:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MOBILE SUIT GUNDAM WING - DVD OPERATION 1
MOBILE SUIT GUNDAM WING - DVD OPERATION 1
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-07-03
FILM
In een verre toekomst is de aarde omringd door ruimtekoloniën. Deze ruimtekoloniën worden bewoond door vluchtelingen van de aarde die niet meer wilden leven in de onderdrukking van de organisatie “Earth Alliance”. Het duurt niet lang of de “Earth Alliance” krijgen de ruimtekoloniën ook in hun macht, maar deze laatste geven hun niet zomaar gewonnen. Ze sturen vijf jonge en strijdlustige piloten richting aarde gewapend met Gundams (hypermoderne mobile suits). Vanaf dan start een helse oorlog waarvan het lot van de hele mensheid afhangt...

Yoshiyuki Tomino liet in 1979 voor het eerst de ‘mobile suits’ op ons los met de Tv-serie Mobile Suit Gundam. De serie werd een mislukking, maar kreeg begin jaren ’80 een herkansing toen men uit de serie drie bioscoopfilms distilleerde. Vanaf toen startte een onnoemelijk succesverhaal dat vertaald werd in diverse Tv-series, films en merchandising. De Tv-serie Shin kidô Senki Gundam W beter bekend als Mobile Suit Gundam Wing stamt al uit 1995, maar werd pas in 2000 internationaal uitgebracht. Het betreft hier een erg amusante serie die net als zijn voorlopers heel wat succes oogstte. Mobile Suit Gundam Wing kreeg in 1998 nog een vervolg met Gundam Wing: Endless Waltz.

EPISODES
Episode 1: The Shooting Star She Saw
Episode 2: The Gundam Deathscythe
Episode 3: 5 Gundams Confirmed
Episode 4: The Victoria Nightmare
Episode 5: Relena's Secret

BEELD EN GELUID
Het 1.33:1 geschaalde beeld oogt voldoende scherp, met een goed contrast. Het geheel bevat mooie en heldere kleuren. Het beeld ziet er met uitzondering van enkele minieme vuiltjes erg proper uit. Wel hebben we wat filmgrain en soms een klein compressiefoutje kunnen waarnemen, maar dat wordt nergens dramatisch. Op gebied van geluid heb je de keuze tussen de originele Japanse-track, of een Engelse en Franse dub. De Japanse Dolby Surround-track klinkt voldoende warm, met een goede dynamiek en spreiding. De dialogen klinken helder en zijn goed te verstaan. Storingen en/of ruis zijn niet aanwezig. Ook de Engelse Dolby Surround-track klinkt degelijk. Prima werk van Bridge Entertainment!

EXTRA’S
Het schijfje bevat enkele minieme doch leuke extra’s. We beginnen met de Art gallery waar we een boel schetsen en tekeningen kunnen bekijken van de belangrijkste karakters. Erg leuk is dat je van de Gundam Wing diverse delen van naderbij kan bekijken en roteren zodat je een blik kunt werpen langs alle kanten. Volgend is een wel erg beknopte pagina met informatie (en een filmografie) van character designer Yoshihito Hishinuma (wordt op de DVD verkeerdelijk gespeld als Yoshito Hishinuma) en de openingcredits in een karaokeversie. Tenslotte hebben we nog een korte samenvatting van de vijf eerste afleveringen en een link naar de officiële website van Gundam.

CONCLUSIE
Mobile Suit Gundam Wing is een geslaagde animeserie die bestaat uit 49 afleveringen. De Nederlandse maatschappij Bridge Entertainment verblijdt de vele Gundam-fans met deze eerste Mobile Suit Gundam Wing-DVD. Het schijfje bevat een goede beeld- en geluidskwaliteit en bovendien zijn er enkele leuke features aanwezig. Een aanrader voor de liefhebbers van het succesvolle ‘mech’-genre.


cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Masashi Ikeda
Met: Hikaru Midorikawa, Akiko Yajima, Takehito Koyasu, Shigeru Nakahara, Ryz Ishino, Ai Orikasa, Toshihiko Seki, Isshin Chiba, Chisa Yokoyama

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Manga

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
6

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983455467


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Art gallery
• Info
• Karaoke
• Samenvatting
• Internetlink

Andere recente releases van deze maatschappij