:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRANKIE & ALICE
FRANKIE & ALICE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-06-30
FILM 
Hoe zou het tegenwoordig met Halle Berry zijn? Wellicht geniet de mooie actrice iedere ochtend van een heerlijke kop koffie terwijl ze met een glimlach het fonkelende landschap van Tinseltown bewondert (onze fantasie kent inderdaad geen grenzen!). Over haar carrière mag ze zich wel stilaan zorgen maken. Op de X-Men-franchise na acteerde ze sinds Catwoman in geen enkele hit meer, en dat is ondertussen toch al meer dan tien jaar geleden. Ook met het psychologische drama Frankie & Alice liep het totaal fout af. Berry ontving een Golden Globe voor beste actrice voor deze film, maar als je weet dat hij pas vijf jaar later in roulatie werd gebracht, kan je je afvragen wat zo’n prijs tegenwoordig nog waard is. Universal heeft zelfs geen moeite gedaan om deze titel op Blu-ray uit te brengen, maar gewoon op dvd, net alsof ze gewoon nog een verloren taak moesten afwerken. Jawel, de koffie zal mevrouw Berry best wel smaken, haar filmcarrière daarentegen zit roestvast in het slop.

De bedoeling is misschien wel goed, maar het is zeker geen toeval dat regisseur Geoffrey Sax vooral de maker is van televisiefilms, want uiteindelijk lijkt Frankie & Alice daar veel op. Het is zelfs bijna onvergeeflijk dat je met zo’n talent (naast Berry zie je ook veteraan Stellan Skarsgård in de hoofdrol) maar met zo’n pover filmresultaat voor de dag komt. Berry vertolkt de rol van Frankie, een knappe vrouw die in een stripteasebar de harten van mannen sneller laat slaan. Haar collega’s vinden haar aangenaam, maar merken dat er iets vreemds met haar aan de gang is. Frankie lijdt aan schizofrenie waardoor ze de ene keer een leuke meid en op andere momenten een onuitstaanbare feeks is. Op een dag kan ook Frankie zichzelf niet meer controleren en totaal van de kaart neemt ze contact op met Dr. Oz (Stellan Skarsgård). De jonge vrouw smeekt de psychiater om haar te helpen omdat ze anders volgens de wet in het gekkenhuis moet worden opgenomen. Oz aanvaardt de opdracht met tegenzin, gelukkig voor Frankie heeft hij als arts een speciale band met haar. Door middel van flashbacks zien we hoe getormenteerd Frankie wel is. De ene keer is ze oerdom, op andere momenten haalt ze dan weer een IQ-gehalte van een genie. De ene keer schrijft ze met de linker-, de andere keer met de rechterhand. Maar daar blijft het niet bij, als Frankie in Alice transformeert (vandaar de titel) wordt ze een levensgevaarlijke, racistische vrouw.

Frankie & Alice is in de eerste plaats een zeer oppervlakkige film. Maakte David Cronenberg in A Dangerous Method de fout door te denken dat iedere filmkijker ook een specialist in psychoanalyse is, dan lijkt schizofrenie in Frankie & Alice veel te veel op één of andere vreemde aandoening die je alleen maar in horrorfilms ziet. De conversaties tussen de arts en de patiënt stellen ook niet veel voor. Dat is vooral vreemd als je beseft dat Halle Berry alles uit de kast probeert te halen om geloofwaardig over te komen (en daar ook in slaagt), terwijl Stellan Skarsgård zelfs op automatische piloot een overtuigende psychiater kan vertolken (ofschoon we de Zweed voortaan tot op het einde van zijn dagen wellicht met Nymphomaniac zullen associëren). Hoe jammer het voor Stellan en Halle mag klinken, ondanks alle goede bedoelingen lijkt dit drama niet meer dan op een droge boterham waarvan het beleg is weggepikt.

BEELD EN GELUID
Deze film maakt vrij veel gebruik van flashbacks en het is in deze scènes waar het mis gaat. De beelden zijn zo wazig dat ze gewoon lelijk worden. De andere delen hebben gelukkig een beter beeld, ofschoon er wat meer scherpte mocht zijn. Ook aan de achtergrondbeelden is maar weinig zorg besteed. De beeldkwaliteit is dus maar povertjes, en voor zo’n grote studio zou dat niet mogen. Het geluid doet het beter, alhoewel dialogen en een afgrijselijke soundtrack van Andrew Lockington (ook de componist van het Dwayne Johnson-gedrocht San Andreas) het enige zijn wat door de speakers vloeit.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze film.

CONCLUSIE
Frankie & Alice zou een goede film kunnen zijn mocht regisseur Geoffrey Sax over wat meer inspiratie beschikken. Nu ben je de film, ondanks twee prachtrollen, na een uurtje vergeten... ook al zou het natuurlijk kunnen dat we zelf aan schizofrenie lijden!cover
Studio: Universal

Regie: Geoffrey Sax
Met: Halle Berry, Stellan Skarsgård, Phylicia Rashad

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083018443


Beeldformaat:
2.40:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Portugees,, Deens, Zweeds, IJslands, Noors, Zweeds
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij