:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COLLATERAL DAMAGE
COLLATERAL DAMAGE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-02-06
FILM
Gordon Brewer (Arnold Schwarzenegger), een uit het goede hout gesneden brandweerman, is getuige hoe zijn vrouw en kind worden opgeblazen in een terroristische bomaanslag van de gevreesde Colombiaanse terrorist Carlos (Cliff Curtis). Als de officiële instanties zoals de politie, de CIA en de FBI niets mogen doen besluit Gordon om het recht in eigen handen te nemen en achter Carlos aan te gaan in de Colombiaanse jungle. Blijkt dat Carlos nog enkele aanslagen plant op Amerika. Gordon is vastbesloten om Carlos tegen te houden, maar na enkele explosieve situaties kan Carlos toch ontsnappen naar Amerika. Met alle explosieve gevolgen van dien…


Jaren geleden was Arnold Schwarzenegger een icoon op het gebied van actiefilms. Met rollen in succesvolle actieklassiekers als de Conan-films, The Terminator-films, Commando, Predator, Total Recall en het meest recent nog True Lies. Maar met het ouder worden (en wat hartklachten erbij) wil het de laatste tijd niet zo goed meer lukken. Bracht zijn comebackfilm End Of Days wereldwijd nog het mooie bedrag van 209 miljoen $ op (de film koste naar verluid 140 milj. $), dan was dit met zijn volgende -The 6th Day- (volledige budget: 107 milj. $) maar de helft meer. Dit zijn bedragen waar de meeste mensen van gaan duizelen, maar je moet onthouden dat een gemiddelde Schwarzenegger-film al snel 90 miljoen $ kost en dan kom je tot de ontdekking dat de laatste genoemde zelfs wereldwijd niet meer uit de kosten is geraakt. Dit terwijl de brave man zijn films vroeger het drieubbele opbrachten van wat ze gekost hadden. Ook met deze Collateral Damage wil het maar niet vlotten. De film had de pech dat hij een gevoelig onderwerp had na de 11 september aanslagen, waardoor hij moest worden uitgesteld. Toen de film eindelijk in de zalen verscheen, kon deze niet op veel belangstelling rekenen. De 110 miljoen $ kostende film bracht in Amerika amper 40 miljoen $ op, zelfs nadat hij heel de wereld was rondgegaan bleef de teller steken op ongeveer 78 miljoen $.


En we hadden eigenlijk niets anders verwacht, want als we eerlijk zijn dan is Collateral Damage gewoon géén goede film. De film bevat weinig tot geen vernieuwing en dat heeft een film de dag van vandaag toch wel nodig. Ook zit er bijna geen vaart en spanning in de film. Het scenario is wat ons betreft wat simpel uitgevallen en bevat nogal wat clichés. Maar dan het acteerwerk. Zo lijkt het erop dat naarmate good ol’ ‘Ahnuld’ ouder en ouder wordt, hij er slechter op gaat acteren. Niet dat hij vroeger zo veel potten brak, maar hij voldeed toch voor het soort film waarin hij aantrad. Nu kregen we af en toe de indruk dat als we er een eiken deur zouden plaatsten, dat het gekraak van het hout nog geloofwaardiger zou overkomen en dat kan niet echt de bedoeling geweest zijn. Gelukkig acteert niet iedereen in de cast slecht, maar dat kan allemaal niet verdoezelen dat het hier gaat om een wel héél routineuze en clichématige Hollywood actiefilm. Hoewel dat de regisseur toch niet de minste is. Andrew Davis heeft in het verleden degelijke actieknallers zoals The Package, Under Siege en The Fugitive gemaakt. Hier had hij duidelijk niet zijn beste dag. Dus dat maakt dat Collateral Damage enkel een aanrader is voor de niet te veel eisende actiefans. Laten we hopen dat Arnold zich wat herpakt met het langverwachte actiespektakel Terminator III: Rise Of The Machines (verwacht in de zomer van 2003).


BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld ziet er goed uit en is meestal haarscherp. Het beeld is detailrijk en bevat veel diepte. Het zwartniveau en het schaduwdetail zijn ook meer dan degelijk te noemen. Vuil en pintbeschadigingen hebben we niet kunnen waarnemen, maar wel wat minieme filmgrain en enkele kleine digitale compressiefoutjes. Tenslotte hebben we wat trillende beeldlijntjes ontdekt, maar niets dramatisch. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is een zéér levendige en dynamische geluidstrack. Waarbij de geluidseffecten klinken lekker agressief, doch gecontroleerd je huiskamer in knallen. De track klinkt tevens warm, natuurlijk en de helder klinkende dialogen zijn meer dan goed te verstaan. Beide transfers zijn van een goede kwaliteit. Puik werk.


EXTRA’S
Op gebied van extra’s lijkt het op het eerste gebied wel snor te zitten. Tenminste qua kwantiteit, want als we even van naderbij bekijken blijkt het allemaal niet zo waardevol te zijn als we wel hoopten. Een kleine uiteenzetting:

We beginnen met de door regisseur Andrew Davis ingesproken audiocommentaar. Deze track is redelijk informatief, maar is nogal vermoeiend om naar te luisteren omdat Andrew Davis het geheel droogjes heeft aangepakt. Er blijkt volgens de cover ook een tweede commentaartrack aanwezig te zijn, ditmaal ingesproken door niemand minder dan Schwarzenegger zelf, maar algauw word onze blijdschap de kop ingedrukt als we merken dat deze track enkel en alleen te beluisteren is via DVD-Rom. Vervolgens hebben we de onzinnige ‘cast & crew’-pagina’s. Waar op twee pagina’s de namen van de belangrijkste… u raad het al… cast en crew-leden tentoongespreid wordt. Dan kunnen we een 6-tal extra scènes bekijken en de bioscooptrailer. Daarna is de featurette A Hero In Era aan de beurt. Deze 9 minuten durende extra staat aangekondigd als behind the scènes, maar is dat totaal niet. In dit stukje beeldmateriaal vergelijken regisseur Davis en hoofdrolspeler Schwarzenegger de film met de gebeurtenissen van 11 september 2001. En de heren leggen tevens uit waarom de film verschoven is. Deze featurette kwam (volgens ons) wat misplaatst over en voegt dan ook niets toe aan de film zelf. Tenslotte is er nog de standaard Making of-docu waar de belangrijkste cast en crew-leden geïnterviewd worden en waar iedereen mijmert van hoe een fantastische tijd het wel niet was op de set van Collateral Damage. Conclusie: op het eerste gezicht veel features, maar na een grondige kijk blijkt het geheel wat licht uit te vallen. Spijtig.


CONCLUSIE
Collateral Damage is een routineuze en uitermate middelmatige actiefilm met Arnold Schwarzenegger (Predator, Terminator-films) in de hoofdrol. De DVD heeft een goede beeldkwaliteit en nog een betere geluidskwaliteit. Ook bevat de schijf een boel extra’s, maar deze zijn niet allemaal even waardevol. Eerst huren is de boodschap.


cover
Studio: Warner

Regie: Andrew Davis
Met: Arnold Schwarzenegger, Francesca Neri, Eleas Koteas, Cliff Curtis, John Turturro, John Leguizamo

Film:
5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931213240


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Roemeens, Pools, Kroatisch, Hebreeuws, Arabisch, Turks, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• 2 audiocommentaartracks
• Bioscooptrailer
• Cast & Crew
• Extra’s scenes
• Featurette A Hero In Era
• Making Of Collateral Damage

Andere recente releases van deze maatschappij