:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VISION QUEST
VISION QUEST (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-06-12
FILM
"It's not funny, believe me! The girl of my dreams lives under my own roof, but she thinks I'm just a kid, a dumb jock, all of which is more or less true."
(Louden Swain)

Het is best gek dat bij ons Vision Quest niet zo bekend is geraakt. Een film die niet onder moet doen voor om er maar drie te noemen: The Sure Thing, Say Anything… of Sixteen Candles. Maar misschien had alles wel te maken met de hier compleet onbekende cast: Matthew Modine en Linda Fiorentino. Of misschien was het wel die stomme titel? Matthew Modine liet later in een interview weten dat de titel Vision Quest eerder iets was voor een sciencefictionfilm. Daarom kreeg hij in Australië de nieuwe titel Crazy For You. En dat had dan weer alles met Madonna te maken. In de film zie je namelijk een klein stukje van een optreden van Madonna die hiermee voor het eerst in een film zat en de songs Crazy for You en Gambler vertolkte.

Louden Swain (Matthew Modine) is net 18 geworden en als hij in iets uitblinkt dan is dat in het worstelen waardoor hij zeer geliefd is op de Thompson High School. Het wordt tijd dat hij een "vision quest" heeft (dat is een Indiaanse term voor een doel in het leven) en dat bestaat er voor hem in om zijn rivaal Brian Shute (Frank Jasper) uit de rivaliserende Hoover High School te verslaan in een gevecht. Het eerste euvel dat hij moet zien te overwinnen is het behalen van het ideale lichaamsgewicht. Hij moet van 190 pond naar 168 pond zakken en dat is tegen de wil van zijn coach (Charles Hallahan) die onmiddellijk doorheeft dat Louden hierdoor zijn gezondheid in gevaar brengt. Ondertussen is de knappe Carla (Linda Fiorentino) bij hun thuis komen logeren. De mooie dame was op doorreis van New Jersey naar San Francisco om er actrice te worden, maar een autopanne gooide roet in het eten en dus blijft ze maar eventjes bij Louden en zijn pa wonen. Een iewat ongelukkig scenariokeuze om de love interest van Louden Swain te introduceren, want uiteraard wordt de kerel verliefd op haar. Het enige haar in de boter is dat Carla de worstelaar maar een onbeholpen boerenknul vindt. Dus het duurt nog eventjes vooraleer de kaarsen op tafel komen...

Een typische love story zoals ze in de '80's aan de lopende band werden gemaakt. Er is een zekere John Hughes-timbre en dat kwam niet in het minst door de soundtrack die bij dit genre hoorde. Naast Madonna waren er ook tracks van Berlin (ja, die van Take My Breath Away van Top Gun), REO Speedwagon, Quarterflash, Tangerine Dream, Don Henley en The Style Council te horen. Zeer '80's dus! Helaas zit er wel weinig of geen chemie tussen Matthew Modine en Linda Fiorentino. Kan ook moeilijk als regisseur Harold Becker besluit om van zijn hoofdactrice een seksbom te maken en ervoor kiest dat haar mannelijke tegenstander constant uit zijn neus loopt te bloeden. De man heeft door het vele trainen namelijk een tekort aan ijzer in zijn bloed en krijgt bij alles wat hij doet een bloedneus. Een niet al te snuggere bedenking als je te doen hebt met een acteur als Matthew Modine die niet echt groots staat te acteren. Veel wordt er van Linda Fiorentino niet gevraagd behalve dat ze er sexy en uitdagend moet uitzien. En dat met een flinterdun verhaaltje waarbij er ook nog eens enorm veel sportscenes aan te pas komen. Becker die we vooral kennen van de neo-noir The Onion Field, Taps met Timothy Hutton en het nogal bizarre Sea Of Love met Al Pacino kiest voor een veel te makke regie zonder durf. Vision Quest lijkt bij momenten dan ook op één lang uitgerekte videoclip, maar dat is dan ook waar de jongeren in 1985 van hielden. Kijk maar naar wat Prince een jaar eerder deed in Purple Rain. Maar toch is Vision Quest nog zo slecht niet. Gewoon zo'n heerlijk '80's-filmpje die je nog eens graag uit de kast haalt, ook al valt er buiten nostalgie niet bijster veel te beleven.

BEELD EN GELUID
Je moet ervoor naar de Amerikaanse webwinkels surfen maar Warner heeft op Blu-ray in de VS honderd keer keer meer te bieden dan in Europa. Dat doen ze op hun Warner Archive-label. De releases zijn allesbehalve goedkoop met een prijs van doorgaans 25 dollar per stuk maar ze zijn niet regiogebonden. De kwaliteit is naar vertrouwde Warner-normen spectaculair en je merkt geen seconde dat er een film van 1985 in je lader zit. Een perfecte transfer met zeer levendige kleuren (die sportpakjes!). De film is voorzien van Engelse ondertitels, alleen is het jammer dat die volledig in hoofdletters worden weergegeven. De geluidsband is een Engels DTS-HD MA 2.0 en de weinige special effects die je hoort zijn bijvoorbeeld over en weer schuivende sportschoenen in de gymzaal en als gezegd een meer dan behoorlijke '80's-soundtrack.

EXTRA'S
Een dure release als gezegd en het enige wat je hier als extra mag verwachten is een trailer. Niets dus!

CONCLUSIE
Vision Quest is een heerlijke aanvulling op de John Hughes-achtige films uit de jaren '80, ook al ligt de klemtoon hier veel te veel op de worstelsport en zijn de vonken tussen Matthew Modine en Linda Fiorentino soms ver te zoeken.coverStudio: Warner

Regie: Harold Becker
Met: Matthew Modine, Linda Fiorentino, Michael Schoeffling, Ronny Cox, Daphne Zuniga, Forest Whitake

Film:
6,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
X

Genre:
Coming-of-age

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1985

Leeftijd:
R

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
888574499570


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij