:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SISTERS BROTHERS, THE
SISTERS BROTHERS, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-03-20
FILM 
Een Franse cineast die een western maakt en op kousenvoeten zijn Amerikaanse collega's een poepje laat ruiken? In de filmwereld kan alles en de filmmaker van dit magisch stukje cinema is Jacques Audiard, regisseur van het briljante De Battre Mon Cœur S'est Arrêté en natuurlijk ook de man die Matthias Schoenaerts internationaal liet doorbreken met het aangrijpende drama De Rouille Et D'Os. Een successtory die een verlengstuk moest krijgen in de VS, ook al is The Sisters Brothers productioneel gezien een potpourri van diverse (Europese) landen. Het was John C. Reilly die bij Audiard terecht kwam,  nadat hij een paar jaar eerder de rechten opkocht van de gelijknamige roman van Patrick deWitt. Een film die bejubeld werd op diverse festivals (in Venetië behaalde Audiard de Zilveren Leeuw voor de Beste Regisseur) en hoewel bejubeld door serieuze critici (kutwoord, we weten het) merk je wel dat The Sisters Brothers een western is van een ander kaliber, maar toch sijpelen her en der de invloeden van zowel John Ford als Clint Eastwood in dit twee uur durend epos door. Een film die in vergelijking met Dance With Wolves of Unforgiven (we zeggen maar wat), het helemaal niet zo goed deed aan de kassa, maar zo’n kracht bezit dat je weet dat men op een dag dit meesterwerk zal herontdekken en hem een tweede kans zal gunnen, want dit werkje uit 2018 is op vele vlakken een op en top western.

Het Wilde Westen in het midden van de 19e eeuw. Het land van de dromen wordt gedomineerd door goudzoekers. Onder hun bevindt zich de Commodore (Rutger Hauer) die door iedereen gevreesd wordt. Twee huurmoordenaars, de gebroeders Sisters (John C. Reilly en Joaquin Phoenix) krijgen van de Commodore de taak om de nerdy Hermann Kermit Warm (Riz Ahmed) achterna te zitten omdat die een belangrijke formule in het goudproces van hem heeft gestolen. Eli (John C. Reilly) en Charlie (Joaquin Phoenix) stemmen toe in de opdracht, maar al gauw blijkt het niet zo eenvoudig om die Warm op te sporen. Warm heeft immers een verbond gesloten met een andere kerel, John Morris (Jake Gyllenhaal), die hem ook achterna zit. Morris probeert de twee broers ervan te overtuigen om zich tegen hun opdrachtgever te keren.

Een karrevracht bekende namen die het beste van zichzelf geven, een western met gedroomde bad guys en een film die geen seconde verveelt (ook al hadden we een ander einde gewild), en die toch een teleurstelling is aan de box office.  Niemand die ooit beweerde dat het leven eerlijk was... Audiard bewijst dat hij Hollywood-cinema aan kan (ook al is The Sisters  Brothers geen Hollywood pur sang) zonder een eigen gezicht te verliezen, want dit is een western met inzicht die evenveel aandacht besteedt aan haar verhaal als het uitdiepen van haar personages. Voor dat laatste is de driehoeksverhouding Reilly-Gyllenhaal-Phoenix een godsgeschenk. John C. Reilly ken je als karakterkop in bijrollen, maar wat een acteur is dat zeg! Reilly is als de broer met het verstand de ideale tegenpool van de drinkeboer die Phoenix vertolkt, terwijl Gyllenhaal weeral de rol vertolkt van de kerel die dromerig uit het raam staart, maar vol gevaren zit.

The Sisters Brothers is natuurlijk wel een western (cowboytjes met pistolen, weet je wel) maar door het solide, overtuigende acteerspel kan hij evengoed gesmaakt worden door filmliefhebbers die een broertje dood hebben aan het genre. Sommige scènes zijn traag en doen soms denken aan wat  Andrew Dominik deed in The Assassination Of Jesse James By the Coward Robert Ford, maar net op het moment dat je denkt dat de film een net iets te poëtische inslag zal kiezen word je wakker geschud door razend spannende delen. Een film die je absoluut moet zien, en nu al kreunt voor een welverdiende herwaardering. 

BEELD EN GELUID
Af en toe zijn de donkere scènes net iets te onzuiver, maar dat wordt grotendeels gecompenseerd door de magistrale dagopnames waarbij het aanvoelt alsof je naar een John Ford-film in al zijn grandeur zit te staren. Prachtige, veelzijdige kleuren dus. De geluidsband is een Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1-band. Kraaknette dialogen en zoals het hoort bij een western, wordt er heel wat heen en weer geschoten. 

EXTRA'S
Voor een filmfan blijft het opbeurend om te zien hoe een kleine Belgische fimdistributeur als The Searchers zich in Netflix- en andere Popcorntijden toch nog de moeite troost om dit soort films op blu-ray uit te brengen, en dat tegen een vriendelijke prijs. Wel blijven we het ontzettend jammer vinden dat er geen extra’s aan toegevoegd zijn. 

CONCLUSIE
Je kan niet alles zien, maar zet The Sisters Brothers toch maar op uw watchlist. Een briljante western die je door zijn excellente acteerspel en uitmuntend scenario twee uur in de ban houdt.


coverStudio: The Searchers

Regie: Jacques Audiard
Met: John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed, Rebecca Root, Rutger Hauer

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2018

Leeftijd:
16

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789461876270


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij