:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MY OLD LADY
MY OLD LADY
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2015-04-28
FILM
De 57-jarige en berooide Mathias Gold (Kevine Kline) arriveert in Parijs om er het huis te verkopen dat hij geërfd heeft van zijn vader. Vader en zoon waren al geruime tijd van elkaar vervreemd en dus heeft Mathias geen idee wat hij in de Franse hoofdstad zal aantreffen. Hij maakt er kennis met de 92-jarige Mathilde (Maggie Smith), die met haar dochter Chloë (Kristin Scott Thomas) op de eerste etage woont en het huis ooit aan zijn vader heeft verkocht. Groot is zijn verbazing als hij verneemt dat hij de beide dames niet aan de deur kan zetten, maar ze in tegendeel elke maand een bedrag van 2400 euro schuldig is, want Mathilde heeft haar huis destijds op lijfrente verkocht, waardoor ze naast de maandelijkse vergoeding ook recht heeft op levenslang woonrecht. Mathias kan z’n oren niet geloven, want dat systeem is hem als Amerikaan totaal onbekend. Hij raadpleegt een makelaar en die legt hem het principe uit: de nieuwe eigenaar doet als het ware een gok, want de verkoper, die meestal een vrij hoge leeftijd heeft, kan al na korte tijd overlijden, waardoor de transactie voordelig is voor de koper, maar de persoon in kwestie kan nog een hele tijd leven, waardoor de investering nauwelijks die naam waardig is. Als hij van Mathildes huisarts bovendien verneemt dat de patiënt in een prima gezondheid verkeert, is Mathias ten einde raad. Over minder dan 30 dagen moet hij de bewoonster de wettelijke vergoeding betalen, terwijl hij nauwelijks een paar dollar op zak heeft en precies naar Parijs was gekomen om aan z’n slechte financiële situatie wat te doen.

 

Mathias besluit om tegen beter weten in het pand te verkopen aan een man die in New York al interesse had getoond, en hij lenigt de eerste nood met de verkoop van een stel oude antieke stoelen en een tafel die hij op de zolder van het huis heeft gevonden. Een paar dagen nadien overhandigt hij Mathilde’s dochter Chloë de verschuldigde 2400 euro, maar zij maakt hem ook meteen duidelijk dat ze niet zal dulden dat hij de afspraken van de verkoopakte negeert. Mathias legt zich voorlopig bij de feiten neer en gaat door met het doorsnuffelen van de zolderkamers op zoek naar verkoopbare spullen. Daarbij stoot hij op een foto van Mathilde en zijn vader, met onderaan een niet mis te begrijpen versje…

 

My Old Lady is een feelgoodfilm, een combinatie van drama en comedy die perfect werkt, mede dankzij de ijzersterke acteerprestaties van Dame Maggie Smith en Kristin Scott Thomas. In een wereld met een snel verouderende bevolking, trekken dergelijke producties steeds meer de aandacht en ligt hun slaagkans een stuk hoger dan bijv. 20 jaar geleden, getuige die andere feelgoodfilm Quartet (2012), eveneens met Maggie Smith in de hoofdrol, die probleemloos een veelvoud opleverde van het geïnvesteerde budget van 11 miljoen dollar. Het succes heeft evenwel niet alleen te maken met het feit dat het hoofdpersonage in beide films een bejaarde oudere vrouw is, die gestalte wordt gegeven door één van de meest gerespecteerde Britse actrices van de voorbije 50 jaar. Net zoals in Quartet – over een bejaardentehuis waar elk jaar een concert wordt georganiseerd op de verjaardag van de Italiaanse componist Verdi – leidt de komst van een buitenstaander in My Old Lady nl. tot een golf van onthullingen die consequenties hebben voor alle betrokken personages. Het verleden geeft z’n geheimen stapsgewijs prijs en dat zorgt voor spanningen en voor bekentenissen die de feiten in een heel nieuw daglicht plaatsen. Er is sprake van misleiding en leugens, maar ook van onbegrip, onmacht, en wrok. Mathias Gold ziet zich gedwongen om z’n kijk op z’n vader bij te stellen, terwijl Mathilde antwoorden krijgt op nooit geformuleerde vragen en Chloë de hele gang van zaken betreurt, maar moet bekennen dat ze destijds te jong was om de gang van zaken te beïnvloeden. Plots is de nieuwkomer geen vreemdeling meer, maar een essentiële schakel in met elkaar verstrengelde levensverhalen en dan is een onvoorziene romance voor een scenarist de gedroomde uitweg…

 

Regisseur, auteur en scenarist Israel Horovitz kleurt in My Old Lady niet echt buiten de lijntjes en de ontknoping van z’n verhaal is ook niet echt verrassend, zij het dat ze wel in de lijn ligt van wat je in dit soort films mag verwachten. Als My Old Lady de kwaliteit van een gemiddelde feelgoodfilm overtreft, dan is dat het gevolg van de uitstekende acteerprestatie van Dame Maggie Smith, die zich het personage Mathilde helemaal eigen maakt, en van de frisse aanpak van Kristin Scott Thomas, die de Frans taal ondertussen perfect beheerst en op een geloofwaardige manier gestalte geeft aan een Française van middelbare leeftijd. Door de manier waarop de regisseur Mathias Gold positioneert, is het voor de kijker moeilijk om sympathie voor het personage op te brengen, ook al neemt het de humoristische scènes grotendeels voor z’n rekening. Kevine Kline heeft het dan ook moeilijk om de gunst van de kijker te verwerven, ondanks de veelzijdige en (soms) fijnzinnige manier waarop hij het personage Mathias Gold karakteriseert. Wat niet betekent dat we twijfelen aan het talent van de Amerikaan, want de manier waarop hij destijds gestalte gaf aan Donald Woods in Cry Freedom (1987) van Richard Attenborough is het bewijs van z’n grote talent.

 
BEELD EN GELUID
De meeste opnamen zijn binnenskamers gemaakt en dat betekent dat het kleurenpalet eerder donker is, met veel bruin en goudgeel. De zeldzame buitenopnamen zijn helder en lichtjes gepatineerd om de sfeer van de Franse hoofdstad tot z’n recht te laten komen. Van ongerechtigheden is geen sprake en de details blijven ondanks alles goed zichtbaar. De goed in het oor liggende soundtrack is van de hand van de Amerikaanse componist Mark Orton (The Real Dirt of Farmer John, 2005).
 
EXTRA’S
Een kort Interview met Kevin Kline over zijn personage en de samenwerking met Maggie Smith, gevolgd door een al even korte Featurette waarin de auteur aan het woord komt en de Originele Bioscooptrailer ter afsluiting.

 
CONCLUSIE
Omdat de oorspronkelijke tekst voor het theater is geschreven, is My Old Lady grotendeels een dialoogfilm en in dat soort producties voelt vooral Dame Maggie Smith zich als een vis in het water. Kristin Scott Thomas en Kevine Kline voegen gelukkig een flinke portie drama en humor toe, waardoor deze feelgoodfilm alle recht op bestaan heeft.  



cover




Studio: Imagine Film Distribution

Regie: Israel Horovitz
Met: Maggie Smith, Kristin Scott Thomas, Kevin Kline

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425037940061


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Interview met Kevin Kline
• Featurette

• Originele Bioscooptrailer


Andere recente releases van deze maatschappij