:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SEXY BEAST
SEXY BEAST
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-05-21
FILM
De openingsscène van Sexy Beast vergeet je nooit meer. Op de tonen van het catchy 'Walking On The Beaches, Looking At The Peaches' zie je een rijke stinkerd genieten van de zon en het luilekkerleven in één of ander zuiders vakantieland. De gebeurtenis daarna overvalt je volledig, maar zal voor altijd in je geheugen gegrift staan. Het is een voorteken dat gangster-op-pensioen Gary "Gal" Dove (Winstone) woelige tijden tegemoet gaat. Samen met z'n ex-pornoster-vrouwtje Deedee (Andrea Redman) geniet de voormalig Britse topcrimineel van een welverdiende rust aan de Costa Del Sol tot op het moment dat z'n leventje duchtig verstoord wordt door de psychopatische Don Logan (een fantastische Ben Kingsley). Onder het motto 'eens een gangster, altijd een gangster' komt Logan de ondertussen uit vorm geraakte Gal recruteren voor een bankroof in Londen. Gal ziet dit allesbehalve zitten aangezien hij voor zichzelf voorgenomen had het criminele leven voorgoed achter zich te laten. Don Logan neemt echter geen 'no for an answer' en doet er alles aan om Gal van gedachten te laten veranderen.


Wie zich hier verwacht aan het klassieke verhaaltje à la topgangster recruteren, team samenstellen en de bankroof van de eeuw plegen, is eraan voor de moeite. En dat maakt de film juist zo'n apart en interessant kijkstuk. Het overgrote deel van de prent krijgen we een karakteroorlog te zien tussen de hoofdpersonages die volledig carte blanche kregen om hun rol de nodige diepgang mee te geven. Gevolg: een vlijmscherpe en gitzwarte Britse gangsterthriller met knipogen naar Tarantino, The Limey en The Usual Suspects. Regisseur van dienst is gewezen reclame-regisseur Jonathan Glazer die met z'n debuutfilm een duidelijk visitekaartje nalaat. Z'n MTV-stijl blijkt uit de vele stylistisch gefilmde scènes en de snelheid van de film. De 88 minuten vliegen als een raket voorbij en je verveelt je geen minuut. Ben Kingsley, met kaalgeschoren kopje, ziet er overtuigend uit als topgangster en kreeg hiervoor trouwens een verdiende oscarnominatie. Moeilijk te geloven dat diezelfde acteur ooit in de huid van Ghandi kroop.


BEELD EN GELUID
Het anamorfische breedbeeld met een ratio van 2.35:1 is niet geheel vrij van fouten. Aan scherpte en detail ontbreekt het niet, op vlak van printbeschadigingen is het iets minder. Hier en daar merkten we een kras en een vlek op, andere momenten was het beeld dan weer nagenoeg perfect. Jammer. Op vlak van het geluid valt er niks te klagen. Alhoewel dit vooral een dialooggedreven film is, bezit Sexy Beast af en toe meer agressieve momenten waarbij de surrounds goed tot hun recht komen. De dialogen zijn in elk geval helder en de soundtrack klinkt overtuigend. De DTS-track tot hier nog een schepje bovenop en laat het geheel nog iets uitgebalanceerder klinken.


EXTRA’S
De Ben Kingsley special is niks anders dan 90 seconden aan vertraagde beelden opgenomen in de inkomhal van een chique Brussels (!) hotel en na de avant premiére van Sexy Beast in de UGC te Brussel. Net wanneer Kingsley de menigte wil toespreken na de film, stopt de extra. Van een tegenvaller gesproken! We gaan verder met iets meer dan 13 minuten verwijderde scènes verstoken van enige tussenpozen alsook zonder commentaar door de regisseur. De 'making of' beslaat slecht 2:30 min. en zijn een aantal beelden vanop de set waarin we o.a Kingsley aan het werk zien. De featurette duurt zo'n 8 minuten en zit vol met korte interviews van de hoofdacteurs en beelden uit de film. In de interviewsectie zijn er zo'n 9-tal korte interviews beschikbaar met de belangrijkste personages waarvan de meesten in dubbel gebruik zijn met de interviews uit de featurette. In de produktienota's krijgen we o.a te lezen dat de origine van de titel afstamt uit de gedragingen van de hoofdpersonages. Al hun keuzes zijn immers sexueel van oorsprong. Al bij al een redelijk pakketje aan extra's, maar jammer genoeg helemaal niet ondertiteld, zelfs niet in het Engels.


CONCLUSIE
Een ferm onderschatte Britse thriller die we ten zeerste kunnen aanraden aan liefhebbers van het genre. De regio 2 release is voor een keertje superieur aan zijn regio 1 tegenhanger, met meer extra's én DTS-geluid. Wie goed uit z'n doppen kijkt kan deze Sexy Beast trouwens voor een prikje aanschaffen.


cover
Studio: Universal

Regie: Jonathan Glazer
Met: Ray Winstone, Ben Kinsley, Ian McShane, Amanda Redman, James Fox

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190210899


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Making Of,
• Trailers,
• Featurette,
• Produktienota's,
• Ben Kingsley-special,
• Verwijderde scènes,
• Interviews

Andere recente releases van deze maatschappij