:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LUCE
LUCE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-04-05
FILM
Luce, een kleine film die veel meer verdiende dan wat hij uiteindelijk maar is geworden. Misschien is het omdat de film net iets te pijnlijk aanvoelt, want Luce handelt over racisme en vooral hoe dat te wijten is aan vooroordelen, ofschoon regisseur Julius Onah, die ooit het afgrijselijke The Cloverfield Paradox maakte, geen antwoord geeft op de vraag of de protagonist nu schuldig is of niet.
Luce (Kelvin Harrison Jr., die zijn acteerdebuut maakte met een klein rolletje in 12 Years A Slave) is een student aan het Dartmouth College. Het soort student waar iedere rector met recht en rede trots op is, al was het maar omdat hij speeches kan geven die (stereotiep als we ze zelf zijn) doen denken aan die van Barack Obama. Dit maar om te zeggen dat Luce een pientere jongen is die op iedere prangende vraag een kant-en-klaar antwoord heeft, maar de jonge kerel heeft een duister verleden. Op zevenjarige leeftijd werd hij geadopteerd door Amy (Naomi Watts) en Peter Edgar (Tim Roth). Een jeugd vol met trauma's, want het kind groeide op in het oorlogsgebied van Eritrea en op zeer jonge leeftijd wist hij verduiveld goed wat wapens kunnen doen. Luce groeit als Amerikaan echter op tot een voorbeeldleerling die altijd de beste punten scoort en waarvan iedereen zegt dat hij het in zijn leven wel zal maken. Maar dan gebeurt het onverwachte, en nog wel door een opstel. De jonge student dient een verhandeling in over Frantz Fanon, een Frans-Martinikaanse revolutionair die vond dat geweld een noodzakelijk kwaad was om gekoloniseerde mensen te bevrijden. Zijn lerares Harriet Wilson (Octavia Spencer) ruikt onraad en gaat snuisteren in zijn kluisje, en ontdekt daar een zakje met daarin illegaal vuurwerk. Harriet ontketent een heksenjacht op de jonge Luce die volgens haar een verborgen agenda heeft.
Luce is een film die handelt over mensen die op zoek gaan naar hun eigen identiteit, maar door de vooroordelen daar niet in slagen om die te vinden. Luce is ook een eigentijds drama waarbij de naam van Jordan Peele wel eens durft te vallen, want ook in dit drama krijgt het Trumpiaans Amerika er behoorlijk van langs, ofschoon de film op het einde meer vragen oproept dan dat er in het begin waren. Ook qua dreigende stijl is Peele een invloed, zo hoor je iedere keer als Luce zijn kastje opent een geweerschot. Een minimaal geluid, maar wel met een maximaal effect. Soms durft het tempo wat in elkaar te zakken omdat de film een richting dreigt uit te gaan die eigen is aan het genre, maar alles wordt perfect gecounterd door de innemende acteerprestaties, met voorop een glansrol van Kelvin Harrison Jr. die het opneemt tegen de altijd fantastische Octavia Spencer, wat letterlijk en figuurlijk voor vuurwerk zorgt. Onnodig te zeggen dat het tandemwerk tussen Naomi Watts en Tim Roth perfect verloopt, want eerder zagen we ze al eens als filmkoppel schitteren in de Amerikaanse remake van Funny Games van Michael Haneke.
BEELD EN GELUID
Dit drama verscheen bij ons via The Searchers en is zowel beschikbaar op dvd als Blu-ray. Wij hebben de dvd in de lader zitten, en deze is meer dan behoorlijk, waarop niets van mankementen in terug te vinden is, en die voldoende detaillering en natuurlijke kleuren bevat, en met scènes die zich vaak in vol daglicht afspelen. De geluidsband is een 5.1 die nauwelijks opvalt, maar dat heeft te maken met het feit dat dit een film is met vooral dialogen. Wie zijn filmkast alleen maar wil opvullen met de dvd-release van deze kleine film, zal zich in ieder geval niet bekocht voelen.

EXTRA'S

Het gaat om een release van The Searchers, en kenners weten onderwijl al dat dit betekent dat er geen extra's op deze release te vinden zijn.

CONCLUSIE
Luce is een aangrijpend drama dat door zijn unieke insteek, perfecte symboliek en prachtvertolkingen de valkuilen van het genre weet te ontlopen en wat doet denken aan de stijl van Jordan Peele.cover
Studio: The Searchers

Regie: Julius Onah
Met: Kelvin Harrison Jr., Naomi Watts, Octavia Spencer, Tim Roth

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2019

Leeftijd:
12

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461877284


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij