:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN
SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN (UHD)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-07-09
FILM
Films over Sneeuwwitje zijn er meer dan genoeg. De meest iconische blijft natuurlijk de animatiefilm Snow White And The Seven Dwarfs uit 1937, maar naast ontelbare televisiefilms was er ook het Spaanse Blancanieves, het Julia Roberts-vehikel Mirror Mirror, en Cannon bracht zelfs een musical uit die weliswaar compleet de mist inging. De meest heroïsche in het lange rijtje is zonder twijfel Snow White And The Huntsman uit 2012. Het was ook één van de meest succesvolle. Dat hoeft niemand te verwonderen, want regisseur Rupert Saunders, die later de live-actionfilm van Ghost In The Shell zou maken (en binnenkort de reboot van The Crow), deed er alles aan om zijn film te laten lijken op een Game Of Thrones-universum dat op dat moment aan zijn tweede seizoen bezig was.
Deze filmversie van het Grimm-sprookje was zo'n succes dat de studio besloot om er een sequel van te maken. In The Huntsman: Winter's War, dat geregisseerd werd door de special effects-man Cedric Nicolas-Troyan, zaten er alleen maar archiefbeelden van Kristen Stewart, want Universal zat met een zwaar schandaal opgescheept. Kristen Stewart had namelijk een affaire met de regisseur tijdens het maken van de film. Robert Pattinson, die destijds Stewarts vriendje was, liet haar onmiddellijk vallen, en ook de vrouw van Saunders, die in het begin van de film de moeder van Sneeuwwitje (Stewart dus) vertolkte, vroeg onmiddellijk een echtscheidingsprocedure aan. Dit maar om te vertellen dat de film niet echt familie-entertainment is.
Sneeuwwitje wordt dus gespeeld door Stewart, en hoewel de actrice het weer uitstekend doet (je hebt het voor haar of je hebt het niet), ziet het sprookjesfiguur er eerder uit als een heroïnejunk. De lelijke (nou ja) stiefmoeder en koningin Ravenna wordt vertolkt door Charlize Theron. Men had het voorstel eerst bij Winona Ryder ingediend, maar die had maar weinig zin in deze rol. Gelukkig maar, want Theron laat zich volop gaan als sadistische koningin die op de set zo hard schreeuwde dat één van haar maagspieren het begaf. Ook Kristen Stewart was allesbehalve de eerste keuze. De studio wilde in eerste instantie voor een wat minder bekende actrice kiezen en op het lijstje stonden Riley Keough, Felicity Jones, Bella Heathcote, Alicia Vikander en Rachel Maxwell. Eventjes deed de naam van Dakota Fanning de ronde, maar het werd uiteindelijk Stewart die er allesbehalve als een Sneeuwwitje uitziet (niet dat we weten hoe die er in werkelijkheid uitzag). Als redder in nood (the Huntsman dus) werd gedacht aan Viggo Mortensen (de film heeft naast een Game Of Thrones- ook een hoge Lord Of The Rings-vibe) en Hugh Jackman, maar uiteindelijk koos men voor Chris Hemsworth, die, net als in zijn Thor-personage, opnieuw met een bijltje mocht gaan rondlopen en verliefd worden op la Stewart.
Uiteraard is er de appel en de spiegel die vertelt wie er de mooiste van het land is (wat voor sommige kijkers vreemd aanvoelt als de spiegel Stewart boven Theron verkiest), en natuurlijk zijn er ook de dwergen. Snow White And The Huntsman blinkt dan wel uit in special effects, maar met de dwergen ging het toch behoorlijk mis. Door een soort van copy-paste procedure plakte men de koppen van bekende namen zoals Toby Jones of Bob Hoskins (het werd zijn laatste rol) op kleine ventjes, en het resultaat ziet er niet uit. Maar los daarvan is dit een meer dan degelijke avonturenfilm die meer dan de moeite waard is, al was het maar om Charlize Theron plaats te zien nemen in een melkbad.

BEELD EN GELUID
Deze 4K-release is uitgebracht via Universal. De decors alleen al nodigen de kijker uit om dit avonturenspektakel op UHD te bekijken. De meeste scènes spreken zich af in een sprookjesbos en de kleuren zijn overheerlijk. Datzelfde geldt ook voor de binnenopnames in het kasteel. Tijdens de gevechten durft het allemaal wel iets te wazig worden (vandaar een negen op tien), maar voor de rest kun je van een visueel spektakel spreken met zeer geslaagde CGI-effecten. De film bevat een paar donkere opnames, maar ook die zijn loepzuiver. De geluidsband is een overweldigende DTS:X die net als de film garant staat voor spektakel. Wij kozen de Franse versie omdat we die aan een zeer aardig prijsje aantroffen, maar op het Frans geschreven hoesje na is dit net hetzelfde als de Benelux-versie waar ook Nederlandse ondertitels op te vinden zijn.
EXTRA'S
Op de 4K-disc vind je geen enkele bonus (behalve de keuze tussen de bioscoopversie of de director's cut), wel is dit een combopack waarin ook de Blu-ray verpakt zit en waar je dezelfde bonusfilmpjes aantreft zoals op de gewone Blu-ray-release. Omdat er niks aan toe te voegen valt wat destijds Werner vertelde, voel ik me zo vrij om zijn woorden letterlijk over te nemen. Regisseur Rupert Saunders, special effecten-coördinator Cedric Nicolas-Troyan en co-editor Neil Smith leveren een gevarieerde audiocommentaartrack af met veel afwisseling, waarin vooral de verschillende invalshoeken van de deelnemers de ervaring redelijk volledig maken. De documentaire A New Legend Is Born (20:54) toont ons de visie van regisseur Saunders, producent Joe Roth en enkele castleden die vooral vertellen hoe ze de elementen van het fantasygenre hebben trachten te herwerken tot een coherent geheel. De subsectie Citizens Of The Kingdom bevat vier bijdragen over de voornaamste protagonisten: Fairest Of Them All: Snow White (5:49), Deriliously Evil: Queen Ravenna (5:37), The Huntsman (5:05) en als laatste komen de dwergen aan bod in Motley Crew: The Dwarves (6:42). De vier featurettes hebben naar mijn smaak een iets te promotioneel gehalte. Hetzelfde kan worden gezegd over de documentaire The Magic Of Snow White And The Huntsman (13:24). De interactieve featurette Around The Kingdom 360° set tour bevat een korte inleiding door Rupert Saunders (1:40), waarna je met de pijltjestoetsen door de sets in de Pinewood Studios kan navigeren: King Magnus' Courtyard, The village near Castle Tabor, Duke Hammond's castle campment, Queen Ravenna's throne room en Queen Ravenna's mirror room zijn vijf van de locaties die je kan verkennen.

CONCLUSIE
Snow White And The Huntsman is een leuke avonturenfilm die een klassiek sprookje vertelt maar dan vanuit een Game Of Thrones (of zo je het wil Lord Of The Rings)-standpunt vertelt en die vooral uitblinkt door de acteerprestaties. Let wel op als je deze film zou willen bekijken met de allerkleinsten, want er zitten best een paar akelige scènes in.coverStudio: Universal

Regie: Rupert Saunders
Met: Kristen Stewart, Chris Hemsworth, Charlize Theron, Sam Claflin, Sam Spruell, Ian McShane, Bob Hoskins, Ray Winstone, Nick Frost, Eddie Marsan, Toby Jones, Johnny Harris, Brian Gleeson, Vincent Regan, Noah Huntley

Film:
7/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Avontuur

Versie:
Frankrijk

Jaar:
2016

Leeftijd:
AP

Speelduur:
128 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083094751


Beeldformaat:
2.35:1 UHD

Geluid:
Engels DTS:X
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Japans, Deens, Zweeds, Fins, Noors, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaartrack
• Documentaire "A New Legend Is Born"
• Documentaire "Reinventing The Fairy Tale"
• Citizens Of The Kingdom:
- Fairest Of Them All: Snow White
- Deriliously Evil: Queen Ravenna
- The Huntsman
- Motley Crew: The Dwarves
• Documentaire "The Magic Of Snow White And The Huntsman"
• Interactieve featurette "Around The Kingdom 360o set tourz
- Inleiding
- King Magnus' Courtyard
- The village near Castle Tabor
- Duke Hammond's castle campment
- Queen Ravenna's throne room
- Queen Ravenna's mirror room

Andere recente releases van deze maatschappij