:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WATER DIVINER, THE
WATER DIVINER, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-09-01
FILM
In het promotiefilmpje dat je op deze release terugvindt, belooft Russell Crowe de kijker plechtig dat hij weldra opnieuw achter de camera zou kruipen. Tijdens de opnames van deze promotiepraat wist de Nieuw-Zeelandse acteur nog niet dat zijn filmdebuut één van de grootste flops van 2015 zou worden. Ligt het aan het saaie onderwerp of is het gewoon de onkunde van Crowe als regisseur? Wellicht, een mix van beide, alhoewel dat laatste vreemd is als je weet dat Crowe in zijn carrière met de allergrootste Hollywoodregisseurs (van Michael Mann tot Darren Aronofsky) heeft samengewerkt. Blijkbaar heeft hij niet goed gekeken hoe deze mannen het deden, want als The Water Diviner ergens in uitblinkt, dan is het wel de verveling.

Nieuw-Zeeland en Australië hebbeb een gemeenschappelijke zwarte bladzijde in hun geschiedenis: de slag bij Gallipoli, waar ontelbare soldaten van de Australian and New Zealand Army Corps (de ANZAC-troepen) en het Turkse leger hun leven lieten. Geen enkele soldaat, aan welke kant ook, wist eigenlijk waarom hij zijn leven moest opofferen. Ook de drie zonen van Joshua Connor (Russell Crowe) zijn naar het Turkse schiereiland getrokken om hun land te dienen. Een jaar na de Eerste Wereldoorlog zijn de drie jongemannen nog steeds niet thuis en hun vader gaat ervan uit dat ze tijdens de veldslag zijn omgekomen. De moeder verwijt haar man dat hij als wichelroedeloper wel water kan vinden, maar niet zijn eigen kroost. Het wordt de vrouw te veel en ze berooft zich van het leven. Tijdens haar begrafenis belooft Joshua plechtig aan zijn overleden echtgenote dat hij op zoek zal gaan naar zijn zonen. Vrij vlug komt hij er in Turkije achter dat twee van zijn zonen gesneuveld zijn, maar de derde is wellicht nog in leven. Het wordt een saaie speurtocht die geen seconde werkt. Om er wat romantiek aan toe te voegen, wordt Crowe nog verliefd op een plaatselijke schone (Olga Kurylenko, een actrice die James Bond beter nooit tegen het lijf was gelopen) die tegen haar wil uitgehuwelijkt wordt. De rest van het verhaal kan je zelf invullen, en je moet er zeker niet Russell Crowe voor heten!

Crowe twijfelt er geen seconde aan dat hij met The Water Diviner de mensheid een onmisbaar artistiek geschenk heeft geschonken, helaas is het reeds vanaf de eerste minuten duidelijk dat dit zeemzoete drama niet meer dan een overbodige opstapeling van clichés is, waarin bovendien zeer matig wordt geacteerd (zelfs Crowe raakt niet boven de middelmaat, Kurylenko is gewoon ondermaats slecht). Het enige wat je uit deze saaie rit leert, is dat er op ieder slagveld nutteloos veel mensen sneuvelen en dat er een Australische vader dapper genoeg was om in Turkije op zoek te gaan naar zijn drie zonen.

BEELD EN GELUID
Er valt nog iets positiefs te melden over dit vehikel, en dat is de technische kwaliteit van dit schijfje. Alles ziet er perfect uit op deze transfer (alles is duidelijk, zelfs de kleinste details). De kleuren zijn verzorgd, ook al opteerde Crowe voor zeer geelachtige kleuren die soms wat lelijk overkomen (maar dus technisch een hoogstaande kwaliteit hebben). Ook over het geluid kunnen we niet klagen, integendeel! Deze DTS-HD MA 5.1-band heeft een uiterst explosief karakter, wat natuurlijk mooi van pas komt als er heel wat geschoten wordt. Dik in orde dus, alleen jammer dat we dat niet over de film kunnen schrijven!

EXTRA'S
De enige extra die je over deze film op de Blu-ray kan vinden is de 18 minuten durende The Making of The Water Diviner en eerlijkheidshalve hadden wij niet echt zin naar meer. Op een stoïcijnse, soms arrogante manier vertelt Crowe ons waarom hij dit gebeuren absoluut wilde verfilmen (het is een uniek verhaal, tja). We hebben vooral geleerd dat Crowe geen gemakkelijke regisseur is. Hij verlangt het uiterste van zijn acteurs (blijkbaar moeten die een hele resem zware sportoefeningen afwerken alvorens ze voor de camera hun dingen mogen doen). Het is jammer dat er niemand op de set rondliep die Crowe wat kon assisteren.

CONCLUSIE
Blijkbaar droomt iedere acteur ervan om eens achter de camera staan. Soms lukt dat meer dan aardig (Clint Eastwood, Ben Affleck of recent nog Ryan Gosling), maar Russel Crowe schrapt deze bezigheid toch maar beter uit zijn lijstje. The Water Diviner duurt bijna twee uur en dat is eigenlijk 120 minuten te lang...coverStudio: Universal

Regie: Russell Crowe
Met: Russell Crowe, Olga Kurylenko, Yilmaz Erdogan, Cem Yilmaz, Jai Courtney, Ryan Corr

Film:
4/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2014

Leeftijd:
16

Speelduur:
111 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083027773


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• The Making of 'The Water Diviner' (18 min.)


Andere recente releases van deze maatschappij