:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MAN FROM LARAMIE, THE
MAN FROM LARAMIE, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-05-25
FILM 
"It's a one man country and Alec Waggoman's the man."

The Man From Laramie is een titel die alsmaar in lijstjes opduikt van westerns die je als filmliefhebber moet hebben gezien, en deze stelling klopt als een bus. Na Winchester '73, Bend Of The River, The Naked Spur en The Far Country werd dit de vijfde en laatste samenwerking tussen Anthony Mann en James Stewart. Later zou James Stewart, die in al deze westerns dezelfde hoed droeg (kwestie dat je het weet), aan iedereen vertellen dat The Man From Laramie zijn lievelingswestern was. Het was tevens één van de eerste westerns die in CinemaScope werd gefilmd, waardoor men tiptop de uitgestrekte landschappen op het witte doek kon tonen. Hoewel de film gebaseerd was op een roman van Philip Yordan en Frank Burt, wordt de klassieker vaak gezien als een variant op Shakespeares King Lear. Het zag er eventjes naar uit dat Mann nog een zesde western met Stewart zou draaien met Night Passage, maar Mann trok zich uit het project terug vanwege andere verplichtingen, en hij was ook niet te spreken over de casting van Audie Murphy. Mann zou later nog met Gary Cooper de western Man Of The West draaien, maar eens de jaren '60 aanbraken had die via El Cid en The Fall Of The Roman Empire zijn zinnen gezet op de sandalenfilm.

Stewart speelt Will Lockhart, die als transporteur grote voorraden van Laramie naar Coronado brengt, een stadje dat nabij het grondgebied van de Apaches ligt. Net voor hij de plaats binnenrijdt, merkt hij op zijn route verbrandde karren van het Amerikaanse leger waarmee we weten dat Lockhart ook nog een andere reden heeft om naar Coronado af te zakken dan alleen maar het leveren van goederen. Lockhart wil immers wraak nemen op zijn broer, die om het leven is gekomen door de Apaches. Degene die de geweren aan de indianen heeft verkocht is dan ook de moordenaar en die zal moeten boeten. Lockhart is echter geen welkome gast, en meteen bij zijn aankomst krijgt hij het aan de stok met de Waggomans die de Barb Ranch bezitten en de stad met hun hand regeren. Het komt tot een brutaal gevecht tussen Dave Waggoman (Alex Nicol) en Stewart. Dit is de beruchte scene waarin Stewart aan lasso vastgebonden werd en over de grond werd gesleurd door een paard. Het zijn het soort taferelen dat we wel vaker in westerns zien, maar Stewart stond erop dat hij die stunt zelf zou uitvoeren. Mann was daar niet zo blij mee omdat Stewart al lang niet meer van de jongste was, maar hij gaf uiteindelijk toe, en alles werd opgenomen in één take van een anderhalve minuut.

Nadien volgt een kat- en muisspel tussen Lockhart en Dave, en dat terwijl Vic (Arthur Kennedy) de opdracht krijgt van de patriarch Alec Waggoman (Donald Crisp) om een oogje op diens zoon te houden, want de oude man verliest langzaam aan zijn gezichtsvermogen en hij weet dat zijn gewelddadige zoon een oncontroleerbaar jong veulen is dat alleen maar de taal van het geweld kent. Ondertussen wordt Lockhart ook nog eens verliefd op Barbara Waggoman (Cathy O'Donnell), de nicht van Alec en de aanstaande bruid van Vic is. Kortom, redenen genoeg om geregeld de revolver uit de holster te halen.

Hoewel er een Apaches in het spel zijn is dit geen typisch cowboy- en indianenverhaal maar spitst alles zich op de queeste van Lockhart die gerechtigheid wil. James Stewart is altijd James Stewart, en het is moeilijk om niet aan zijn Hitchcock-films te denken als je hem in deze western aan het werk ziet. Cathy O'Donnell is de gedroomde tegenspeelster, een Hollywood-actrice wiens beste werk met The Best Years Of Our Lives en They Live By Night in de jaren '40 lag. Arthur Kennedy (een man met 103 IMDb-credits!) speelt een prima smeerlap net als Alex Nicol van wie velen vinden dat dit de beste rol uit zijn filmloopbaan is, en wie zijn wij om dit tegen te spreken. Het vakmanschap van Mann is uitmuntend en dankzij de Cinemascope haalde hij alles uit de buitenopnames die zijn opgenomen in New Mexico in Santa Fe. Uiterst spannend, perfect gespeeld en zoals gezegd een western om aan te kruisen in uw ondertussen fors gevuld boekje!

BEELD EN GELUID
The Man From Laramie vind je ook op het Britse Eureka waar er veel meer extra's op aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld een boekje, maar wie alleen maar de film wil kan ook bij het Duitse Koch Media terecht voor deze Blu-ray die eveneens Engelse ondertiteling bevat. Hoewel dit een zeer nette release is, zie je wel dat de print beschadigd is. Regelmatig zie je vertikale streepjes of zwarte flikkerlichtjes die vooral opvallen in bijvoorbeeld de blauwe hemel. Storend is dit niet, maar een betere restauratie was toch toffer geweest. De film is in Cinemascope gefilmd, maar Anthony Mann ging zeer karig te werk met zijn kleuren die er bijna even grauw en troosteloos uitzien als het verhaal zelf. De geluidsband die je hier op treft is een DTS-HD MA 2.0 (zowel in het Engels als Duits) met weinig effecten, behalve als de geweren spreken.

EXTRA'S
Qua extra's moet je het hier zien te stellen met een trailer en twee tv-spots van elk zo'n kleine minuut. Verder is er een galerij met filmposters en foto's die men destijds in de etalages van de bioscopen hing.

CONCLUSIE
The Man From Laramie van Mann is een klassieke western van de eenzaat die wraak wil nemen op de dood van zijn broer. Klassieker.coverStudio: Koch Media

Regie: Anthony Mann
Met: James Stewart, Arthur Kennedy, Donald Crisp, Cathy O'Donnell, Alex Nicol, Aline MacMahon

Film:
9/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Western

Versie:
Duitsland

Jaar:
1955

Leeftijd:
12

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
4020628745646


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0
Duits DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels, Duits
Extra's:
• Trailer
• TV-spots
• Galerij


Andere recente releases van deze maatschappij