:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HEARTBURN
HEARTBURN
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2015-12-07
FILM 
Een film naar een scenario van Nora Ephron is altijd een beetje een riskante zaak, want je verwacht je aan een emotioneel relatiedrama met veel tranen en echtelijke strijd, doch met een man als Mike Nichols in de regisseursstoel kan het anders lopen, want de ondertussen 86 jarige in Berlijn geboren regisseur heeft met het niet kapot te krijgen Who’s Afraid of Virginia Woolf? (1966), met The Graduate (1967), Catch 22 (1970) en Angels In America (2003) voldoende kwaliteit achter zijn naam staan om Heartburn toch tot een goed einde te brengen. En dat is ook het geval, al zal u ons niet horen beweren dat het hier een meesterwerk betreft. Maar met twee sterke acteurs als Meryl Streep en Jack Nicholson kan het gewoon niet fout gaan en als Nora Ephron er niet helemaal in slaagt om de kracht van haar autobiografische roman naar een filmscenario te vertalen, dan doen Rachel Samstat en Mark Forman dat wél, al heeft het ontbreken van een happy end de film destijds beslist geen goed gedaan. Maar de afloop is wél waarheidsgetrouw en daar kon Mike Nicols uiteraard niet aan voorbij.

 

Redactrice Rachel Samstat (Meryl Streep) heeft een relatie achter de rug en is op zoek naar een nieuw avontuur. Dat vindt ze op het bruiloftsfeest van een vriendin in de persoon van Mark Foreman (Jack Nicholson), een bekend redacteur uit Washington, die eveneens een huwelijk achter de rug heeft, maar die als mannelijke vrijgezel de bloemetjes graag buiten zet. De vrouwen uit Rachels omgeving kennen hem uit de roddelbladen: een verstokte vrijgezel, heet het, met een goede appetijt inzake vrouwelijk schoon. Rachel valt voor Mark en hij valt voor haar. Niet veel later zijn ze getrouwd, knappen een bouwvallig huis op en verwachten een baby. Eind goed, alles goed. Althans voor een tijdje, want als Mark te vaak nieuwe sokken gaat kopen en Rachel verneemt dat een bekend vrouwspersoon opnieuw een overspelige relatie heeft, krijgt ze argwaan. Daar lijkt in eerste instantie geen aanleiding toe te zijn, maar Rachel is de geruchten over Mark niet vergeten en dus snuffelt ze in z’n rekeninguittreksels en jawel, hij koopt heel veel bloemen, en die zijn duidelijk nooit voor haar bestemd. Niet veel laterverneemt ze van haar juwelier dat Mark eerder een duur halssnoer heeft gekocht en ook dat is nooit haar eigendom geworden. Rachel pakt haar koffer en neemt mét baby Frances het vliegtuig richting New York, waar ze zich in het huis van haar vader installeert. Einde relatie wat haar betreft. Het duurt té lang vooraleer Mark in New York verschijnt, maar Rachel laat zich toch overtuigen als hij uiteindelijk voor de deur staat en ze keert terug naar de echtelijke woning in Washington. Ze raakt opnieuw zwanger. En dan overkomt haar wat heel wat vrouwen in dergelijke omstandigheden overkomt: iedereen weet het, behalve zij.
 

 

Heartburn is een film over overspel en bedrog, over de onmogelijkheid om ermee op te houden en het verdriet dat wordt veroorzaakt. Meryl Streep kruipt in de huid van een jonge vrouw die opnieuw begint na een slechte ervaring en die ervan overtuigd is dat ze het deze keer wel zal lukken. Ze geeft haar job als redactrice op tot groot verdriet van haar hoofredacteur Richard (Jeff Daniels, The Newsroom, 2012-2014; Howl, 2010) en ze verkast naar het onbekende Washington om er huisvrouw en moeder te worden. Ze laat zich verblinden door de charmes van haar echtgenoot en door z’n grote bezorgdheid omtrent de aanstaande baby, en pas als de vrouwen uit haar omgeving schijnbaar nog maar één gespreksonderwerp hebben, nl. die overspelige bekende vrouw, dringt het tot haar door dat er wellicht sprake is van een bedekte waarschuwing en suggestie die exclusief voor haar zijn bestemd.
 

 

Dat ze zich nadien laat overtuigen om de relatie toch weer voort te zetten, klinkt ongelooflijk, maar dat is het gevolg van de manier waarop Mike Nichols het personage Mark Foreman portretteert, nl. als een zeer beminnelijke, hoffelijke en charmante kerel die ook de kijker lange tijd op z’n hand heeft, én van Jack Nicholson, die het karakter op een bijzonder verleidelijke manier gestalte geeft. Bovendien vertelt de regissuer helemaal niets over het overspelig gedrag van z’n mannelijk hoofdpersonage. Die is een hele film lang een voorbeeldige echtgenoot en een gedroomde vader voor z’n jonge dochter, waardoor de hele last van vermoeden, verdenking en ongerustheid op de schouders van de jonge moeder wordt gelegd. Terwijl Jack Nicholson als een blijmoedige playboy door de filmmanoeuvreert en de grappige scènes voor z’n rekening mag nemen, krijgt Meryl Streep de moeilijke taak om het drama op haar eentje te schragen. Bovendien is er van een rechtstreekse bekentenis van de kant van Mark Foreman hoegenaamd geen sprake, hooguit van een omzwachtelde verontschuldiging, waardoor het voor de kijker onduidelijk is of hij inderdaad zijn vrouw bedriegt, of Rachel Samstat het zich allemaal inbeeldt, vooral als op een keer haar vriendin haar vertelt dat de gedoodverfde minnaar niemand minder is dan de echtgenoot van weer een andere vriendin. Mike Nichols zet de kijker graag op het verkeerde been en daar slaagt hij uitstekend in. Maar Rachel Samstat is net niet wereldvreemd genoeg om dat – wellicht door Mark Forman opgezette spelletje – te geloven en Meryl Streep stopt in het personage precies genoeg zelfvertrouwen en fierheid om ook de kijker van het tegendeel te overtuigen.
 

 
BEELD EN GELUID
Heartburn is ondertussen 30 jaar oud, maar aan de beeldkwaliteit zie je dat nauwelijks, want op deze Paramount-release is niets aan te merken: de kleuren zijn sterk genoeg, er is geen sprake van ongerechtigheden en het zwartniveau is op peil. De muziek is van de hand van niemand minder dan Carly Simon, u weet wel, het meisje van You’re So Vain (1973), maar ook van die andere hit, It’s Hard to be Tender (1989).
 
EXTRA’S
Geen
 
 
CONCLUSIE
Mochten Meryl Streep en Jack Nicholson de hoofdrol niet voor hun rekening hebben genomen, dan was Heartburn wellicht nooit in Europa op dvd verschenen. Maar je ziet wel vaker dat grote namen kleine scenario’s van de ondergang redden. Laat ons zeggen dat die poging voor 70 procent is geslaagd, want Nicholson mag dan al een goede beurt maken, z’n personage wordt door Mike Nichols toch net iets te slordig omschreven – je ziet nergens dat hij een columnist is voor een blad in Washington en ook de uitstraling is fout – en van een vrouw die er alleen voorstaat met twee jonge kinderen verwacht je op z’n minst dat ze en kleine depressie krijgt. Maar ook die blijft achterwege. Een twijfelgeval.
 cover
Studio: Paramount

Regie: Mike Nichols
Met: Meryl Streep, Jack Nicholson, Jeff Daniels, Maureen Stapleton, Stockard Channing, Richard Masur, Catherine O’Hara, Steven Hill, Milos Forman, Mamie Gummer, Karen Akers, Aida Linares

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1986

Leeftijd:
AL

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865559918


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans
Extra's:
• geen 

Andere recente releases van deze maatschappij