:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BILOXI BLUES
BILOXI BLUES
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-06-25
FILM
Een tijdje geleden had Werner het over de blu-rayversie van Ferris Bueller's Day Off. Wellicht is het de meest succesvolle rol van Matthew Broderick. Een man wiens carrière vandaag volledig in het slop zit en zich tevreden moet stellen met releases die de bioscopen amper halen. In de 80’s was dat anders. Denk maar aan War Games, Ladyhawke, Project X of deze nu wat vergeten Biloxi Blues uit 1988. Vergeten, en dus doken wij de archieven in om te zien of deze film de tand des tijds heeft doorstaan. Biloxi Blues maakt deel uit van de de Eugene-trilogie van toneelschrijver Neil Simon waarin we het leven volgen van Eugene Jerome (het alter ego van Simon) en bestaat uit Brighton Beach Memories, Biloxi Blues en Broadway Bound. Een makkie voor Matthew Broderick, want die vertolkte de rol van Eugene ook al op Broadway. 

In Biloxi Blues volgen we Eugene Jerome als twintiger. De Tweede Wereldoorlog nadert haar laatste schreden, maar toch wordt de jonge kerel opgeroepen om het land te dienen. Omdat je deze jonge knapen zo maar niet onder het wapengekletter van de nazi’s of de Jappen kan gooien, krijgen ze eerst een militaire opleiding in het plaatsje Biloxi dat zich in het snikhete Mississippi bevindt. Vanaf het begin voelt Eugene zich anders dan de rest van het peloton dat gedomineerd wordt door de bullebak Wykowski (Matt Mulhern). Het ergste moet nog komen, als ze kennis maken met de sadistische sergeant Toorney (Christopher Walken) die er plezier in schept om zijn medemens te kraken. 

Ook al krijgt de filmpret een flinke deuk door de belabberde kwaliteit van deze release is Biloxi Blues een zeer aangename prent. De vertolkingen zijn perfect. Broderick is perfect gecast als het kneusje en als je een losgelaten psychopaat zoekt, dan is Christopher Walken altijd een ideale optie. De regie was in handen van Mike Nichols , de man van Who's Afraid Of Virginia Woolf?, The Graduate, Catch-22 en Silkwood. Er is wel een duidelijk verschil tussen het deel dat zich binnen de kazerne afspeelt en dat er buiten. Als we binnen de militaire muren blijven zien we een sergeant aan het werk die ons beelden oproept van An Officer And A Gentleman en natuurlijk Full Metal Jacket. Eens daarbuiten gaat het om een ontmaagding bij een hoer, en dat is behoorlijk minder interessant, maar hoort nu eenmaal ook bij het leven.

BEELD EN GELUID
We schrijven het niet vaak als we het over Universal-releases hebben, maar de kwaliteit van deze film is zowel wat geluid als beeld betreft ondermaats. Het gaat natuurlijk wel om een stokoude dvd die je waarschijnlijk zelfs op de rommelmarkt zal moeten gaan zoeken, toch heb je door de troebelheid van deze dvd het idee dat je stomdronken naar deze film aan het kijken bent. En we zweren het, dat was niet zo!

EXTRA'S
Op deze release vind je geen enkele bonus terug. 

CONCLUSIE
Biloxi Blues is een zo goed als vergeten 80’s-film waarin we een jonge knaap volgen die de hardheid van het leven leert kennen door een losgeslagen sergeant. Prima filmpje, wel jammer dat we deze film alleen kunnen bekijken via een zeer slechte dvd-release.


cover
Studio: Universal

Regie: Mike Nichols
Met: Matthew Broderick, Christopher Walken, Matt Mulhern, Corey Parker, Casey Siemaszko, Park Overall, Alan Pottinger Mark Evan Jacobs, Penelope Ann Miller

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1988

Leeftijd:
6

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713053013188


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
 


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij