:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PLISSENLITS PAR LA RACINE, DES
PLISSENLITS PAR LA RACINE, DES
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-12-17
FILM
Op 31 juli 2014 was het exact 100 jaar geleden dat de flamboyante Franse komiek Louis De Funès werd geboren. Ter gelegenheid van die honderdste verjaardag bracht EIC een boxset uit met 25 van zijn films uit de periode 1962-1981, samen met een documentaire over zijn leven en werk. Alhoewel de box zeker geen compleet werk is - de acteur speelde immers in meer dan 150 films en de rechten daarvan zijn hopeloos versnipperd - bevat de box een behoorlijke staalkaart van 's mans werk. Het gaat hier om diverse releases die eerder reeds beschikbaar waren maar nu in dit redelijk volumineuze werk gebundeld worden.

 


Terwijl de gangster Pommes-Chips (Gianny Musy) twee jaar lang in de gevangenis zat is jockey Jack (Louis de Funès) er met zijn vriendin Rockie La Braise (Mireille Darc) vandoor gegaan. Op een avond ontmoeten de twee mannen elkaar in een gokkantoor voor de paardenrennen en Chips trekt prompt zijn mes om de onderkruiper te fileren. Jack verschuilt zich in het lokale theater waar zijn neef Jerôme (Michel Serrault) net meespeelt in het toneelstuk La Lune Dans La Bière voor de laatste avond meespeelt; de man moet in het stuk een lied spelen op een contrabas. Achter de schermen komt het tot een schermutseling tussen Jack en Pommes-Chips, en diens knipmes komt in zijn eigen rug terecht. Jack weet niet beter dan het lijk te verstoppen in de kist van de contrabas, terwijl hij zelf in een rieten mand kruipt. Na de laatste voorstelling wordt er een feestje gehouden ten huize van acteur Pierre Michon (Venantino Venantini) en vooraleer Jack er erg in heeft bevindt hij zich op de party, waar ook Chips' ex-celgenoot Jo Arengeot (Maurice Biraud) aanwezig is, die net Rockie aan de haak heeft geslagen. Als grote apotheose van het feest valt het lijk uit de contrabaskist, net op het ogenblik dat de politie aanbelt. Michon flikkert Jerôme en Jack zijn villa uit, inclusief het lijk in de contrabaskist, met de belofte dat als ze nog één keer onder zijn ogen verschijnen, hij persoonlijk gehakt zal draaien van de twee. Eind goed al goed: het duo komt er met de schrik vanaf en ze moeten het alleen nog zien te dumpen. Daarvoor kloppen ze aan bij hun oom Absalon (Francis Blanche) die skeletten levert aan medische instellingen; bij hem valt één geraamte meer of minder niet dadelijk op... Maar dan blijkt dat Pommes-Chips nog een tiercébriefje van gangster Arengeot in de binnenzak van zijn vest had zitten, dat door een onwaarschijnlijk afgelopen paardenrace twee miljoen waard is geworden!

 

In hetzelfde jaar als dat waarin Jacques Poitrenaud Un Drôle De Caïd schoot liet regisseur Georges Lautner het duo Louis De Funès-Maurice Biraud al eens aantreden, ditmaal niet als buddies maar als vijanden. De Funès speelt in deze film echter maar een bescheiden rol: de hoofdrol van het verhaal is weggelegd voor Michel Serrault. De aanzet doet een beetje aan De Funès' latere film Jo denken, waar er ook met een lijk wordt gezeuld dat de eerste tekenen van rigor mortis begint te vertonen. Het blasé toneelstuk waarin Jacks neef Jerôme speelt is een pastiche op de eertijds populaire toneelstukken die gebaseerd waren op het werk van Tolstoi. Lautner steekt er danig de draak mee: door de vechtende kemphanen achter de schermen begint het in het stuk plots te sneeuwen in een scène die wordt geacht zich op een snikhete zomeravond af te spelen. De eerste helft ontaardt in een deurenkomedie waarin de grandioze apotheose erin bestaat dat de onfortuinelijke Jack en zijn kompanen het lijk van Pommes-Chips de villa uit trachten te smokkelen onder de neus van een ietwat domme politieinspecteur en er tot opluchting van de kijker nog mee wegraken ook! Net als in Un Drôle De Caïd valt de tweede helft echter tegen omdat het scenario een rommeltje wordt en het me na twee kijkbeurten nog altijd niet duidelijk is wie er uiteindelijk met het winnende paardenkoersformulier aan de haal is.



BEELD EN GELUID

Ook deze prent uit 1964 wordt op deze single layer-disk in het originele 1.66:1-formaat weergegeven en bevat een gedateerde transfer waarin vooral de nachtelijke scènes niet dadelijk beschikken over een goed contrast. Ook hier is het geluid uitgevoerd in een deugdelijke maar uiterst beperkte Dolby Surround 2.0-track.
 
EXTRA'S
Deze disk bevat geen extra's; de boxset zelf bevat wel een uitgebreide documentaire over leven en werk van Louis De Funès.

CONCLUSIE
Des Plissenlits Par La Racine toont ons De Funès in een bescheiden bijrolletje in een ietwat warrige komedie waarin de pointe wat ontbreekt.



cover




Studio: EIC

Regie: Georges Lautner
Met: Louis de Funès, Michel Serrault, Mireille Darc, Maurice Biraud, Francis Blanche, Raymond Meunier, Hubert Deschamps, Gianni Musy

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1964

Leeftijd:
12

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412012165045


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch zwart-wit PAL

Geluid:
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij