:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HELL OR HIGH WATER
HELL OR HIGH WATER (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-07-05
FILM 
Je kan je schulden niet betalen? Wel dan beroof je gewoon je schuldeiser om hem zo het geld te bezorgen. Dat is het idee dat Toby Howard (Chris Pine) en Tanner Howard (Ben Foster) uit hun mouw hebben geschud om ervoor te zorgen dat ze niet worden verslonden door de inhalige banken. Na het overlijden van hun moeder beseffen de twee broers dat de bank op hun boerderij aast. Ze kiezen aanvankelijk kleine filialen voor hun overvallen uit, en dat plan lijkt aardig te lukken want de kleine bankhuizen hebben niet eens een videobewaking hangen. Maar hoe beter de overvallen verlopen, des te gulziger de twee worden en ook het alsmaar groter wordende risico alsmaar. Niet in het minst omdat ranger Marcus (Jeff Bridges) hun op de hielen ziet. De bijna bejaarde cop zweert dat hij nog één keer wil uitpakken vooraleer hij zijn oude dag in zijn schommelstoel zal slijten.

Hoewel Hell Or High Water niet meteen een grote bioscoophit werd, wist de film heel wat te veroorzaken. Niet alleen een karrevracht vol goede kritieken, maar naast trommelgeroffel in Cannes werd de film van David Mackenzie ook genommineerd voor vier Oscars waaronder die van Beste Film. Uiteindelijk won de film geen enkel beeldje maar de neo-western hing wel verdiend over heel wat cinefiele lippen.

De Schotse David Mackenzie die we vooral kennen van StarredUp nam voor zijn Amerikaans debuut meteen het land van de stars en de stripes op de korrel, en dan nog wel het gebied van het oerconservatieve Texas. Niet alleen door het aankaarten van het banksysteem dat de boerenbevolking genadeloos uitzuigt, maar ook de alom bekende Texaanse way of life die ook hier vereenzelvigd worden met het dragen van een wapen, of nog erger het racisme. Hoewel expliciet, wordt het allemaal subtiel in beeld gebracht zoals in bijv. de ronduit racistische conversaties tussen Marcus en zijn collega Alberto (Gil Birmingham) die half-Mexicaan en half Comanche-indiaan is. Dat het beloofde land ooit het territorium was van de Amerikanen is voor de ranger niet meer dan een voetnoot in de geschiedenis, als het dat al is. Een perfecte rol voor Bridges overigens.

Ook het contrast tussen Pine en Foster wordt prima in scene gezet. Ze hebben beide hetzelfde doel, maar terwijl Toby het in de eerste plaats voor zijn ex-vrouw en kinderen doet, zijn de bankovervallen voor Tanner niet meer dan het gedroomde excuus om zijn gewelddadigefantasie de vrije loop te l aten gaan. Een film die ook perfect schippert tussen de spetterende actie die je kan vergelijken met het beste van Walter Hill en de meer ingetogen sfeer zoals we die kennen van Mallick, niet in het minst door de prachtige Texaanse  decors en de intieme score van Nick Cave en Warren Ellis. 

BEELD EN GELUID
Deze blu-ray is uiterst verzorgd. De prachtige Texaanse landschappen zijn haarscherp en er is weinig of niks negatiefs aan te merken op deze transfer die zeer veel heldere kleuren bevat en waar je alle details perfect kan zien. Er is een energieke Engelse DTS HD MA 5.1-geluidsband (ook in het Frans) die vooral in actie schiet tijdens de hold up's. 

EXTRA'S
Helaas moeten we het stellen met een disk zonder extra's, maar zoals de meeste oude releases van The Searchers is ook Hell Or High Water voor een prikje te vinden in je lokale supermarkt wat de pijn verzacht.

CONCLUSIE
Hell Or High Water is een film die alles perfect weet te combineren. Puike acteerprestaties, een kritieke blik op het Amerika van vandaag en actie zoals alleen Walter Hill of Michael Mann het kan verzinnen. coverStudio: The Searchers

Regie: David Mackenzie
Met: Jeff Bridges, Chris Pine, Ben Foster, Gil Birmingham

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2016

Leeftijd:
16

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461874832


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD MA 5.1
Frans DTS HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij