:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HAROLD AND MAUDE
HAROLD AND MAUDE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-08-14
FILM
Als men het over Amerikaanse auteurscinema uit de jaren '70 heeft, dan komt men altijd uit bij de grote namen van Steven Spielberg, Francis Ford Coppola en Martin Scorsese. Een naam die maar weinig valt is die van de veel te jong overleden Hal Ashby. Hij zag er niet alleen uit als iemand die bij The Grateful Dead zat, ook is het zo dat als er één regisseur het etiket van hippie-regisseur kan opeisen dan het deze man wel is. Deze New Hollywood-cineast begon als filmmonteur en meteen was het raak, want met The Russians Are Coming, The Russians Are Coming van Norman Jewison kreeg hij een Oscarnominatie en ook voor het ophefmakende In The Heat Of The Night kreeg hij een jaar later de nodige prijzen. In 1970 regisseerde Ashby met The Landlord zijn eerste film en meteen werd duidelijk dat hij
zijn linkse, antikapitalistische hippie-levensstijl ook in zijn films zou laten gelden. Nadien volgden grote titels als The Last Detail met Jack Nicholson, Being There wat voor velen de beste film is van Peter Sellers, Shampoo dat zijn grootste commerciële succes was en eventjes wilde men hem ook als regisseur voor One Flew Over The Cuckoo's Nest en natuurlijk is er ook deze Harold And Maude. Een cultfilm pur sang, ook al was het bij zijn release aan de kassa een catastrofale flop.

Niets is zo mooi als de liefde tussen twee mensen, maar wees er maar zeker dat deze dark comedy vandaag niet meer zou kunnen gemaakt worden. Harold Chasen (Bud Cort) is een introverte twintiger zonder vrienden die geïntrigeerd is door de dood. Zijn hobby is het bijwonen van begrafenissen van mensen die hij niet kent en tevens rijdt hij in een lijkwagen rond. Zijn moeder (Vivian Pickles) ziet het niet meer zitten en dreigt ermee om haar onmogelijke zoon naar het leger te sturen. Ondertussen laat ze Harold kennismaken met allerlei jonge vrouwen die zij geschikt vindt als huwelijkspartner voor haar zoon, maar keer voor keer loopt het fout af omdat Harold de jonge dames de schrik van hun leven aanjaagt door bijvoorbeeld zichzelf in de fik te steken of door zijn hand af te hakken. Harolds bizarre leventje krijgt een andere wending als hij de 79-jarige Maude (Ruth Gordon) ontmoet. Een kranig vrouwtje die tijdens de Tweede Wereldoorlog de concentratiekampen heeft overleefd en Harold toont hoe waardevol het leven wel is. Harold heeft in Maude de liefde van zijn leven gevonden, en hij wil met haar trouwen.

Een ondeugend verhaaltje, maar het wordt bitterzoet gebracht. Ashby wilde wel veel verder gaan en hij was van plan om een vrijpartij tussen de bejaarde vrouw en de jonge knaap in de film te lassen, maar hij werd teruggefloten door Paramount. De casting is zo goed als perfect. Na Harold & Maude hebben we van Bud Cort, die overigens ontdekt werd door Robert Altman, niet veel meer gehoord maar zijn satanische blik in deze film blijft iconisch. Zijn tegenspeelster Ruth Gordon die haar carrière op Broadway begon genoot van haar bekendheid op een heel wat oudere leeftijd. Drie jaar voor Harold And Maude was ze ook te zien in Polanski’s Rosemary's Baby als de oude vrouw die Mia Farrow met de "heerlijke geur" van tanniswortel opzadelde.

Het verhaal doet de ronde dat Bud Cort graag Greta Garbo als tegenspeelster wilde, maar dat zie je niet. Er hangt een heerlijke chemie in de lucht tussen Cort en Gordon die overigens 51 jaar ouder was. Ashby is niet alleen een meester in het vertellen, ook slaagt hij er perfect in om diverse stijlen door elkaar te laten lopen. Tijdens de wilde achtervolgingen wordt het bijna pure slapstick, terwijl de militaire scènes een bikkelharde veeg uit de pan naar de Amerikaanse overheid zijn. Een film die geschoten werd in tijden toen entertainment nog mooi hand in hand met maatschappijkritiek kon gaan. Je merkt wel dat dit een film is gemaakt door een verbitterde wereldverbeteraar, maar op de soundtrack van Cat Stevens na die je in een cameo kan zien, is deze film geen tikkeltje verouderd.

BEELD EN GELUID
Wie een regiovrije Blu-rayspeler heeft en deze film in optimale vorm wil bekijken kan terecht bij Criterion. Voor dertig euro minder vind je de reguliere Paramount-uitgave en ook hier heb je een uiterst prima transfer ook al kiest Ashby vaak voor grauwe, bruin- en geelachtige kleuren. Van filmgrain is geen sprake. De geluidsband is een Dolby True HD 5.1 waar het geruis volledig van wegewerkt is. Er wordt veel gepraat en er is ook een soundtrack van Cat Stevens die bij momenten aardig op de zenuwen werkt, maar prima past bij dit hippiesfeertje.

EXTRA'S
Over een klassieker valt heel wat te vertellen maar helaas moet je het zien te stellen met een Blu-ray waar geen enkele extra opstaat.

CONCLUSIE
Harold & Maude is een maatschappijkritische film uit de '70's die met bravoure de tand des tijd heeft overleefd en die je niet al te gauw zal vergeten.coverStudio: Paramount

Regie: Hal Ashby
Met: Ruth Gordon, Bud Cort, Vivian Pickles, Cyril Cusack, Charles Tyner, Ellen Geer

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1971

Leeftijd:
12

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582955408


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby True HD 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Portugees Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Tsjechisch, Noors, Deens, Zweeds, Fins, Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij