:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALI G, INDAHOUSE
ALI G, INDAHOUSE
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-02-04
FILM
De komiek Sacha Baron Cohen a.k.a Ali G, is even controversieel als innovatief en wordt door minstens evenveel mensen gehaat als geliefd. Bij ons is hij voor de meesten nog altijd een onbekende maar niet bij onze noorderburen, daar maakten onze vrienden via de VPRO reeds geruime tijd kennis met dit talent. Madonna's limousinechauffeur in haar Music-videoclip? Inderdaad, Ali G. Sommigen zeggen dat België nog niet klaar is voor z'n stijl van humor, maar dat vinden wij geen afdoende element om de man niet aan het werk te zien. Lach je graag en ben je niet snel gechockeerd dan zal je Ali's stijl van humor snel kunnen appreciëren. Z'n sterkte ligt simpelweg in z'n karakter zelf. Iedereen ziet Rowan Atkinson ook als Mister Bean maar Ali G kent men enkel als Ali G en niet als Sacha Baron Cohen. Het personage is als het ware een deel van zijn persoonlijkheid en daarom ook dat hij zo geloofwaardig en grappig overkomt. Ali is immers een simpele jongen uit het kleine Engelse dorpje Staines, maar geïnspireerd door z'n idolen Tupac, Dr. Dré en consoorten doet hij zich voor als een echte gangsta-rapper uit Los Angeles, met de nodige hilariteit alom natuurlijk. Gekleed in volledig FUBU-ornaat en omringd door z'n (meestal black) 'bitches' werd Ali's show onmiddellijk een groot succes.



U hoort het al, feministen en vrouwenbewegingen blijven hier best mijlenver uit de buurt. Hij interviewde de meest intelligente professoren over de meest serieuze onderwerpen op een zodanige slinkse wijze dat de geïnterviewden gewoon niet doorhadden dat er opnames plaatsvonden voor een komisch programma en dat ze bijgevolg voor aap werden gezet. Een hoogtepunt uit z'n shows blijft nog altijd het interview met Posh Spice en David Beckham. Van het één kwam het ander en na z'n succesvolle single 'Me Julie', opgenomen met Shaggy, kon de langspeelfilm niet uitblijven. Ali G Indahouse kwam bij ons jammer genoeg nooit in de zalen, maar de dvd-behandeling is er niet minder om. Het verhaal zelf is flinterdun (Ali wil het plaatselijke jeugdhuis redden en komt via enkele omwegen als MP in het Britse parlement terecht), maar dat was net de bedoeling. Tijdens de aftiteling komt hij nog eens op de proppen met de mededeling: "So, what fid you think of da film? It weren't bad, was it". Een ironische knipoog naar al de critici die al maanden klaarzaten om deze film in de grond te boren. Verloren moeite om hier veel schrijfruimte aan te spenderen, lijkt Ali te zeggen, en gelijk heeft hij. Het verhaal is een masker om de man zoveel mogelijk aan het werk te zien in de meest uiteenlopende en absurde situaties en dat is hem wel degelijk gelukt. Deze dvd ligt sinds enkele weken in de rekken maar echte fans hebben zich natuurlijk al geruime tijd deze aantrekkelijk geprijsde Australische regio 2/4-versie aangeschaft. Biggit up for da West Staines Massive!



BEELD EN GELUID
Het beeld is scherp en helder met hier en daar een kras, enkel zichtbaar voor een geoefend oog en dus verwaarloosbaar. De kleuren zijn warm en in de schaduwtinten zien we veel detail. Het geluid kreeg een goede behandeling en de spreiding is optimaal. De achterste speakers worden voortdurend aangesproken wat zeker geen sinecure is voor een film als deze. De rijkelijk gevulde rap/hiphop soundtrack wordt, zoals het hoort, met veel bas weergegeven zonder dat ie overdreven klinkt. Enkel de dialogen komen soms iets te zacht door ten opzichte van de muziek en de andere effecten, maar mits een kleine aanpassing vann ons home cinema-systeem was dat euvel snel verholpen.



EXTRA'S
De audiocommentaar is de enige extra die het iets of wat laat afweten. Ali G zelf en Ricky C praten de film 'in karakter' vol, maar ze hebben moeite om het de volledige 88 minuten vol te houden en naar ons idee kon men hier iets meer uitgehaald hebben. 'Scènes that you ain't seen before, 'cos they was too shitty too put in the finished film, innit?' Ali heeft het hier duidelijk over de 22 minuten verwijderde scènes en outtakes die de film niet haalden. Die zijn bijlange niet zo 'shitty' en zorgen gegarandeerd opnieuw voor enkele stevige lachbuien. Ali's videodagboek is een 11 minuten durende behind-the-scènes waarin we hem volgen op de set in LA, in z'n trailer en bij de vriendelijke mevrouw van de make-up. Opnieuw hilariteit alom dus. De kers op de taart wordt gevormd door de 'talking da talk'-extra: enkele scènes uit de film worden nagesproken door een vriendelijke oude herenstem in klassiek Engels. Verder zijn er nog 2 teaser-trailers, één gewone trailer en een slideshow met een aantal hilarische foto's. Alle extra's inclusief het audiocommentaar zijn bovendien optioneel Nederlands te ondertitelen.



CONCLUSIE
Deze dvd is de ideale manier om kennis te maken met één van de meest getalenteerde Britse komieken van het moment. De disk is goed gevuld met enorm grappige extra's maar tegelijkertijd heeft men ook de technische kant van de zaak niet uit het oog verloren. Fans halen dit kleinood best zo snel mogelijk in huis want Ali G is nog altijd serieus in da house! BOOYAKASHA!


cover




Studio: Universal

Regie: Mark Mylod
Met: Sacha Baron Cohen, Michael Gambon, Charles Dance, Kellie Bright, Martin Freeman

Film:
8,5/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
4

Genre:
Komedie

Versie:
Australië

Jaar:
2001

Leeftijd:
MA15+

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190320697


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Audiocommentaar
• Ali's videodagboek
• Verwijderde scènes en outtakes
• Leer spreken zoals Ali G
• Foto's
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij