:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THREE AMIGOS!
THREE AMIGOS! (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-08-28
FILM 
1986. Hollywood draait op volle toeren. Een magisch filmjaar vol toppers als Top Gun, Stand By Me, Ferris Bueller's Day Off of Crocodile Dundee, en als je wil kunnen we gemakkelijk nog een honderdtal andere titels verzinnen. De dagen dat alles kon, en dan hebben we het niet over het feit dat je toen nog op de zeedijk kon kuieren zonder een masker voor je mond, maar wel dat krankzinnige ideeën die nu onmogelijk zouden zijn (simpelweg wegens te ridicuul gewaagd), maar destijds wel groen licht van de studios kregen zoals bijvoorbeeld ¡Three Amigos!

De regisseur van deze (briljante) doldwaze komedie was John Landis. Met films als National Lampoon's Animal House, The Blues Brothers, An American Werewolf In London en Trading Places was hij in het begin van de jaren 80 één van de wonderkinderen van Hollywood, maar anno 1986 lag dat helemaal anders. Op 23 juli 1982 stortte tijdens het draaien van Twilight Zone: The Movie een helikopter neer waarbij drie mensen om het leven kwamen waaronder acteur Vic Morrow en de kindacteurs Myca Dinh Le en Renee Shin-Yi Chen. Het ongeval leidde tot een rechtzaak die bijna tien jaar duurde en waarbij heel wat vooraanstaande getuigen vertelden hoe ze hoorden dat Landis opdracht gaf aan de helikopter om lager te vliegen. Landis werd een gebroken man en zelfs Steven Spielberg die de film mee produceerde verbrak de vriendschap na het ongeluk. ¡Three Amigos! was dan ook in zekere zin een terugkeer van Landis. Het zou (op de twee Eddie Murphy-films Beverly Hills Cop III en Coming To America na) de enige film zijn waarmee de Amerikaanse regisseur nog zou scoren. 

De eerste filmplannen dateren al van 1980. Het verhaal dat geschreven werd door Steve Martin en liedjesschrijver Randy Newman was bedoeld voor Dan Aykroyd, en John Belushi, maar toen Steven Spielberg de film wilde regisseren kwam die met Bill Murray en Robin Williams op de proppen. Ook toen Landis uiteindelijk de regie in handen kreeg werd de casting alsmaar gewisseld. Er was sprake van Rick Moranis, maar ook John Candy was in de running maar dat ging niet door omdat hij te groot was om op een paard te acteren, iets wat hij in 1991 in Delirious wel zou doen. Het zou uiteindelijk John Candy zelf zijn die Martin Short aan Steve Martin aanbevool, en na ¡Three Amigos! werden Short en Martin goede vrienden en bleven ze nog samen optreden. De filmopnames verliepen allesbehalve simpel, Steve Martin hield er na een pistoolschot tinnitus aan over, terwijl Chevy Chase en John Landis steeds in elkaars haren zaten. 

Het verhaal houdt geen steek, maar dat stoort geen seconde. We schrijven 1916. De bandiet El Guapo (Alfonso Arau) en zijn bende terroriseren het Mexicaanse dorp Santo Poco. Carmen, de dochter van de dorpsleider, zoekt iemand die de dorpelingen kan helpen. In de dorpskerk ziet ze toevallig een stomme film met The Three Amigos, een trio die onschuldigen beschermt tegen boosdoeners. Carmen (Patrice Martinez) die niet weet wat Hollywood is, denkt dat ze echte helden zijn en stuurt hun daarom een telegram met de vraag om ze willen komen helpen. Als Lucky Day (Steve Martin), Dusty Bottoms (Chevy Chase) en Ned Nederlander (Martin Short) alias The Three Amigos in Los Angeles een hogere pree eisen, ontslaat de studiomanager hun. Het toeval wil dat ze kort daarna het telegram van Carmen ontvangen, maar ze interpreteren de boodschap verkeerd en ze zien het als een uitnodiging om op te treden voor de mensen van Santo Poco.

Een premisse die te gek is voor woorden en waarvan iedereen (die de film niet heeft gezien) denkt dat het tot geen goed resultaat kan leiden, maar geloof ons ¡Three Amigos! is één van de allerleukste 80's-komedies ooit. Weliswaar moet je fan zijn van Chevy Chase en Steve Martin om van deze kolder te kunnen genieten, want onnozel is het woord, maar wel zo dwaas dat je buikkrampen krijgt van het lachen. 

BEELD EN GELUID
101 Films is een Britse maatschappij die op maandelijkse basis vergeten videotitels uit de jaren 80 en 90 aanbiedt. Vaak gaat het om films van de grote productiehuizen, zoals in dit geval MGM, maar die het zelf de moeite niet vinden om deze buiten de VS uit te brengen en ze dan simpelweg doorverkopen. Dat betekent dus zo goed als altijd toptransfers en dat geldt ook voor ¡Three Amigos! Cheesy 80's-kleuren en zo wat alles oogt perfect. Een nadeel bij 101 Films is wel dat je genoodzaakt bent om je televisietoestel zeer luid te zetten wil je de dialogen perfect volgen. 

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze disk.
 
CONCLUSIE
¡Three Amigos! is het soort komedie dat vandaag jammer genoeg niet meer gemaakt wordt. Een waanzinnig verhaal dat wel uit het brein van een kleuter komt, maar door zijn hoog entertainmentwaarde geen seconde verveelt. Hilarisch stom!


coverStudio: 101 Films

Regie: John Landis
Met: Steve Martin, Chevy Chase, Martin Short, Joe Mantegna

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1986

Leeftijd:
PG

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5037899065532


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij