:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DRUK (ANOTHER ROUND)
DRUK (ANOTHER ROUND) (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-03-06
FILM 
Ken je de theorie van de Noorse Finn Skårderud? Het is een stelling die zegt dat mensen beter functioneren als ze dagelijks 0,5 promille alcohol in hun bloed hebben. Kortom drunk, of druk in het Noors of op zijn Vlaams gezegd: alle dagen zat.

Het werd de inspiratie voor een film die geregisseerd werd door Thomas Vinterberg die er dit jaar de Oscar voor Beste Buitenlandse Film mee won. En toch is het meer dan een drinkfestijn, want hoe tragisch het bij momenten ook wordt, is het op een einde een ode aan het leven, en dat heeft alles te maken met Vinterbergs dochter Ida. Druk was ook een beetje haar project en ze zou zelfs de dochter van Martin (Mads Mikkelsen) spelen, maar toen in 2019 Vinterberg aan de opnames begon, kwam het 19-jarige meisje vier dagen later om bij een verkeersongeluk toen een vrachtwagen in een file reed in het Belgische Bilstain. Als vanzelfsprekend werden de opnames gestaakt en Vinterberg keerde heel het verhaal om naar iets meer positiefs.
Het verhaal draait om vier docenten die dagelijks ongemotiveerd naar het gymnasium van Kopenhagen trekken en er proberen de studenten met hun saaie lessen wakker te houden. Dat lukt zeker niet bij Martin (Mads Mikkelsen) die van zijn lessen zo'n boeltje maakt dat de leerlingen ermee dreigen om de directie in te lichten. De vier vrienden besluiten om de theorie van Skårderud uit te testen. Kijken of hun leven niet wat beter loopt als ze alle dagen wat gezopen hebben. En jawel dat lukt aardig in het begin, maar alcohol heeft natuurlijk ook een verslavend tintje en de drang naar drank wordt alsmaar groter.
Thomas Vinterberg is de man die samen met Lars von Trier de Dogma 95-beweging bedacht. Een stel regels waar men zich moest aan houden en door Vinterberg in welgeteld één film volgehouden werd: Festen uit 1998. Druk is Vinterbergs terugkeer naar zijn Deense roots, en als je zijn internationale mislukkingen zoals Far From The Madding Crowd en Kursk (beide met Matthias Schoenaerts) ziet, dan is dat maar goed ook. Net zoals in het fantastische Jagten is Druk ook een beetje de film van Mads Mikkelsen geworden, want het moet één van de beste rollen van de man zijn.

Druk laat alle kantjes van alcoholisme zien. De pret maar ook de aftakeling en de vervreemding met je naasten. Een komedie die veel verder gaat dan het genre, bruist van de levensvreugde en met een heerlijk einde dat je nooit meer zal vergeten.
BEELD EN GELUID
Druk is één van de weinige releases op September Films die ook een Blu-ray heeft, waarvoor hulde. De kleuren zijn prachtig en zeer realistisch en doen de filmliefhebber alleen maar hopen dat het niet tot een handvol titels blijft. Van enig mankement is geen sprake, ook al bezit de film een korte collage van oude nieuwsbeelden met zatte politici waaronder onze eigenste Michel Daerden. De geluidsband is een Deense DTS-HD MA 5.1 die behoorlijk (dankzij de vele popnummers) de speakers doet knallen.

EXTRA'S
Er staan jammer genoeg geen extra's op dit schijfje.

CONCLUSIE
Druk, dat dit de Oscar voor Beste Buitenlandse Film won, volgt vier docenten die het leven en hun job aangenamer willen maken door er voor te zorgen dat ze dagelijks 0,5 promille alcohol in hun bloed hebben. Een komedie die zich wentelt tussen feelgood in de beste zin van het woord en puur drama, en hiermee Thomas Vinterberg opnieuw op de kaart zet.coverStudio: Septemberfilm

Regie: Thomas Vinterberg
Met: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe, Magnus Millang, Maria Bonnevie, Susse Wold

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2020

Leeftijd:
16

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8718836864766


Beeldformaat:
2.00:1 HD

Geluid:
Deens DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij