:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ABYSS, THE
ABYSS, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-07-20
FILM
De boorplatformwerkers van Virgil 'Bud' Brigman (Ed Harris), die de beschikking hebben over een ultramodern onderwaterstation, worden ter hulp geroepen als een Amerikaanse atoomduikboot zinkt na een bijna-aanvaring met een niet geïdentificeerd voorwerp. Er gaat ook een team Navy-seals mee onder leiding van luitenant Coffey (Michael Biehn), want de onderzeeër heeft genoeg kernraketten aan boord om een derde wereldoorlog te beginnen. Een nakende storm maakt het reddingswerk niet gemakkelijk en het platform wordt gedeeltelijk beschadigd. Buds bijna-ex-vrouw Lindsey (Mary Elisabeth Mastrantonio) maakt onder water contact met een intelligente levensvorm, waarvan niemand het bestaan vermoedde. Het indicent met de duikboot heeft echter een verzuurde politieke relatie tussen Moskou en Washington tot gevolg en de paranoïde luitenant ziet overal Russische spionnen. Hij laat één kernraket van de onderzeeër halen en wil die zonder aarzelen gebruiken tegen de onderwaterwezens.

The Abyss is een non-stopspektakel dat menig sf-liefhebber zal boeien, ondanks het feit dat, zoals in veel van dergelijke films, alle klassieke clichés nog maar eens van onder het stof worden gehaald, zoals een love story in de marge van het eigenlijke verhaal, de techniek die het op het cruciale moment laat afweten, onverzoenlijke ijzervretende militairen en niet te vergeten de vredelievende aliens met een hoog X-Files-gehalte. Met de wetenschap en dan in het bijzonder met de techniek van het diepzeeduiken, wordt een behoorlijk loopje genomen en dat manifesteert zich onder meer in de té vlotte bewegingen van de acteurs onder water om waarheidsgetrouw te zijn. Eens je over die onvolkomenheden stapt, is The Abyss méér dan goed verteerbare actie met een behoorlijke dosis speciale effecten en mooie onderwaterplaatjes. Sommige mensen zullen misschien het einde wat melig vinden en inderdaad, de morele boodschap wordt er op het einde duchtig ingewreven, maar het blijft toch een spannende en mooie film.

BEELD EN GELUID
Er is al veel inkt gevloeid (en bytes gedownloaded) over de technische specificaties van deze dvd, maar voor wie niet op de hoogte mocht zijn, toch even samenvatten: deze release heeft, ongelofelijk maar waar, géén Engelse 5.1-track, maar slechts een Engelse 2.0-track, wat het geheel een stuk minder dynamisch maakt. Op zich klinkt de 2.0-track best zoals het hoort met duidelijk verstaanbare dialogen, maar het gekke is dat er blijkbaar wél plaats was voor een Franse 5.1-track die veel meer gebruik maakt van het ruimtelijke effect en het LFE-kanaal benut, maar de dialogen in een Franse dubbing beluisteren doe je niet voor je plezier. Er is overigens een versie van deze dvd beschikbaar die wél een Engelse 5.1-track heeft, maar geen Nederlandse ondertitels. De versies zijn van elkaar te onderscheiden door de kleur van de driehoek rechtsboven: geel voor de 2.0-versie mét Nederlandse ondertitels, rood voor de 5.1-versie zonder Nederlandse ondertitels.

Het beeld staat wel in de originele aspect ratio maar is niet anamorf en als je het op een widescreen-tv op maximale grootte zet, vallen de ondertitels buiten het scherm. Afgezien daarvan zijn er in het beeld zelf geen compressiefouten of printbeschadigingen te bespeuren. Het is wat eigenaardig dat deze release op technisch gebied te kort schiet, zeker als je ziet dat deze dvd ruim bedeeld is qua extra's. 20th Century Fox heeft de laatste tijd technisch gesproken veel vooruitgang geboekt tegenover z'n releases van het eerste uur.

EXTRA'S
Wat de aanschaf van deze titel bijzonder de moeite maakt, is de érg ruime selectie extra's. Vooreerst kan je net zoals bij Independence Day of X-Men van deze film zowel de theatrical version (korter, 139 min.) als de director's cut (langer, 163 min.) bekijken. Het extra materiaal wordt er door middel van de seamless branching-techniek op de juiste plaats tussengezet zonder dat je daar als kijker iets van merkt. De beide versies zijn van een commentaartrack voorzien en er is ook nog een boekje bij waarin de in de korte versie geknipte scènes van uitleg voorzien zijn. Op de beide disks zijn er bewegende menu's waarbij je door het onderwaterstation voortbeweegt tijdens het selecteren van de verschillende extra mogelijkheden. De bonusdisk bevat een zeer uitgebreide sectie met biografische informatie over de voornaamste acteurs, de makers en ook over het filmen van de speciale effecten. Die worden nog uitgediept in een tiental mini-documentaires waarin o.a. wordt getoond hoe men de overstroming in de onderzeeër heeft gefilmd, hoe men het onderwaterstation heeft gebouwd en dies meer. De filmpjes variëren in lengte van één minuut tot een minuut of twintig. Eén van de filmpjes, namelijk dat waarin het onderwaterwezen voor het eerst aan boord komt, wordt door middel van de multi angle-optie getoond in de verschillende stadia van de productie en het is zeer interessant om daarbij de toevoeging van de speciale effecten te zien evolueren.

Naast die kleinere documentaires is er ook een tien minuten durende featurette en de zeer goed gemaakte documentaire "Under Pressure" van net geen uur waarin de realisatie van de film uitgebreid wordt toegelicht. Dan zijn er ook nog drie trailers en ook het originele script van James Cameron staat integraal op de disk. Als kers op de taart zijn er nog honderden conceptuele schetsen toegevoegd die praktisch het hele storyboard van de film tonen met zelfs enkele scènes die uiteindelijk niet zijn gefilmd. Het enige, maar dan ook het enige minpunt aan deze extra's, is dat ze, net als op Independence Day of de eerste X-Files box,alleen ondertiteld zijn in het Frans. Voor recentere releases zoals X-Files II en X-Men heeft Fox gelukkig ingezien dat deze opties in het Nederlands ondertitelen geen overbodige luxe is. Voor de rest kunnen de extra's van deze dvd gerust als een benchmark voor toekomstige releases worden beschouwd.

CONCLUSIE
Ware het niet dat deze dvd te lijden heeft van een paar technische lacunes, dan zou dit ongetwijfeld één van de beste releases aller tijden zijn, wat uiteraard niet betekent dat deze dvd een flop zou zijn: The Abyss is een waardevolle aanvulling in ieders dvd-collectie, zeker in die van de sf-liefhebber.


coverStudio: Fox

Regie: James Cameron
Met: Ed Harris, Mary Elisabeth Mastrantonio, Michael Biehn

Film:
8/10

Extra's:
9/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1989

Leeftijd:
AL

Speelduur:
139/163 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626005711


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Geanimeerde menu's
Disk 1:
• 2 versies van de film (seamless branching)
• Commentaartrack
• 3 Trailers
Disk 2:
• Making-of-documentaire (59 min) "Under Pressure"
• Featurette (10 min)
• Scripts
• Cast- en crewinformatie
• Verschillende kortere special effectsfilmpjes
• Storyboards

Andere recente releases van deze maatschappij