:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MONTY PYTHON'S LIFE OF BRIAN
MONTY PYTHON'S LIFE OF BRIAN
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2003-05-05
FILM
Brian (Graham Chapman) komt ter wereld op dezelfde dag als Jezus in de stal ernaast. Zijn leven lijkt een goede start te nemen als de wijze mannen geleid door de ster zijn stal binnenkomen met geschenken. Maar wat later merken ze dat de ster wat verder is gestopt en vertrekken ze onmiddellijk naar de stal ernaast. Brian groeit op zonder vader tot hij op een dag van zijn moeder te horen krijgt dat zijn vader een Romein is. Brian haat de Romeinse bezetters en komt in contact met één van de zovele verzetsgroepen. Door omstandigheden buiten zijn wil wordt hij aanzien als de nieuwe redder en bij elke poging om het tegendeel te bewijzen groeit de overtuiging bij zijn volgelingen.

De derde film van Monty Python (And now for something completely different van 1971 en Monty Python and The Holy Grail van 1975) brengt een kijk op het leven van Brian. De zes leden van het gezelschap maken weer 89 hilarische minuten vol. Zoals altijd het geval is als een film over Jezus en consoorten gaat, distantiëren de uitgevers zich in het begin van wat komen gaat. Is wel bizar dat dit nooit gebeurt als we een parodie maken op laat ons zeggen de paus om maar een voorbeeld te nemen en dit terwijl Jezus er ook rondloopt maar buiten even in beeld te komen tijdens een toespraak er verder niks mee te maken heeft. Maar men wil op zeker spelen natuurlijk, zie dat er weer eens een oorlog uitbreekt die eens met godsdienst heeft te maken en het is al zo lang geleden dat dit nog gebeurd is. Maar laten we ons wat meer concentreren op de Pythons, de laatste jaren komen we ze regelmatig nog tegen en soms op plaatsen waar je ze niet onmiddellijk zou verwachten. Michael Palin maakt originele reisprogramma’s zoals in 80 dagen rond de wereld en van pool tot pool. Terry Jones legt de ware toedracht bloot van de kruistochten in zijn reeks. John Cleese draait samen met Palin nog “A Fish Called Wanda” en “Fierce Creatures”. Terry Gilliam maakt pareltjes van films zoals “Twelve Monkeys”, “The Fisher King”, “Brazil” en “Adventures Of Baron Munchausen”. Eric Idle komen we regelmatig tegen in films als acteur “Around The World In 80 Days”of stem in “Hercules” en “South Park: Bigger Longer & Uncut”. Graham Chapman staat het minst van al in de schijnwerpers en hij overlijdt in 1989 aan keelkanker. De film krijgt een rating voor kijkers vanaf 6 jaar. We vinden dit toch maar laag doordat we gedurende lange momenten Eva en Adam kostuums te zien krijgen en door de nogal schunnige taal die regelmatig te horen is. Sommige insinuaties op seksuele handeling kan je wel zeggen dat een jong publiek dat niet begrijpt, maar toch, rare maatstaven heeft men soms.

BEELD EN GELUID
Niet slecht maar zeker ook niet goed is de algemene lijn die we kunnen trekken als we het over de technische kwaliteiten van deze dvd hebben. Het beeld vertoont op sommige plaatsen zeer veel korrel en beschadigingen, terwijl in een volgende scène de kwaliteit dan weer acceptabel is. Het geluid is wat meer consistenter en is over de hele lijn aanvaardbaar voor een film uit 1979.

EXTRA'S
- Documentaire “The Pythons” (49 min 53) : Tussen de opnames van ‘Life Of Brian” door beantwoorden de “Pytons” vragen over het ontstaan van hun samenwerking en de impact die Monty Python’s Flying Circus teweegbracht in 1969.
- Bioscooptrailer “Life Of Brian” (2 min 49)
- Promotietrailers : Monty Python and The Holy Grail, Eight Crazy Nights, I Spy, Mr. Deeds. Verschillende promotietrailers waarvan die voor de Holy Grail die er door zijn typische absurde Python kenmerken bovenuit steekt.

CONCLUSIE
Monty Python fans kunnen weer genieten en iedereen die van absurde humor houdt trouwens. Een redelijke uitgave op technisch gebied met als weinige extra een documentaire die dan gelukkig zeer de moeite van het bekijken is.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Terry Jones
Met: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1979

Leeftijd:
6

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609056358


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Bulgaars, Arabisch
Extra's:
• Documentaire “The Pythons”
• Bioscooptrailer
• Promotietrailers

Andere recente releases van deze maatschappij