:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 3 DAYS IN QUIBERON
3 DAYS IN QUIBERON
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-03-22
FILM
"Ik ben Sissi niet. Ik ben een ongelukkige 42-jarige vrouw en mijn naam is Romy Schneider." In één zin de samenvatting van het turbulente leven van Romy Schneider van wie in 2012 in Gent een magistrale tentoonstelling liep en wier levensverhaal (of ten minste een deel daarvan) perfect geschetst wordt in de Duitse film 3 Days In Quiberon van Emily Atef. Het zal geen toeval zijn dat het om een Duitse film gaat, want Romy (van oorsprong Oostenrijkse) had een haat-liefdeverhouding met Duitsland. Gedreven door haar moeder (Magda Schneider, op wie Hitler een oogje had) werd de jonge Romy verplicht om als tiener de rol van Sissi en de vele varianten op zich te nemen. Romy werd in Duitsland de perfecte girl next door, maar zelf had ze meer dan genoeg van de heimatfilms en op het einde van de jaren 60 vluchtte ze in het gezelschap van charmeur Alain Delon naar Frankrijk. Tot groot ongenoegen van haar moeder en de Duitsers werd Romy de fave actrice van de Franse arthouseregisseurs en mocht ze films draaien met Andrzej Żuławski, Luchino Visconti en Claude Sautet. Samen met Catherine Deneuve en Isabelle Huppert werd ze één van de filmdiva’s van aartsrivaal Frankrijk, terwijl ze in eigen land het onderwerp was van de schandaalpers. Daar viel ook het één en ander over te vertellen. Verslaafd aan drank en pillen, haar echtscheiding met Delon, haar tweede man (Harry Meyen) die zich ophing of haar veertienjarige zoon David die gespietst werd door een hek nadat hij op het dak van haar schoonouders klom. Een paar dagen na de première van haar laatste film La Passante Du Sans-Souci werd Schneider op 44-jarige leeftijd dood op haar appartement aangetroffen. Officieel stierf ze aan een gebroken hart, maar verschillende bronnen wijzen op zelfmoord en ook deze film (deels fictief) toont de destructieve kant van Romy, een jaar voor haar dood.

Quiberon, een kustdorpje in Bretagne waar niets te beleven valt, behalve wanneer Romy Schneider (Marie Bäumer) langs komt. De actrice vertoeft in een soort van wellnesskliniek en we volgen haar drie dagen. Ze krijgt het bezoek van drie mensen: haar jeugdvriendin Hilde (Birgit Minichmayr) die haar probeert te beschermen tegen het mediacircus en een journalist Michael Jürgs (Robert Gwisdek) en een fotograaf Robert Lebeck (Charly Hübner). Deze laatste wordt (tevergeefs) haar laatste toeverlaat. De film speelt op twee troeven en beide hebben een imponerend resultaat. Enerzijds kom je via de interviews het andere leven van Romy te weten (hoewel er voor fans niets nieuws wordt verteld, behalve misschien voor de vastgeroeste Sissi-fan) en anderzijds zie je ook de arrogantie waarmee de pers te werk gaat. Een zelfafdruipend “we gaan je villen, je hebt geen keus, want je hebt ons toch nodig”-attitude. Romy kon inderdaad niet zonder de pers, want hoewel ze een ster was had ze financieel haar beroep als actrice nodig.

Een film voor cinefielen? Het helpt natuurlijk wel als je thuis bent in het warrige leven van Schneider, maar 3 Days In Quiberon kan evengoed perfect als je geen fanboy bent. Hoofdrolspeelster Marie Bäumer (in Duitsland een bekende tv-actrice) lijkt als twee druppels water op Schneider en vaak overkomt je het gevoel dat je naar Schneider zelf aan het kijken bent. Dat komt vooral ook door de docu-achtige aanpak van Emily Atef die ook het bejubelde Molly’s Way regisseerde. Bijna het hele interview zit in de film verwerkt en verveelt geen seconde, wel zie je een personage dat met de minuut meer en meer naar de afgrond afglijdt. Ook de rest van de cast levert uitstekend werk, en de scène met Denis Lavant (één van de sterren waarmee Leos Carax steeds werkt) als havenpoëet zijn ontroerend. Een van de weinige momenten waarbij Romy levensvreugde uitstraalt. Je merkt het al, dit is een film waar we weg van zijn, al was het maar om één van de beste actrices aller tijden nog één keer het recht te gunnen om die alleszeggende, bijna verstikkende woorden uit te schreeuwen : “Ik ben Sissi niet”.

BEELD EN GELUID
Deze film is in de Benelux alleen verkrijgbaar op dvd, via Prokino is er wel een blu-ray in Duitsland op de markt. Gelukkig gaat het, wat altijd zo is bij Contact Film, om een zeer verzorgde transfer waarop de briljante zwart-witfotografie (bijna) perfect tot zijn recht komt. 
De beelden zijn zuiver en ook de geluidsband (5.1) in deels Duits, Frans en Engels doet zijn werk.

EXTRA'S

Helaas staan er geen extra’s op deze uitgave, het was nochtans een uitgesproken kans om één van de meest intrigerende filmverhalen (het leven van Romy) in de kijker te zetten.

CONCLUSIE
3 Days In Quiberon is geen typische biopic, maar schetst wel op een zeer originele wijze (interview in de film) een realistisch beeld van de getormenteerde Romy Schneider wier levensloop mijlenver af staat van het Sissi-personage waar ze heel haar jonge leven mee werd vereenzelvigd.  cover
Studio: Contact Film

Regie: Emily Atef
Met: Marie Bäumer, Birgit Minichmayr, Charly Hübner

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789492059437


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans / Duits / Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij