:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INVASION U.S.A.
INVASION U.S.A. (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-05-04
FILM
"America wasn't ready... but HE was!" (Tagline poster Invasion U.S.A.)

Volgens editor Daniel Loewenthal is Invasion U.S.A. een visionaire actiefilm omdat het over terroristen gaat die Amerika binnenvallen. Het zijn net iets te veel pluimen op de hoed voor regisseur Joseph Zito, maar het was wel zo dat Chuck Norris met het vreemde idee in zijn hoofd rondliep hoe Amerika eruit zou zien mocht Ayatollah Khomeini (de tiran van toen) een honderdtal gekken naar de Verenigde Staten zou sturen om daar de boel te terroriseren. Norris gaf het idee door aan scenarist James Bruner. Norris moest wel iets uit zijn mouw schudden, want hij had een contract voor zes films met Cannon getekend en de Go-Go Boys dachten dat het een goed idee was om hem de hoofdrol te laten spelen in American Ninja. Norris weigerde dit, en met het monstersucces van Missing In Action kon hij dat ook. Toen Golan en Globus de eerste beelden zagen van Invasion U.S.A. waren ze zo enthousiast dat regisseur Joseph Zito 2 miljoen dollar extra kreeg voor het budget. Met Chuck en Zito ging het minder goed, want de twee raakten in ruzie omdat Zito niet naar Norris wilde luisteren om Whoopi Goldberg te casten. Wie niet naar de pijpen van Chuck Norris danst, weet dat hij op de blaren moet zitten, en de actiester zwoer dat hij nooit nog een film wilde maken met Zito. Chuck hield zich aan zijn woord, maar zes jaar later speelde Chucks zoon Mike de hoofdrol in Zitos actievehikel Delta Force One: The Lost Patrol.
Cannon had goed gegokt want de film werd een ongelooflijke videohit, ofschoon de affiche er spectaculairder uitziet dan het is. Typisch Cannon dus. Zo zie je op de achtergrond dat het Witte Huis aan flarden wordt geschoten. Dat gebeurt ook, maar dan wel als fragment uit de B-film Earth Vs. The Flying Saucers uit 1956 waar Chuck zit naar te kijken. Voor de rest speelt de invasie zich af op de stranden en straten van Miami. En soms spectaculair. Zo gaat er een hele supermarkt de lucht in, en dat had te maken met het feit dat de winkelgalerij toch rijp was voor de sloophamer.

Amerika wordt aangevallen door een terrorist Mikhail Rostov. Een Rus, wat had je anders gedacht, maar wel één die beter Engels dan Russisch spreekt en theatraal vertolkt wordt door Richard Lynch, die je meer dan eens aan Klaus Kinski doet denken. Naast de machofiguren moest er ook wat vrouwelijk schoon bij en dat werd geleverd door Melissa Prophet als een betweterige persfotografe. De film begint eerst met een wel zeer gruwelijke scène met een boot Cubaanse vluchtelingen die door Rostov genadeloos neergemaaid worden. Het is een verhaal dat eigenlijk verder geen enkel nut heeft, behalve om aan de kijker te tonen wat voor een onmens Rostov wel is. Eens daarna zien we Matt Hunter (Chuck Norris) op een airboot doorheen de moerassen van Florida, een held op retraite die zijn dagen vult met het vangen van krokodillen. Daarna wordt het echt wel verstand op nul (wat werkt!), want nadien wordt het strand van Miami herschapen in een soort van landing van Normandië met aan boord terroristen uit alle windstreken.
Wat het Amerikaanse leger niet kan, klaart Chuck Norris in bijna twee uur tijd op zijn eentje. '80’s-actiefilms op zijn best dus en dan nog wel van Cannon, een studio die van wat overdrijven nooit een punt maakte. Invasion U.S.A. is een film die bol staat van de clichés. Russen kun je nooit vertrouwen, maar daar hebben we Chuck Norris niet voor nodig om dat te weten. Invasion U.S.A. is zeker geen grootse cinema, eerder zelfs wat amateuristisch in elkaar geflanst, maar voor actieliefhebbers wiens hart vlugger tikt bij de eighties is dit een onverwoestbare klassieker.

BEELD EN GELUID
Deze Blu-ray is beschikbaar in Europa via 88 Films. Je kan kiezen tussen een DTS-HD MA 5.1 en (wellicht voor de nostalgici) een DTS-HD MA 2.0-geluidsband. Het grote gemis zijn hier wel de ondertitels, zelfs niet in het Engels. De dialogen van Chuck Norris zijn wel niet bepaald Shakespeariaans, maar door de salvo van explosies is het bij momenten moeilijk om de woorden te verstaan. Het beeld is acceptabel en oogt veel beter dan de dvd, maar toch is er heel wat filmgrain in deze film te bespeuren. Gelukkig bederft dit nooit de filmpret.
EXTRA’S
Naast een trailer hebben we twee grote interviews als extra, elk van zo’n dertig minuten, en best interessant als je een Cannon-fan bent. Er is er eentje met editor Daniel Loewenthal, die zijn baan begon in de porno bij Charlie Kaufman, de broer van Lloyd, die samen met Michael Herz Troma begon. Loewenthal kwam dan ook vlug bij deze studio terecht en zorgde voor de editing van o.a. Mothers Day en Waitress, maar zijn grote doorbraak kwam voor zijn werk voor Friday The 13th. Tenslotte is er ook een babbel met scenarioschrijver James Bruner, die via acteur Mel Novak in contact kwam met Chuck Norris, voor wie hij heel wat scripts schreef, waaronder Missing In Action. Voor de echte liefhebbers is er naast een trailer ook nog een audiocommentaar met martial arts-artiest Bey Logan.

CONCLUSIE
Terroristen vallen Amerika op grote schaal aan en Chuck Norris slaagt er in zijn eentje in om deze klus te klaren. Als je deze onzin slikt, dan heb je met Invasion U.S.A. een keileuke actiefilm in huis.coverStudio: 88 Films

Regie: Joseph Zito
Met: Chuck Norris, Richard Lynch, Eddie Jones, Billy Drago, Melissa Prophet, Alexander Zale

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
1985

Leeftijd:
18

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5060103796984


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Trailer
• Audiocommentaar met martial arts-artiest Bey Logan
• Cutting An Invasion: interview met editor Daniel Loewenthal
• Plotting An Invasion: interview met scenarioschrijver James Bruner

Andere recente releases van deze maatschappij