:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PUSHER
PUSHER
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-04-19
FILM
Als je het aan mij vraagt (wat je beter niet doet) zijn zowel Xavier Dolan als Nicolas Winding Refn de nieuwe goden. Refn is ondertussen bekend geworden als de cineast die het geweld verheerlijkt, ofschoon hij dat niet doet zoals Tarantino door B-films te kopiëren. De Deense regisseur heeft er zijn handelsmerk van gemaakt om een beklemmende sfeer te creëren waardoor het lijkt alsof je in de misdaadwereld wordt opgezogen, net alsof je er zelf deel van uitmaakt. De terechte lofzang over Drive of Only God Forgives heeft natuurlijk iedereen al ettelijke keren gelezen, minder bekend is zijn debuut Pusher. Een goedkope, maar uiterst belangrijke film die de Deense cinema deed ontploffen en zowel de carrière in gang zette voor Refn als van Mads Mikkelsen.


Het verhaal speelt zich in het drugsmilieu van Kopenhagen af. Frank (Kim Bodnia) wil wel meedraaien met de grote jongens en grof geld verdienen door het verhandelen van verdovende middelen, maar eigenlijk graaft hij zichzelf letterlijk in de put. Hij wordt belazerd door zijn eigen partner Tonny (Mads Mikkelsen), een stukje ellende dat alleen maar de taal van de vuisten snapt. Een zoveelste deal die hem rijk moet maken eindigt alweer in een fiasco wanneer Frank moet wegrennen voor de politie en wanhopig de cocaïne in een meer gooit. Daardoor verdwijnt wel de bewijslast, maar dat betekent niet dat de Kroatische maffiabaas Milo (Zlatko Buric) zijn poen niet wil.
 
Het is onvoorstelbaar dat iemand met beperkte middelen zo’n mokerslag kon uitdelen. Refn vertelde later in interviews dat hij was geïnspireerd door Mean Streets van Martin Scorsese. Net zoals de grootmeester toont Refn je inderdaad de vuile riolen van het criminele milieu, waarin het leven helemaal geen waarde heeft. De vertolkingen zijn grandioos. Alleen Bodnia is een gevestigde naam in de Deense filmwereld, de rest van de cast bestaat louter uit amateurs. Mads Mikkelsen vertolkt hier wellicht het meest angstaanjagende typetje uit zijn carrière, maar ook Zlatko Buric zul je wellicht niet te gauw vergeten. Later volgden er nog twee fantastische sequels, en er was ook de (verwaarloosbare) remake van de Spaanse cineast Luis Prieto. 
 

BEELD EN GELUID
Je mag natuurlijk niet vergeten dat Pusher met een minimaal budget is gedraaid en niet meer dan de vingeroefening van een filmstudent was. Verwacht dan ook geen scherpe digitale beelden, want alles lijkt te zijn opgenomen met een goedkope handcamera. Het blijft moeilijk om deze release op technisch vlak te beschrijven omdat wij gewoonweg niet weten hoe de oorspronkelijke film eruitzag. In ieder geval heeft E1 er alles aan gedaan om deze misdaadprent er zo onaantrekkelijk mogelijk te laten uitzien. Het geluid is erbarmelijk (veel geruis) en van enige scherpte in de beelden is er geen sprake.

EXTRA'S
Er staat geen extra materiaal op deze disk.


CONCLUSIE
Trouwe Refn-fans zullen het wellicht weten, maar wie de begindagen van dit genie wil zien moet zich absoluut Pusher aanschaffen. Stel je niet te veel vragen bij de kwaliteit, gewoon slikken en genieten!cover
Studio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Nicolas Winding Refn
Met: Kim Bodnia, Zlatko Buric, Laura Drasbęk

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
4/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
16

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
871677793611


Beeldformaat:
1.85:1 niet-anamorf PAL

Geluid:
Deens Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij