te trekken. Murakawa is moe. Hij heeft te veel bloed gezien en te veel lijken en hij is uitgekeken op z’n job. Eens ter plekke blijkt er nauwelijks wat aan de hand te zijn en dus vermoedt Murakawa dat hij is weggestuurd opdat z’n baas z’n goed draaiende wijken in Tokio over zou kunnen nemen. Na een gewapend conflict met één van de plaatselijke clans – en uiteraard een paar lijken –trekt hij zich met z’n mannen terug in een leegstaand huisje langs de kust en wacht er op instructies uit Tokio. Veel meer dan vissen en langs het strand kuieren is er niet te doen, tenzij nog af en toe een verdwaald ganglid van de tegenpartij omleggen en spelletjes doen om de tijd te doden.

 

In Sonatine leidt regisseurTakeshi Kitano de kijker binnen in het milieu van de Japanse maffia, maar dat betekent niet dat z’n film de vorm aanneemt van een Hollywood-blockbuster waarin de held van het verhaal de wereld à la Schwarzenegger of à la Bruce Willis naar z’n hand zet. Kitano’s hoofdpersonage heeft de buik vol van geweld en geweren. Het ombrengen van mensen geeft hem geen kick meer, en als hij op een keer een concurrent op laat blazen in z’n auto, wendt hij het hoofd vol afkeer af. Het is nodig, maar zinloos. Murakawa is niet bang (meer) voor de dood, maar het leven is ook niet langer een bron van vreugde.

 

Regisseur Takeshi Kitano past de stijl helemaal aan het karakter van z’n hoofdpersonage aan: het afmaken van tegenstanders wordt niet uitvoerig in beeld gebracht, maar kort en zakelijk, en van de moordende schietpartij met automatische geweren in een hotelkamer, ziet de kijker alleen de lichtflitsen door de ogen van Murakawa’s chauffeur die naast de auto op het parkeerterrein staat, terwijl een nachtelijk oorlogsspelletje met vuurwerk en losse flodders tussen Murakawa en z’n bendeleden op het strand net wél uitvoerig in beeld wordt gebracht. Het is de omgekeerde wereld en atypisch voor een film in dit genre, maar op die manier wordt de apathie van het hoofdpersonage zo veel duidelijker en zichtbaarder.

Takeshi Kitano kruipt zelf in de huid van het hoofdpersonage, dat hij portretteert als een man van weinig woorden, die bikkelhard is indien nodig, maar die nog nauwelijks wordt geroerd of interesse heeft voor het milieu dat hem financieel zelfstandig en vooral heel erg machtig heeft gemaakt. De rest van de cast is nauwelijks uitgewerkt en speelt ook nauwelijks een rol in de film, want Kitaro is het alleen de doen om de poëzie die zijn gangster-op-retour uitstraalt.

 
BEELD EN GELUID
Sonatine is ondertussen 20 jaar oud, maar dat merk je op geen enkel moment aan de beeldkwaliteit, want die is nog altijd uitstekend, met felle kleuren en een diep zwart-niveau. Van ongerechtigheden is geen sprake, tenzij op het moment dat de filmspoelen gewisseld worden en één keer staat het beeld een fractie van een seconde stil bij een niet zo gelukkige layer change. De soundtrack van componist Joe Hishaishi (Spirited Away, 2002) is eerder minimalistisch en rustig, maar wel zeer effectief in het creëren van sfeer en spanning.

 

 
EXTRA’S
De Originele Trailer.
 
CONCLUSIE
Met Sonatine brak de Japanse regisseur Takeshi Kitano destijds internationale door, een film waarin hij lange momenten van rust afwisselt met kort opvlammend geweld en waarin het grimmige gangsterleven wordt doorspekt met slapstick.cover
Studio: Total Film

Regie: Takeshi Kitano
Met: Aya Kokumai, Tetsu Watanabe, Masonobu Katsumura, Susumu Terajima, Ren Ohsugi, Tonbo Zushi

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1993

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789085140122


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
Originele Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij