:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ORANGE IS THE NEW BLACK - SEIZOEN 2
ORANGE IS THE NEW BLACK - SEIZOEN 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2017-11-28

SERIE
De Netflix-hit Orange Is The New Black dendert in volle vaart zijn tweede seizoen in. Piper Chapman (Taylor Schilling) zit in de isoleercel voor het in elkaar rammen van een medegevangene, Tiffany "Pennsatucky" Doggett (Taryn Manning), die haar met het leven bedreigde, en ze wordt tijdelijk overgeplaatst naar Chicago zodat ze samen met haar ex-vriendin Alex Vause (Laura Prepon) kan getuigen in het proces tegen drugbaron Kubra Balick (Eyas Younis). Het proces eindigt echter op een sisser, en Piper keert onverrichter zake terug naar Litchfield terwijl Alex voorwaardelijk vrijkomt. In Litchfield is de ster van Galina "Red" Reznikov (Kate Mulgrew) tanende nu ze niet langer in de keuken tewerkgesteld is en als dusdanig geen smokkelwaar meer naar binnen kan krijgen. De komst van een oude bekende van haar, Yvonne "Vee" Parker (Lorraine Toussaint), beroert echter de gemoederen. Vee smokkelt namelijk óók zaken de gevangenis in, maar waar het bij Red om relatief onschuldige zaken gaat, zoals snoep, make-up en pantykousen, grossiert Vee in onder meer sigaretten en harde drugs. Ze is ook bereid om over lijken te gaan om haar doel te bereiken, en instigeert op haar eentje zowaar een rassenoorlog binnen de muren van de ooit vredige gevangenis.

 De eerste aanzet voor de oorlog komt er wanneer de douches in de ruimte voor de zwarte dames het begeven, en de inhoud van het riool naar boven loopt. Eén en ander is een gevolg van het schromelijk gebrek aan investeringen binnen de gevangenismuren. Directeur Natalie Figueroa (Alysia Reiner) steekt namelijk de budgetten voor renovatie via een valsefacturencaroussel in de kiescampagne van haar man Jason (Alysia Reiner) die het gouverneurschap ambieert. Piper wordt door een journalist, Andrew Nance (Richard Gallagher), een collega van haar ex-vriendje Larry (Jason Biggs), benaderd om binnen de gevangenismuren bezwarend materiaal te zoeken van de financiële malversaties. Het is evenwel moeilijk om een sporthal die nooit gebouwd is geweest mee te brengen als bewijsstuk, maar ook onderdirecteur Joe Caputo (Nick Sandow) is het gesjoemel van Figueroa op het spoor.

Bewaker John Bennett (Matt McGorry) heeft andere katten te geselen: hij heeft een vrouwelijke gevangene, Dayanara Diaz (Dascha Polanco) zwanger gemaakt, en aangezien de kindjes niet van de heilige geest komen, moét er wel een (mannelijke) bewaker geweest zijn die aan Diaz heeft gezeten, iets wat volgens het gevangenisreglement sowieso gecatalogeerd wordt als aanranding, alhoewel Diaz had toegestemd in het seksuele contact. Het duo doet daarom moeite om de impopulaire bewaker George "Pornstache" Mendez (Pablo Schreiber) de schuld in de schoenen te schuiven. Mendez aanziet de aandacht van Diaz verkeerdelijk voor romantische toenadering, en wanneer hij door Caputo met zijn broek op zijn enkels wordt betrapt, is het zijn woord tegen dat van hemzelf.

 Gevangene Lorna Morello (Yael Stone) mag af en toe met de bestelwagen buiten de gevangenis rijden - zij het onder supervisie van een bewaker - omdat een andere gevangene, Miss Rosa Cisneros (Barbara Rosenblat), naar het ziekenhuis moet voor chemotherapie. Ze maakt van een onbewaakt momentje gebruik om Christopher (Stephen O'Reilly) te stalken, de man die ze in de gevangenis presenteert als 'haar verloofde', terwijl ze maar één keer samen een koffie zijn gaan drinken. Ze kan haar tijdelijke ontsnapping verdoezelen, maar Christopher weet dat zij in zijn huis is geweest, en heeft zich voorgenomen om haar aan de juridische schandpaal te nagelen zodra hij de kans krijgt... En Piper mag twee dagen uit de gevangenis omdat haar grootmoeder terminaal ziek is. Alleen verlopen haar twee dagen niet zoals gepland, en niet alleen maakt Larry het uit met haar, ze komt te weten dat hij met een ander te doen heeft, en niet zomaar de eerste de beste.

 Dat Orange Is The New Black een hit zou worden, stond buiten kijf, maar zeker in dit tweede seizoen zijn de schoonheidsfoutjes van het eerste seizoen weggewerkt, en wordt er onder meer meer aandacht besteed aan een paar seizoensoverspannende verhaalbogen die in de slotaflevering leiden tot een extreem spectaculaire finale. De reeks valt niet in één hokje te stoppen, en de soms grove humor wordt afgewisseld met diepmenselijke tragedie. De makers van Orange Is The New Black zijn daarbij via Netflix niet gebonden aan de conventies van een open televisienetwerk, wat betekent dat ze geen blad voor de mond nemen, en seks, geweld, grof taalgebruik en het nuttigen van allerlei verboden substanties schering en inslag zijn. In welke andere reeks houden twee lesbiënnes anders een fuck-a-thon, misschien? Net zoals in het eerste seizoen bevat elke aflevering behalve de seizoensfinale ook flashbackscènes waarin van één personage het leven vóór de gevangenis wordt geschetst, zodat de motieven van haar handelen in het heden beter in de verf gezet worden. Deze techniek kennen we al uit onder meer Lost, maar deze is nu op punt gesteld, en door de éne keer een personage een paar jaar voordien onder de loep te nemen, en de andere keer in een andere periode in haar leven (bijvoorbeeld in de kinderjaren), wordt deze formule nooit afgezaagd, zelfs al passeren bepaalde personages na twee seizoenen meer dan één keer de revue. De relatief grote ensemblecast, met zeer veel getalenteerd volk dat geïnspireerde vertolkingen ten beste geeft, geraakt in dit tweede seizoen uiteraard ook beter ingeburgerd, wat maakt dat je je erg kan inleven met de beslommeringen van de gevangenen. Want ze hebben manieren, mijnheer! Ze zijn beleefd!

 AFLEVERINGEN
Disk 1:
14. Thirsty Bird
Piper heeft een maand in de isoleercel doorgebracht nadat ze Pennsatucky heeft neergeslagen. Op een dag wordt ze met veel machtsvertoon op een gevangenentransport per vliegtuig gezet en naar Chicago overgebracht. Daar blijkt Alex ook te zitten, want ze moeten op het proces tegen drugbaas Kubra getuigen. Alex wil ontkennen dat ze de man kent, uit schrik voor represailles, maar Piper vreest voor een nog ergere straf indien ze meineed pleegt.

15. Looks Blue, Tastes Red

Pennsatucky keert na een maand isoleercel terug naar Litchfield. Piper heeft echter haar gebit tot gruzelementen geslagen, en ze staat genoteerd voor een afspraak met de kaakchirurg. In de gevangenis wordt een soort van nep-jobbeurs gehouden om de gevangenen voor te bereiden op het leven na hun vrijlating. Taystee (Danielle Brooks) is vol overtuiging dat zij dit jaar het sollicitatiegesprek bij een vertegenwoordiger van Philip Morris - sigarettenfabrieken zijn de enige die nog meer gehaat zijn dan de gevangenen - gaat winnen, en dat voor de kolossale inzet van maar liefst tien dollar krediet op de gevangenisrekening!

16. Hugs Can Be Deceiving

Niet alleen Piper is teruggekeerd naar de gevangenis, in haar zog volgen een reeks groentjes. Alhoewel: Vee is een oudgediende van de gevangenis, die vroeger al in Litchfield opgesloten heeft gezeten, en die er nog oude kennissen heeft rondlopen. Ze is de heroïnedealer die Taystee op het verkeerde pad heeft gebracht; toch doet ze haar best om door de gemeenschap aanvaard te worden. Piper heeft het iets moeilijker met nieuweling Brook Soso (Kimiko Glenn), die zich iets té nadrukkelijk aan haar wil hechten. Onderdirecteur Caputo wil intussen dat Piper en Pennsatucky de strijdbijl begraven.

17. A Whole Other Hole

Morello kan het nog steeds niet verkroppen dat haar verloofde het heeft uitgemaakt en met een ander gaat trouwen. Als ze samen met cipier Fischer (Lauren Lapkus) Miss Rosa moet begeleiden naar het ziekenhuis voor haar kankerbehandeling, gaat ze haar verloofde opzoeken... en blijken de zaken helemaal anders te liggen dan Morello tot nog toe heeft doen uitschijnen. Nicky (Natasha Lyonne) en Big Boo (Lea DeLaria) hebben een weddenschap lopen wie van hen twee als eerste seks zal hebben met Brook. Red probeert uit de ruïnes van haar vergane glorie, toen ze nog het gezag over de keuken had, iets nieuws te bouwen.

 Disk 2:
18. Low Self Esteem City
De latina's en de zwarte inmates staan elkaar naar het leven nadat in de douches van de eerste groep de inhoud van de riolering naar boven komt, en de tweede groep hun douches noodgedwongen met hen moeten delen. Vee probeert het met Gloria (Selenis Leyva) op een akkoordje te gooien zodat de vijandelijkheden staken. Nicky en Big Boo zijn nog altijd in een wedstrijd verwikkeld om om ter meeste vrouwen te neuken. Er doet zelfs een klassement de ronde waarbij de potentiële veroveringen punten krijgen naarmate ze moeilijker te overtuigen zijn. Nicky probeert een tienpunter te scoren door Fischer te verleiden. Piper vraagt intussen aan Healy (Michael Harney) drie dagen penitentiair verlof omdat haar oma op sterven ligt. Healy wil wel dat ze in die tijdelijke periode van vrijheid bij Larry verblijft, maar dat is nogal moeilijk, want het is al een tijdje uit tussen die twee.

19. You Also Have A Pizza

Het is Valentijn en niet iedereen kan dit onder ideale omstandigheden vieren: hoofdcipier Healy heeft problemen met zijn importbruid, Bennett wordt omwille van zijn relatie met Daya door de overige latina's gechanteerd en moet smokkelwaar in zijn vals been naar binnen smokkelen en Poussey (Samira Wiley) heeft nare herinneringen aan een vriendinnetje (Nina Rausch) dat ze had toen haar vader op een Duitse legerbasis was gestationeerd. Zelfs Larry kan niet langer zijn gevoelens voor Polly (Maria Dizzia) voor zichzelf houden. Red gaat het intussen voor de wind, want ze heeft een nieuwe smokkelroute ontdekt. Piper doet op vraag van Larry een onderzoek naar afgeroomde budgetten die de gevangenisinfrastructuur ten goede hadden moeten komen, maar in rook opgegaan schijnen te zijn.

20. Comic Sans

Caputo is in alle staten nadat Jimmy Cavanaugh (Patricia Squire) kennelijk zonder probleem de gevangenis is uitgewandeld. Zelf kan ze geen verklaring voor haar gedrag geven, want ze is intussen zo dement als een vijs. Caputo legt wel de bewakers op om zelfs de minste overtreding van de gevangenen te bestraffen, wat hen niet populairder maakt. Voor Fischer is hij extra streng nadat hij bij haar een blauwtje heeft gelopen. Bennett besluit paal en perk te stellen aan de pogingen om hem te chanteren. De zwarte gevangenen smokkelen intussen onder leiding van Vee sigaretten naar binnen, en hun handeltje floreert als nooit tevoren. Cindy Hayes (Adrienne C. Moore) valt echter bij Vee in ongenade nadat ze voor de sigaretten laat betalen in natura. Piper zet door met haar gevangeniskrant, maar zoekt op verzoek van journalist Andrew Nance verder naar bewijzen van verduisterd geld.

21. Appropriately Sized Pots

Piper krijgt eindelijk drie dagen verlof om haar zieke grootmoeder te gaan bezoeken, maar ze wekt daarmee bijzonder veel wrevel op bij haar medegevangenen. Zo is er bijvoorbeeld geen geld meer voor kankerpatiënte Rosa om een levensreddende operatie te ondergaan, en moet ze het stellen met alweer een rondje chemotherapie die langzaam maar zeker haar gezondheid verwoest. Caputo is intussen op het onzalige idee gekomen om in de serre ook plantjes te komen kweken, waardoor Reds smokkelhandeltje in gevaar komt. Als Fischer de onredelijke vereisten van bestraffingsnota's aanklaagt bij Caputo, wordt ze op staande voet ontslagen. Caputo klaagt bij Fig het personeelstekort aan, maar die heeft al een vervanger voor Fischer in gedachten, en niet zomaar de eerste de beste...

 Disk 3:
22. 40 OZ Of Furlough
Voor Piper is de grote dag aangebroken: ze mag 48 uur de gevangenis verlaten om de uitvaart van haar grootmoeder bij te wonen. De sfeer in de gevangenis is intussen onder nul: "Pornstache" Mendez is terug, en Soso is alvast zijn eerste slachtoffer. In de koude oorlog tussen Vee en Red wordt het menens nadat Boo verraadt hoe Red haar smokkelwaar de gevangenis insmokkelt.

23. Little Mustachioed Shit

De smokkelroute van Vee wordt opgerold na een grondige inspectie door de bewakers, en één van haar luitenant, Janae (Vicky Jeudy), wordt naar de isolatiecel gestuurd. Vee zoekt daarom een nieuwe route via de bibliotheek, maar Poussey wil niet meewerken. Nicky kan nog een dosis drugs achterover drukken, maar is het wel verstandig om er opnieuw mee te beginnen nu ze goed en wel is afgekickt? Piper is terug van haar verlof, en Larry, met wie het nu definitief uit is, heeft opgebiecht dat hij seks heeft gehad met een andere vrouw, nota bene iemand die Piper moet kennen. Ze komt zelf tot de conclusie dat het Polly moet geweest zijn. Nu bewezen is dat Diaz zwanger is, heeft Figueroa eindelijk een reden om Mendez niet alleen te ontslaan, maar ook te laten arresteren. Morello krijgt de man over de vloer die ze heeft gestalkt, en hij weet - maar kan niet bewijzen - dat ze in zijn huis is geweest

24. Take A Break From Your Values

Er lijkt eindelijk schot te zitten in de reparatie van de douches van de zwarte gevangenen. Piper krijgt een brief van Alex, en verneemt dat het proces tegen Kubra op een juridische sisser is geëindigd. Tevens krijgt ze te horen dat ze eerlang naar een gevangenis in Virginia zal overgeplaatst worden. Sam Healy's zelfhulpgroepje heeft kennelijk niet veel succes. Soso, Yoga Jones (Constance Shulman) en zuster Jane (Beth Fowler) beginnen een hongerstaking tegen de 'mensonterende toestanden' (?) in de gevangenis, maar Jane's gezondheid, met name haar lage suikerspiegel, begint haar parten te spelen. De oudere gevangenen zijn het gestook van Vee beu, en Tazlitz (Judith Roberts) heeft zich voorgenomen haar een lesje te leren.

25. It Was The Change

Een zware tropische storm teistert de gevangenis van Litchfield, en nu pas wordt ten volle duidelijk dat Figueroa al jarenlang de fondsen voor de noodzakelijke werken heeft versluisd naar de verkiezingscampagne van haar man. Terwijl de slaapzalen overstromen, moeten de gevangenen zich verschansen in de refter, dicht op elkaar gepakt. Voor Vee en Red is het ogenblik aangekomen om met elkaar af te rekenen: één van hen tweeën is te veel in Litchfield. Daya probeert Bennett voor de verantwoordelijkheid van het vaderschap te plaatsen, en Taystee en Poussey moeten uitmaken of hun vriendschap nog iets waard is.

26. We Have Manners. We're Polite.

Figueroa moet onder druk van het financiële schandaal haar ontslag indienen. Vee heeft Red een gebroken oogkas geslagen, maar ze rekent op het stilzwijgen van 'haar' meisjes tegenover een delegatie van de politie. Ze kan zelfs zodanig op Crazy Eyes inpraten dat die op de duur zelf gelooft dat zij Red in elkaar heeft geslagen. Meer en meer gevangenen vinden echter dat ze eindelijk de rekening moet gepresenteerd krijgen voor haar wandaden. Zuster Jane is nog steeds in hongerstaking, maar belooft die op te geven als Red eindelijk de dader van de aanval op haar onthult. Miss Rosa krijgt te horen dat ze nog maximum zes weken te leven heeft. Piper sluit vrede met Larry en Polly, die nu een koppel zijn, in ruil voor een kleine wederdienst. En Bennett bekent tegenover de kersverse nieuwe adjunct-directeur Caputo dat hij de vader van Daya's baby is, maar die wil het niet meer horen.

 BEELD EN GELUID
Ook dit tweede seizoen van Orange Is The New Black is qua beeld en geluid voorbeeldig, en dat de show digitaal gefilmd wordt, is er aan te zien. De gevangenis ziet er gedetailleerd uit, de kleuren zijn heftig, met onder meer de ziekelijke kleur van TL-lampen die in de gevangenis frequent gebruikt worden omdat ze het goedkoopste alternatief zijn, en de fluoriscerende oranje gevangenisplunjes waar de reeks haar naam aan ontleedt. Ook het contrast is zeer scherp, waardoor je de oneffenheden in de betonnen muren bijna kan tellen. De flashbackscènes bevatten zeer gevarieerd buitenmateriaal, met onder meer een zeer mooi in beeld gebrachte mislukte bankoverval. Af en toe is het beeld wat meer grainy, zoals in de aflevering waarin de gevangenen 's nachts in de cafetaria moeten bivakkeren omdat de slaapzalen overstroomd zijn. De DTS-HD MA 5.1-track wordt ten volle benut en kan zich meten met de meeste speelfilms, ondanks het feit dat het gros van de reeks zich in een besloten omgeving afspeelt. De vertalers moeten zich vaak in enorme bochten wringen, want enkele van de Engelse woordspelingen vállen gewoon niet te vertalen. Toch doen ze hun best...

 EXTRA'S
Al het materiaal dat op de buitenlandse versies van Orange Is The New Black te vinden is, is er wederom door E1 Entertainment vakkundig afgestript. We moeten het stellen met enkele cross-promotionele trailers.

CONCLUSIE

Orange Is The New Black is een verslavende reeks op het scherp van de snee die Netflix alvast geen windeieren heeft gelegd. Alleen jammer van het verdwenen bonusmateriaal, maar de Blu-ray is hoogwaardig materiaal. Ga hem halen (of smokkel hem naar binnen!)
coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Jodie Foster, Michael Trim, Phil Abraham, Andrew McCarthy, Allison Anders, Daisy von Scherler Mayer, S.J. Clarkson, Jennifer Getzinger, Constantine Makris
Met: Taylor Schilling, Laura Prepon, Michael J. Harney, Michelle Hurst, Kate Mulgrew, Jason Biggs, Uzo Aduba, Danielle Brooks, Dascha Polanco, Taryn Manning, Natasha Lyonne, Elisabeth Rodriguez, Laverne Cox, Pablo Schreiber, Matt McGorry, Lorraine Toussaint

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
786 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045242336


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Deens, Fins, Engels CC
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij