:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GREAT TRAIN ROBBERY, THE
GREAT TRAIN ROBBERY, THE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2015-04-19
MINI-SERIE
De bende van Bruce Reynolds pleegt een overval op het kantoor van vliegtuigmaatschappij BOAC, maar de buit is veel kleiner dan de voorspelde 400.000 pond, en na aftrek van de kosten blijft er niet meer dan een paar duizend pond over. Bruce wordt amateurisme verweten, maar eigenlijk was de BOAC-overval niet zijn idee. Hij besluit om zelf op zoek te gaan naar een interessant project en dat blijkt de overval op een posttrein te zijn tussen Glasgow en Londen. Volgens een informant kan die een buit van wel een miljoen pond opleveren. Het plan is evenwel ambitieus, want in Glasgow en Londen in een overval onmogelijk wegens de vele politiemannen, en ook in de tussenstations is er sprake van redelijk wat
veiligheidsmaatregelen. De trein moet dus onderweg worden gestopt en dat is niet evident. Tegen alle verwachtingen in loopt de overval van een leien dakje zonder dat er slachtoffers vallen. De buit bedraagt geen miljoen pond, maar ruim 2,5 miljoen pond: de grootste treinoverval uit de geschiedenis.

 

Regisseur James Strong neemt het eerste deel van deze mini-serie voor zijn rekening en daarin reconstrueert hij minutieus de treinoverval aan de hand van wat nadien aan het licht is gekomen. We zien het uitgebreide voorbereidingsproces (dat ruim een jaar in beslag neemt), de zoektocht naar specialisten om de treinsignalen te manipuleren, de locomotief en de postwagon los te koppelen van de rest van de trein, en een gepensioneerde locomotiefbestuurder om de trein naar de plek te brengen waar de vele geldzakken kunnen worden overgeladen op vrachtwagens. Het resultaat is een spannende film, want ook al weet je dat het zaakje goed afloopt, toch besef je dat er veel durf en minstens evenveel geluk mee gemoeid is.

 

Maar de perfecte overval is net zo zeldzaam als de perfecte moord, en dat speelt de politie in de kaart, want in het vluchthuis waar de bendeleden zich een week lang schuil hebben gehouden, worden sporen gevonden die de rechercheurs op weg helpen om de betrokkenen op te pakken. Regisseur Julian Jarold mag dat onderdeel in beeld brengen en hij maakt er een al even spannende tweede helft van, waarin de hoofdrol weggelegd is voor de politiemannen die beetje bij beetje het mysterie oplossen.

Luke Evans, die u misschien herkent als Bard/Girion uit The Hobbit-trilogie (2012-2014) neemt de rol van Bruce Reynolds, het hoofd van de bende, voor z’n rekening, terwijl Paul Anderson in de huid van z’n maat Goody Gordon kruipt. Jim Broadbent, die fans van Harry Potter beslist herkennen als professor Horace Slughorn, is perfect gecast als de snuggere politieman Tommy Butler, die de affaire oplost met naar onze huidige normen zeer primitieve middelen. De rest van het gezelschap levert goed werk en draagt z’n steentje bij tot de spannende en vaak donkere sfeer.

 
BEELD EN GELUID
De serie ziet er elk moment uit als een film noir en dat betekent dat het kleurenpalet eerder donker is en dat er weinig extra licht is gebruikt. Dat heeft evenwel geen invloed op de detaillering en de scherpte en van korrelvorming is al evenmin sprake. Voor de muziek tekent componist Paul Englishby, die in de voorbije jaren ook de series Luther (2010-2013) en Inside Men (2012) voor z’n rekening nam.
 
EXTRA’S
Geen
 
 
CONCLUSIE
Liefhebbers van spannende en avontuurlijke producties komen weer helemaal aan hun trekken in deze naar ware feiten geconcipieerde miniserie over de allergrootste treinroof uit de geschiedenis.cover
Studio: Just Entertainment

Regie: James Strong, Julian Jarold
Met: Luke Evans, Paul Anderson, Robert Glenister, Jack Roth, Nicholas Murchie, Martin Compston, Del Synnott, Bethany Muir

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
180 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983963528


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij