:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AIRWOLF VOLUME 1
AIRWOLF VOLUME 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-05-07
ACHTERGROND
Een nieuwigheidje op dvd: Universal brengt op het label Universal Playback een selectie van populaire reeksen uit de jaren 80 waarvan het de rechten bezit (waaronder o.a. The A-Team, Knight Rider en Miami Vice). Eén van de reeksen die een tweede leven op dvd wordt gegund, is de uitstekende hi-techactiereeks Airwolf die per aflevering 1 à 2 miljoen dollar kostte, wat voor die tijd een kolossaal bedrag was. Ze vertelt het verhaal over Stringfellow 'String' Hawke (Jan Michael Vincent), een Viëtnamveteraan die samen met zijn beste vriend Dominic 'Dom' Santini (Ernest Borgnine) een helikopterverhuurbedrijf exploiteert. In de dubbele pilootaflevering Shadow Of The Hawke die jammer genoeg nog niet op dvd verkrijgbaar is, zien we hoe de gevaarlijke psychopatische geleerde Charles Henry Moffett in opdracht van CIA-agent Michael 'Archangel' Coldsmith-Briggs III (Alex Cord) een ultramoderne helikopter, Airwolf genaamd, ontwerpt. Als dr. Moffett echter de helikopter aan zijn opdrachtgevers onttrekt en die aan Libië dreigt te verkopen, vraagt Archangel met lichte dwang aan de ex-testpiloten Hawke en Santini om de helikopter te recupereren. Op het einde van de pilootaflevering weigert Hawke evenwel het toestel terug te geven aan de CIA, tenzij die zijn broer St. John kan terugvinden die nog steeds in Viëtnam vermist wordt, of toch tenminste klaarheid kan scheppen omtrent diens lot.

De premisse van de reeks is dat er tussen Hawke en Archangel een soort van gentlemen's agreement bestaat waarbij Archangel af en toe Hawke en Santini missies laat vliegen met de Airwolf en in ruil krijgt Hawke via Archangel toegang tot de CIA-archieven waar hij beetjes informatie kan lospeuteren over het lot van St. John. De reeks liep drie jaar met veel succes in de States, waarna de druk op de makers onhoudbaar werd, voornamelijk door de in de tabloids breed uitgesmeerde frequente alcohol- en drugproblemen van hoofdacteur Jan Michael Vincent, die overigens na Airwolf geen enkele serieuze aanbieding meer heeft gekregen en ondertussen een menselijk wrak schijnt te zijn. Er is nog wel in Canada een vierde reeks gemaakt met een compleet andere cast, maar omdat alle actiesequenties knip- en plakwerk waren uit de eerste drie reeksen (men beschikte immers over een klein budget en - klein detail - niet over de originele helikopter), wordt deze reeks door de echte Airwolf-fan als apocrief beschouwd. Airwolf  heeft meer diepgang dan de meeste andere actiereeksen en ondanks zijn drankproblemen is Jan Michael Vincent perfect gecast voor de rol van de mensenschuwe eenzaat Stringfellow Hawke die in een hut in de bergen leeft met zijn hond, zijn kunstcollectie, zijn cello en zijn herinneringen aan Viëtnam. De flamboyante en uitbundige Dominic Santini wordt prachtig uitgespeeld tegen Hawke. In alle opzichten zijn ze elkaars tegenpool (jong-oud, introvert-extravert, bedachtzaam-impulsief), kortom het klassieke thema van de oude mentor tegenover de jonge rookie (hoewel Hawke wordt beschouwd als de voornaamste piloot van Airwolf). Dé briljantste vondst van de reeks is ongetwijfeld de (helaas op deze dvd meestal afwezige) éénogige Archangel, de top-CIA-agent die vooral niét opvalt in zijn hagelwitte kostuum, zijn onafscheidelijke limousine van zeven meter lang en omringd door zijn trouwe schare mooie assistentes. Afgezien van de spetterende actiescènes waarvoor kosten noch moeite gespaard zijn, zijn ook de scenario's die zich afspelen tegen de achtergrond van de Koude Oorlog, vaak van erg goede kwaliteit.

Universal Playback is van plan om nog afleveringen van Airwolf uit te brengen, maar voor deze eerste dvd heeft men gekozen voor enkele willekeurige afleveringen uit het begin van het tweede seizoen waarin het vierde vaste lid van de reeks, Caitlin O'Shannessy (Jean Bruce Scott), wordt geïntroduceerd naast Santini en Hawke.

AFLEVERINGEN
Sweet Britches
Highway Patrol-agente Caitlin O'Shanessy is toevallig getuige van de hardhandige arrestatie van een gewonde gevangene door de lugubere Texaanse sheriff Bogan. Ongeveer terzelfdertijd belandt String in de jurisdictie van de sheriff op zoek naar zijn oude vriend James Blake die ongeveer onder dezelfde geheimzinnige omstandigheden is verdwenen. Samen met Dom kan hij Caitlin verlossen van een knokploeg van de sheriff, die haar het zwijgen probeerde op te leggen. Om de lont in het kruitvat te steken doet String alsof hij Blake is en al snel komt hij in aanvaring met de sheriff, die er zo zijn eigen manier op nahoudt om de gevangenissen leeg te houden én daar op sadistische wijze ook nog wat pret aan te beleven.

The Truth About Holly
String en Dom halen Doms nichtje Holly Matthews uit de klauwen van een Mexicaanse drugsbaron en laten haar een tijdje bij hun onderduiken tot de storm is overgewaaid. Holly heeft een blinde bewondering voor Strings moedige optreden, maar die laat dat koudweg aan zich voorbijgaan. Intussen zijn String en Dom op zoek naar een nieuwe werkkracht voor Santini Air, en Caitlin - die overigens dan nog niet weet dat String en Dom de Airwolf-piloten zijn - die het lichaam van de vermoorde Blake komt terugbrengen naar String, biedt zich terloops aan als sollicitante. Ze wordt op proef aangenomen. Santini Air is net bezig met een opdracht voor een film, waarbij String en Caitlin een romantische rol moeten spelen. Maar dan slaan bij de jaloerse Holly de stoppen door. Vooraleer String en Dom beseffen dat de reddingsoperatie in Mexico niet helemaal is wat ze lijkt te zijn, wordt Caitlin gekidnapt.

Firestorm
Een oude vriend van Dominic, Eddie Donahough,  ex-piloot die zwaar aan de drank is geraakt, meldt dat er in de prairie in de buurt van zijn stacaravan rare dingen gebeuren, maar niemand wil de pathetische zuiplap geloven. Als Dom en String toch op onderzoek uitgaan, al was het maar om de man gerust te stellen, stoten ze op de paramilitaire groep van ex-generaal Sandower, die ondanks de détente tussen Oost en West de USSR nog altijd als een wereldbedreiging ziet en in het geheim aan het project Firestorm werkt om een kernraket op Moskou af te vuren - blind voor het feit dat zijn first strikepolitiek waarschijnlijk een Derde Wereldoorlog zal ontketenen. String en Dom kunnen ontsnappen, maar Dom geraakt serieus gewond en de enige optie om de generaal in zijn voornemen te stoppen is dat Eddie in de co-pilootstoel van Airwolf plaatsneemt.

BEELD EN GELUID
Hoewel een reeks als deze uitermate goed op breedbeeldformaat zou passen, heeft men de originele aspect ratio behouden - ik zou zeggen, gelukkig maar, want cropping zou de reeks schade hebben berokkend. Het beeld is dus in 4:3-formaat, wat normaal is gezien het origineel alleen voor televisie bedoeld was. Jammer genoeg zijn de mastertapes niet al te goed geconserveerd en zijn er verhoudingsgewijs veel vlekkerige foutjes te bespeuren. Aangezien de rest van de transfer naar dvd goed is, met scherp beeld, stabiele en vooral zeer heldere kleuren, vermoeden we dat er van het origineel gewoon niets beters meer te maken is. De eindafrekening is, wat het beeld betreft, zeker positief. Ook het gewone stereogeluid dat in 1984 de standaardnorm was, heeft men gelaten zoals het was, wat betekent dat de dialogen wel helder en verstaanbaar zijn en de muziek van Sylvester Levay goed tot haar recht komt. Jammer genoeg zijn er geen extra soundeffects toegevoegd aan de nochtans zeer talrijk spectaculaire stunts. Al bij al is het beter dan niets.

EXTRA'S
Wat dit betreft blijven de disks schromelijk in gebreke. Het enige noemenswaardige zijn de geanimeerde menu's, een montage van actieshots van Airwolf. De zes pagina's achtergrondinformatie zijn identiek aan de informatie die in de leaflet te vinden is. Het meest jammere is dat de afleveringen niet Nederlands ondertiteld zijn, maar ook hier geldt het principe: beter dat dan géén Airwolf.

CONCLUSIE
Een heerlijk stukje jeugdnostalgie en ik hoop van ganser harte dat deze disk de eerste mag zijn in een hele reeks. Er zijn 56 afleveringen van de 'echte' (= niet-Canadese) Airwolf gemaakt en de op deze disk geperste afleveringen zijn nog klein bier tegenover enkele spektaculaire episodes zoals Mind Of The Machine, To Snare A Wolf, HX1, Airwolf II of Flight #093 Is Missing. Vooral de geringe aanschafprijs maakt van deze release een aardig hebbedingetje.

AIRWOLF OP INTERNET
Een smakelijk detail is dat deze Airwolf-disks voorlopig alleen te krijgen zijn in regio 2 en niet in regio 1, wat op de diverse Airwolf-forums op Internet al veel Amerikanen heeft doen jammeren over de regiocodering - nu weten ze ook eens hoe dat aanvoelt. Wie nog meer over de reeks wil weten, kan ik verwijzen naar de excellente en zeer uitgebreide Airwolf-pagina. Informatie over de andere releases kan je vinden op de site van Universal Playback. Wie nog meer afleveringen van Airwolf of een andere jarentachtigreeks op dvd wil zien verschijnen, kan altijd een supportmailtje sturen naar communicate@unistudios.com. Ze sturen je geen reactie, maar hoe meer mailtjes ze krijgen met verzoeken, des te groter is de kans dat ze nog meer disks als deze maken. Doen!


coverStudio: Universal

Regie: Alan J. Levi, Ray Austin
Met: Jan Michael Vincent, Ernest Borgnine, Jean Bruce Scott

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
1984

Leeftijd:
PG

Speelduur:
139 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0044007817728


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Stereo 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• Achtergrondinformatie

Andere recente releases van deze maatschappij