:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK III THE SEARCH FOR SPOCK
STAR TREK III THE SEARCH FOR SPOCK
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-02-02
FILM
Na de spannende avonturen in Star Trek II: The Wrath Of Kahn keert de zwaar gehavende Enterprise huiswaarts. De bemanning is enigszins opgelucht dat ze heelhuids uit een aantal hachelijke situaties geraakt zijn. Jammer genoeg heeft Spock (Leonard Nimoy) het leven gelaten. Kapitein James T. Kirk (William Shatner) is danig aangeslagen om het verlies van zijn beste vriend. Eénmaal aangekomen krijgt de hele bemanning verlengd verlof behalve Scotty (James Doohan) die de opdracht krijgt in de machinekamer van het gloednieuwe ruimteschip Exelsior het team te gaan versterken. Kirk krijgt ondertussen bezoek van Sarek (Mark Leonard), Spock’s vader die hem meedeelt dat de geest van zijn zoon nog verderleeft in een ander lichaam en nog kan gered worden. Kirk wil terstond een reddingsmissie opstarten om het lichaam van Spock naar zijn thuisplaneet terug te brengen. De Federatie echter wil de Enterprise buiten dienst stellen en een ander ruimteschip krijgen ze niet ter beschikking. De oude bemanning steelt dan maar de Enterprise en zet koers richting Genesis, een verboden planeet waar Spock’s lichaam werd naartoe gestuurd. Kirk en de zijnen zullen echter moeten afrekenen met strijdlustige Klingons die onder leiding van Kruge (Christopher Lloyd) op zoek zijn naar een ingenieuze bom en deinzen zelfs niet terug om Kirk’s zoon gevangen te nemen om hun doel te bereiken...


Dat de originele Enterprise crew veel meer tot de verbeelding spreekt dan de afgelikte The Next Generation en consoorten, zal niemand tegenspreken. De (soms vijandige) vonk die er op de set hangt, is duidelijk voelbaar, de persoonlijke onenigheden die sommige acteurs onderling uitvochten, geven de series en de films een extra dimensie. En toch weten niet alle films van de eerste Star Trek lichting te overtuigen. Wat ons betreft, behoort The Search For Spock bij de minst geslaagde films uit de reeks van zes. Wat ons tot deze conclusie leidt? De flauwe dialogen tussen Kirk’s zoon David en Saavik die op de planeet Genesis een levensvorm ontdekt hebben en onderzoeken. De decors op deze planeet hebben ook veel weg van een goedkope televisieshow (vanwege beperkt budget) en doen afbreuk aan het science-fiction gehalte van de film. Nochtans gaat deze derde saga goed van start, maar éénmaal Kirk en co. de planeet naderen met de gestolen Enterprise gaat het niveau dus wat naar beneden. De subplot met David en Saavik boeit nauwelijks. De dreigende Klingons en de strijd die ze aangaan met Kirk houden de film enigszins recht en dat is geheel de verdienste van Christopher Lloyd en de voltallige Enterprise crew die zoals steeds hun rol ter harte nemen.


BEELD EN GELUID
Bijna 20 jaar oud is deze prent en dat is er aan de beeld- en geluidstransfers nauwelijks aan te zien. Perfect is het niet, maar de kwaliteit is zeker meer dan bevredigend. Uiteraard merk je wat grain en hier en daar een kleine printbeschadiging, en kon het contrast in een aantal donkere scènes gerust beter, maar afgezien hiervan is het beeld best aangenaam om naar te kijken. Hetzelfde geldt voor het geluid. De Engelse Dolby Digital 5.1-track mag dan al niet zo dynamisch uit de hoek komen zoals dat bij recentere films het geval is, het heeft toch een voldoende goede spreiding en weet de beschikbare kanalen waar nodig accuraat aan te spreken. Dialogen klinken helder en warm, de actiescènes zijn voldoende doeltreffend. Er wordt zelfs split-surround toegepast bij een handvol scènes.


EXTRA’S
Opnieuw verwent Paramount ons met een prima 2-disc release; volgestouwd met extra’s. Op het eerste schijfje staan naast de film ook nog eens een audiocommentaar (Engels ondertiteld) met regisseur Leonard Nimoy, schrijver en producer Harve Bennett, cinematograaf Charles Correl en actrice Robin Curtis, en een tekstcommentaar van Michael en Denise Okuda, auteurs van The Star Trek Encyclopedia. Waar de audiocommentaar eerder dieper op de productie ingaat, krijg je in de tekstcommentaar meer informatie over de verschillende rekwisieten die gebruikt werden. Beiden vormen trouwens een mooie aanvulling op de film.


Op het tweede schijfje vinden we een aantal achtergronddocumentaires (Nederlands ondertiteld), trailers en fotogalerijen terug. In Captains Log (26 min.) keren met met Leonard Nimoy terug in de tijd die aan de hand van anecdotes en verhalen de ontstaansgeschiedenis en het succes van deze derde Star Trek film schetst, aangevuld met interviews van onder meer William Shatner, Christopher Lloyd en andere cast en crew leden. In de documentaire Terraforming And Prime Directives (26 min.) vertellen science-ficition auteur David Brin en een onderzoeker van de NASA over het fenomeen Star Trek. Het geheel bevat wel interessante informatie, maar wordt nogal droogjes verteld wat maakt dat dit niet echt een tweede kijkbeurt waard is. Space Docs And Birds of Prey (28 min.) handelt over de speciale effecten die ILM gecreëerd heeft en instond voor de visuele effecten en ondere andere de ruimteschepen bouwde. In Speaking Klingon (21 min.) verklaart Mark Okrand het ontstaan van de Klingon en Vulcan talen. Maggie Shpak, die verantwoordelijk was voor het ontwerp van de juwelen en kentekens van de bemanning, en Robert Fletcher, die de kostuums ontwierp, tonen in Klingon en Vulcan Costumes (12 min.) hun ontwerpen en verschaffen de kijker de nodige uitleg bij de creaties ervan. De lijst van extra’s wordt afgerond met een bioscooptrailer, een trailer voor de film Nemesis, drie galerijen met foto’s van de film, productie en storyboards en een easter egg (verborgen extra).


CONCLUSIE
Star Trek III is zeker niet de beste film uit de serie, maar zorgt met momenten toch voor onvervalst entertainment. De technische presentatie op dvd is prima en ook de vele extra’s weten meestal te bekoren.


cover
Studio: Paramount

Regie: Leonard Nimoy
Met: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, James Doohan, George Takei, Walter Koenig, Nichelle Nichols, Christopher Lloyd, Judith Anderson

Film:
6,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1984

Leeftijd:
AL

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865557976


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Audiocommentaren,
• Tekstcommentaar,
• Captains Log,
• Space Docs And Birds of Prey,
• Speaking Klingon,
• Klingon en Vulcan Costumes,
• Terraforming And Prime Directives,
• Bioscooptrailer,
• Trailer Nemesis,
• Fotogalerijen,
• Easter egg

Andere recente releases van deze maatschappij