:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INVASION PLANET EARTH
INVASION PLANET EARTH
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-09-29
FILM
Er zijn zo van die filmvraagstukken waar je ellenlange boeken kan over schrijven, om te eindigen met een slotzin dat niemand het antwoord kent. Wat maakt een film bijv. tot cult? Of om het nog explicieter te stellen wanneer wordt een slechte film een soort van guilty pleasure of voor sommigen zelfs een must-see omdat hij zo slecht is? Een paar jaar geleden trok Tommy Wiseau met The Room alle registers open. Een film die niet om aan te zien is, maar die zo slecht gemaakt is (ook al was dat niet de bedoeling) dat hij een wereldwijde following krijgt en box office-cijfers krijgt waar heel wat producties jaloers van worden. Om van een slechte film cult te maken, moet het in de eerste plaats niet geforceerd zijn. Er zijn genoeg voorbeelden van filmmakers die vanuit het perspectief "laten we eens een slechte film maken om op te vallen" en dan lukt het uiteraard niet. We weten niet goed wat maker Simon Cox bezielde toen hij zijn tweede film maakte (de man heeft wel een resem video-documentaires op zijn naam staan), maar feit is dat hij niet weet hoe een film technisch gemaakt dient te worden. Het verkeerd gebruik van een kikvorsperspectief waardoor het resultaat belachelijk wordt of acteurs die rug aan rug tegen elkaar praten. Het zit er allemaal in, Wiseau ten voeten uit dus en iets zegt ons dat hij dit gemaakt heeft uit onkunde.




We gaan de lezer niet overvallen met een synopsis, want dat heeft toch geen zin. Na een uurtje is het toch allemaal niet meer te volgen, maar het komt er hem in feite op neer dat de wereld nog maar eens overspoeld wordt met aliens die de wereld plat bombarderen. Wie ze zijn of hoe ze eruit zien komen we nooit te weten, alleen zien we een soort van drones die wat op een vlieg lijken en die hun slachtoffers met laserstralen opslorpen. Op het eind van het verhaal wanneer heel de wereld aan flarden is geschoten, lijken de aliens uiteindelijk toch nog goede bedoelingen te hebben, ook al is er geen mens die deze vreemde twist kan geloven.




"Trop is te veel" zei Van den Boeynants zaliger. Woorden van een flamboyante Belgische politicus en die niet door Cox zijn begrepen, want de man heeft zo wat alles in zijn film gestopt. Aan de humor te zien heeft Cox veel naar de Cornetto-trilogie van Edgar Wright gekeken en dat werkt (soms), maar in zijn sciencefictionfilm (of wat het ook is) heeft hij ook een zombieverhaal gestopt en om het boeltje nog wat meer verwarrend te maken wordt de film op een bepaald moment zelfs een superheldenfilm. 

Om het allemaal wat bonter te maken (maar zo gaat dat nu eenmaal) is het duidelijk dat de filmcrew gewoon een vriendenclubje is, want er loopt niemand rond in deze film die ook maar wat kan acteren. En dan zijn er de special effects. Op het hoesje zien we wel hoe de Big Ben opgeblazen wordt, maar in werkelijkheid krijg je een wereldbol te zien die rood begint te kleuren wegens de vele aanvallen. Wie geen geld heeft, moet maar slim zijn denk je dan. Maar dan heb je wel een man achter de camera nodig die weet waar hij mee bezig is, want de vreemde drones die de ruimteschepen van dienst zijn, worden vanuit een compleet verkeerde camerahouding gefilmd waardoor ze er als piepklein speelgoed uitzien, en we gaan ervan uit dat dit niet de bedoeling is. Je merkt het, dit is voer voor wie zich eens goed wil amuseren door een film te zien die iedere seconde een toonbeeld is van hoe je het nu niet moet doen. Studiemateriaal voor filmstudenten!




BEELD EN GELUID
Heel wat mensen zullen dit soort cinema als trash omschrijven. We laten deze discussie aan onze neus voorbij gaan, feit is wel dat dit ook het soort cinema is dat met de goedkoopste mogelijke middelen is gemaakt en dat zie je. Niet zo zeer technisch, maar vaak heb je het gevoel dat je naar een televisiefilm aan het kijken bent waarbij de regisseur er iedere seconde op moest toezien zien dat er geen euro te veel werd uitgegeven. De kleuren zijn artificieel, maar toch verzorgd. De 5.1-geluidsband heeft niet echt veel lagen waardoor alles monotoon overkomt. 

EXTRA'S
De fans van deze film moeten het zonder extra's stellen wat wel jammer is, want van Invasion Planet Earth is er zelfs op het net weinig of geen informatie te vinden.

CONCLUSIE
Invasion Planet Earth is in alle opzichten hilarisch slecht, zo hilarisch slecht dat dit voor bepaalde mensen wel eens een meerwaarde zou kunnen worden, niet waar, Tommy Wiseau-fans?


cover




Studio: Source 1 Media

Regie: Simon Cox
Met: Jon Campling, Toyah Willcox, Ben Shockley, Ian Brooker, Sophie Anderson, Lucy Drive, Michael Bott, Simon Haycock, John Dyer, Kate Marie Davies, Julie Hoult, Julian Boote

Film:
1/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2019

Leeftijd:
12

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717662582769


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij