:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MOTHER'S DAY (DIRECTOR'S CUT)
MOTHER'S DAY (DIRECTOR'S CUT)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-04-06
FILM
De oude schoolvriendinnen Abbey (Nancy Hendrickson), Jackie (Deborah Luce) en Trina (Tiana Pierce) besluiten om bij wijze van reünie eens samen te gaan kamperen in een diep afgelegen bos. Wat ze niet weten is dat daar een krankzinnige moeder (Beatrice Pons) en haar twee geflipte zonen vertoeven. Als snel worden de meisjes ontvoerd en vallen ze ten prooi aan de meest mensonterende martelingen. Als ze toch kunnen ontsnappen besluiten ze hun aanvallers met gelijke munt terug te betalen…

Mother’s Day van regisseur Charles Kaufman (Ferocious Female Freedom Fighters, When Nature Calls) is een film uit de beruchte New Yorkse Troma-studio’s. Deze in 1974 opgerichte onafhankelijke filmmaatschappij leveren met succes tegen een recordtempo lowbudget (liefst zelfs no-budget!) B-films af en zijn bij menig cult/pulp- en horrorliefhebber al jaar en dag een begrip. De films kenmerken, buiten hun extreem lage budget, ook nog; van de pot gerukte titels, derderangsacteurs, veel bloot, overdadig geweld, idiote humor, uiterst amateuristisch gemaakt en lekker extreem politiek oncorrect. Als dit allemaal niet uw ding is (dan zou u ook deze recensie niet aan het lezen zijn), dan bent u totaal geen Troma-fan! Als u daarjuist begon te juichen dan is Mother’s Day uw ding. Hoewel Mother’s Day een serieuzere ondertoon bevat en daarmee niet echt als een typische Troma-productie kan omschreven worden. Pas op, begrijp ons niet verkeerd! De film bevat flutacteurs en het geheel is lowbudget (150.000 $), maar het geheel is serieus bedoeld en dat maakte voor een boel mensen de horror en folteringen toch wat ondraaglijker dan de gemiddelde ‘grappige’ Troma-film. De film werd door verschillende groeperingen in de ban gedaan, maar dat kon niet verhelpen dat de film bij zijn release, begin jaren ’80 en tegelijk ook de gouden periode van de horror, een immens succes werd! De film draaide weken aan een stuk en werd beloond op diverse internationale filmfestivals. De film was zo succesvol dat hij vandaag nog altijd in de “Variety” top 100 van de meest succesvolle onafhankelijke films staat! Dus alle liefhebbers van Troma en horror zullen Mother’s Day, een ‘guilty pleasure’ zoals ze de dag van vandaag niet meer gemaakt worden, wel kunnen appreciëren.

BEELD EN GELUID
Het 1.33:1 beeld is over het algemeen voldoende scherp, met af en toe een soft moment. Dit omdat er regelmatig wat minieme filmgrain aanwezig is. Het beeld bevat een voldoende detail en contrast. Het zwartniveau is niet wat het zou moeten zijn. De kleuren zijn kleurrijk en ogen redelijk natuurlijk. De gebruikte filmprint bevat wat vuiltjes en printbeschadigingen, maar ziet er gezien het lage budget en de ouderdom van de productie nog redelijk goed uit. Digitale compressiefoutjes hebben we niet direct kunnen bemerken. De Engelse Dolby Surround 2.0-track is uiteraard zeer beperkt, maar voldoet voor dit soort film. Een bevredigende beeld- en geluidskwaliteit.

EXTRA'S
De hoofdattractie op deze uitgave is de audiocommentaartrack ingesproken door regisseur Charles Kaufman en assistant art director Rex A. Piano. De track is redelijk informatief te noemen, als de heren interessante weetjes spuien over Troma en de productie van Mother’s Day. Spijtig dat er af en toe wat stiltes vallen. Deze commentaartrack begint in het midden van een zin, omdat deze track is afgenomen van de Troma-versie van Mother’s Day. En op deze DVD’s begint de film uiteraard met het Troma-logo waar de heren al begonnen met hun uitleg. De commentaartrack stopt al even abrupt als hij begint, namelijk onmiddellijk als de eindcredits beginnen te lopen. Volgend hebben we een kort, maar interessant interview met regisseur Charles Kaufman. Hij vertelt over zijn ervaring met Mother’s Day en het onverwachte succes dat de film te beurt viel. Mother’s Day on Troma Edge TV is een flauw bedoeld filmpje dat volgens ons in Amerika op (Troma-)TV wordt getoond als de film Mother’s Day wordt gedraaid. De features worden afgesloten met een kleine foto galerij met een 14-tal lobby cards. Een leuk pakketje, maar de sfeervolle bioscooptrailer had er toch nog bij geraakt.

CONCLUSIE
Mother’s Day is een geslaagde lowbudget horrorfilm uit de beruchte Troma studio’s. De DVD van American Shock bevat een bevredigende beeld- en geluidskwaliteit. De DVD kan tevens buigen over enkele leuke extra features zodat we deze kunnen aanraden aan de Troma-fans en liefhebbers van cult-/pulp- en horror.


coverStudio: American Shock

Regie: Charles Kaufman
Met: Nancy Hendrickson, Deborah Luce, Tiana Pierce, Holden McGuire, Billy Ray McQuade, Beatrice Pons, Robert Collins, Peter Fox


Film:
7/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
0

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1980

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712806025539


Beeldformaat:
1.33:1 NTSC

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Interview met regisseur Charles Kaufman
• Mother’s Day on Troma Edge TV
• Foto galerij

Andere recente releases van deze maatschappij