:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLACK
BLACK (BLU-RAY)
Bespreking door: Michael2 - Geplaatst op: 2017-01-26
FILM
Marwan (Aboubakr Bensaihi) is een jonge straatcrimineel die lid is van de bende 1080, wat verwijst naar de postcode van Molenbeek waar de film zich afspeelt. Wanneer hij voor het eerst in beeld verschijnt, krijgen we meteen een minder mooie kant van hem te zien. Het raam van een auto wordt ingeslagen en Marwan gaat ervandoor met de handtas die op de passagierszetel ligt. Een brave burger zet de achtervolging in, maar hij moet uiteindelijk forfait geven.
Als Marwan met zijn vrienden de buit inspecteert, komt een kredietkaart tevoorschijn. Samen met zijn oudere broer, die tevens de leider lijkt te zijn van het groepje, gaat Marwan uitgebreid shoppen. Maar mooie liedjes duren nooit lang en de twee worden gearresteerd. In het politiebureau maakt Marwan kennis met Mavela (Martha Canga Antonio) die er eveneens zit wegens diefstal voor Black Bronx, de bende waar zij lid van is. Het klikt tussen de twee en ze wisselen telefoonnummers uit, en laat het geen verrassing zijn dat ze later een relatie beginnen. Dit zorgt echter voor spanningen tussen de twee rivaliserende bendes waardoor er een bendeoorlog ontstaat. Is de liefde sterk genoeg om die te overleven?
Dit flinterdunne verhaal is gebaseerd op het boek van Dirk Bracke, overduidelijk een nieuwe interpretatie van Shakespeare's Romeo And Juliet. Laat de korte samenvatting echter niet meteen voor het misverstand zorgen dat de film weinig in huis zou hebben. Niets is minder waar. Voor het regisseursduo Adil El Arbi/Bilall Fallah is deze Black de tweede samenwerking en eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik hun eerste film Image nog niet heb gezien. Black kwam dan ook veel meer in beeld dankzij de deelname van Adil aan het populaire programma De Slimste Mens. Maar los daarvan heeft de film zelf de nodige aandacht weten te trekken, alhoewel niet steeds op een positieve manier. Zo vertoonden enkele bioscopen de film niet uit angst voor rellen en werd een vertoning in Kinepolis Brussel geannuleerd omdat enkele jongeren amok begonnen te maken. Ze mochten de zaal niet in omdat de film niet was vrijgegeven voor -16.
Adil en Bilall maken vooral een entertainende en emotionele film, maar wel eentje die inzicht biedt over hoe sommige jongeren in Brussel door het leven gaan. In de openingsscène waarin Marwan de handtas steelt, bekroop me even het gevoel dat er hier sprake was van romantisering en ik was dan ook bang voor het vervolg. Deze vroegtijdige kritiek was voorbarig want het gevoel was eenmalig: het regisseursduo blijft objectief zonder onderwerpen te mijden. En ondanks het feit dat een liefdesverhaal als rode draad wordt gehanteerd, is dit eveneens een harde en rauwe film. Kansloze jongeren die in bendes belandden en in aanraking komen met alles wat erbij hoort zoals moord, drugs en groepsverkrachting, het zijn maar enkele thema’s die aangesneden worden en die u niet koud zullen laten. Hier schuilt dan ook de kracht en het talent van het duo. Het brengt de film op een zeer dynamische maar overzichtelijk manier, maar ook met een enorme impact in de emotionele scènes. De filmstijl voelt zeer Amerikaans aan en het zou me verbazen mochten de regisseurs in de toekomst geen kansen krijgen in Hollywood. Hoe goed een regisseur ook kan zijn, zonder geloofwaardige acteurs stort een film in elkaar als een kaartenhuisje. Geen enkele naam op de affiche zal een belletje laten rinkelen. De acteurs zijn gekozen op basis van street casting, wat er eigenlijk op neerkomt dat men mensen van de straat heeft geplukt voor de audities.
Die keuze was een schot in de roos want niemand speelt zijn rol ondermaats. Eén voor één komen de acteurs geloofwaardig over, wat gekoppeld aan de stijl van de regisseurs leidt tot een sterke film. Dé grootste revelatie van de film is ongetwijfeld Martha Canga Antonio als Mavela. Dat deze vrouw uit Mechelen nog nooit in een film heeft geacteerd, is bijna niet te geloven. Haar personage evolueert emotioneel het meest van allemaal en op geen enkel moment laat Martha je los. Knappe prestatie! En hulde om op deze manier nieuw, ontgonnen talent bij jongeren te ontdekken. Toch zijn er ook enkele puntjes van kritiek. Zo zijn verschillende personages nogal clichématig ingevuld en omdat het liefdesverhaal zo bekend in de oren klinkt, is het allemaal nogal voorspelbaar. Maar de knappe acteerprestaties en de meeslepende aard van de film zorgen ervoor dat je er eigenlijk niet te veel aan denkt.
BEELD EN GELUID
Molenbeek wordt sober weergegeven en er komen tamelijk veel donkere scènes voor in deze film. We krijgen echter een mooie scherpe transfer waar er van ruis geen sprake is. Als het dan toch al eens voorkomt is het ongetwijfeld de bedoeling om bij te dragen aan de sfeer van dat moment. De audio is eveneens verzorgd, dialogen zijn duidelijk en zuiver en de Franstalige rap muziek die een belangrijke bijrol heeft, knalt lekker weg.

EXTRA’S
Documentaire: Ma Mafia Africaine (23:08) is een reportage van Koppen waar twee ex-bendeleden aan het woord komen om een tipje van de sluier te lichten over de extreme levenswijze in een bende. Het is een toevoeging die welkom is maar het is te kort en niet diepgaand genoeg om er een beter beeld van te krijgen. De bonussen zijn schaars want voor de rest moeten we het doen met de video van Back To Black (04:20) van Oscar and the Wolf feat. Tsar B. Een mooi nummer maar het kan uiteraard niet tippen aan het origineel van Amy Winehouse.
CONCLUSIE
Ik ga niet doen alsof ik weet hoe het bendeleven er aan toe gaat in Brussel, maar Black  is alleszins een film die je er eens over doet nadenken. Knappe productie en puik acteerwerk zorgen ervoor dat de hype volledig terecht was.coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Adil El Arbi, Bilall Fallah
Met: Martha Canga Antonio, Aboubakr Bensaihi, Soufiane Chilah, Eric Kabongo, Sana Alaoui, Simon Frey, Natascha Boyamba, Sanaa Bourrasse, Ashley Ntangu, Brandon Masudi, Faysel Ichakarene, Tho Kabeya, Kobe Van Steenberghe

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2015

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664117088


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Frans DTS- HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Extra's:
• Documentaire: Ma Mafia Africaine (reportage Koppen, VRT)
• Music Video: Oscar and the Wolf ft. Tsar B - Back to Black

Andere recente releases van deze maatschappij