:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRANTIC
FRANTIC
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-09-01
FILM
Dat een weekendje Parijs niet per se uitmondt in een romantisch onderonsje ervaart chirurg Dr. Richard Walker (Harrison Ford) die samen met zijn vrouw Sondra (Betty Buckley) de lichtstad bezoekt voor een medische conferentie. De miserie begint al in het begin wanneer hun taxi op de peripherique een klapband krijgt en de chauffeur bemerkt dat er geen reservewiel voorhanden is. Het is meteen de kennismaking met het Franse je-m'en-foutisme voor de twee. Er volgt in het begin nog wat romantisch gekeuvel in de hotelkamer, maar de pret wordt enigszins bedorven als Walker vaststelt dat zijn echtgenote op het vliegveld de verkeerde koffer heeft opgehaald. Terwijl Walker aan het douchen is, krijgt Sondra een telefoontje dat Walker niet kan horen en verdwijnt ze op mysterieuze wijze uit hun hotelkamer. De zoektocht kan beginnen en uiteraard heeft alles met die gewisselde koffer te maken.

Sinds het Tarantino-epos Once Upon A Time In Hollywood staat Polanski weer volop in de belangstelling en daarom dachten we dat het eens een goed idee was om in het verleden van de Pool te graaien. De jaren '80 waren niet echt productieve jaren voor de controversiële regisseur. In 1986 was er het verguisde Pirates dat een eerbetoon moest zijn aan de Eroll Flynn-piratenfilms (en dat voor er sprake was van ene Jack Sparrow) en twee jaar later was er deze thriller met Harrison Ford. Het enige wat de twee gemeen hebben is dat het beide gigantische flops werden.

Voor de piraten hadden de critici geen goed woord over, maar wel voor deze thriller die volgens sommigen zelfs het beste is wat Polanski ooit uitbracht. Een tikkeltje overdreven vinden we dat, maar Frantic is sowieso een zeer atypische Polanski-film en oogt eerder als een policier met Alain Delon. Niet dat we daar iets op tegen hebben. De plot lijkt wel te komen uit een afgewezen Bond-film, maar hoe ongeloofwaardig het ook allemaal is wordt deze thriller perfect gedragen door Harrison Ford en tegenspeelster Emmanuelle Seigner die na o.a. een samenwerking met Jean-Luc Godard hier haar grootste rol te pakken had. Een jaar later trouwde ze met Roman Polanski en zou ze ook nog Bitter Moon en The Ninth Gate maken.

Als de film ergens onder te lijden heeft dan is het gevoel wat gedateerd te zijn, niet in het minst door I’ve Seen That Face Before van Grace Jones dat om de haverklap wordt herhaald. Maar voor nostalgietrippers is het dan weer dat wat Frantic die extra touch geeft. Desalniettemin beslist de moeite waard om nog eens van onder het grijze stof te halen.

BEELD EN GELUID
Zo ver we weten is Frantic in Europa op blu-ray alleen maar beschikbaar via Duitse import en ook dat is niet zo simpel, want deze uitgave is niet meer courant te verkrijgen. Dus zochten wij ons soelaas maar in een oude dvd die uitgebracht werd met zo’n kartonnen klaphoesje (net als de meeste Warner-releases overigens, tot op het moment dat men dacht dat het cool was om alles uit te brengen in rode hoesjes). Mocht je hem op de rommelmarkt vinden voor een euro dan moet je hem beslist meenemen, maar verder moet het niet want zowel het geluid als de klank is belachelijk slecht. Als we het technische buiten beschouwing laten, kunnen we zeggen dat de film opgefleurd wordt met een excellent score van Ennio Morricone, helaas moet je wel je tv op het uiterste maximum zetten wil je er iets van horen. Dat geldt voor de hele film overigens. We kunnen ons inbeelden dat deze film in HD een parel voor het oog moet zijn, al was het maar voor de prachtige stadsbeelden van Parijs maar daar merk je op deze dvd niets van terug. De kleuren ogen wel naturel, maar iedere shot is onzuiver en zie je massa’s filmgrain.

EXTRA'S
Er staan geen bonusfilmpjes op deze disk.

CONCLUSIE
Frantic is een iewat vergeten Polanski-film uit de jaren 80. Hoewel compleet ongeloofwaardig is het een fijne thriller die aanvoelt als een Franse 80’s-policier met Alain Delon.


coverStudio: Warner

Regie: Roman Polanski
Met: Harrison Ford, Betty Buckley, Dominique Pinon, Yorgo Voyagis, Emmanuelle Seigner, Patrice Melennec, John Mahoney

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
3,5/10

Beeld:
3,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931117876


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Arabisch, Spaans, Portugees, Roemeens, Bulgaars
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij