:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK IV - THE VOYAGE HOME
STAR TREK IV - THE VOYAGE HOME
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-07-06
FILM
Nadat capitain James T. Kirk (William Shatner) tot het uiterste is gegaan om zijn vriend Spock (Leonard Nimoy) te redden, moet hij terugkeren naar de aarde om zich te verantwoorden voor zijn daden, nl. het stelen en de vernietiging van de USS Enterprise, de vernietiging van de Genesis planeet etc etc. Maar net wanneer Kirk en zijn bemanning op het punt staan om naar de aarde terug te keren, beginnen er vreemde dingen te gebeuren. De USS Saratoga meldt dat er op de sensors een vreemde sonde is verschenen die constant een onbekend en onvertaalbaar signaal uitzend. Eenmaal de Saratoga zich te dichtbij waagt worden alle energiebronnen op het schip uitgeschakeld en vindt men geen enkele manier meer om deze weer in te schakelen. Via de noodcommunicatie frequentie krijgt Starfleet Headquarters nog slechter nieuws te horen van de Saratoga : de onbekende sonde is op weg naar de aarde.Verschillende pogingen worden ondernomen om de sonde uit te schakelen of te vernietigen maar alle schepen die deze acties proberen te ondernemen ondergaan hetzelfde lot, 1 voor 1 worden ze uitgeschakeld. Uiteindelijk bereikt de sonde de aarde en begint er een ware ravage aan te richten. De sonde verwacht blijkbaar een antwoord op zijn uitzending maar om één of andere reden komt dit antwoord er niet. Zonder het dus te weten is de sonde bezig alle leven op aarde uit te roeien.
Aan boord van zijn buitgemaakt Klingon Bird of Prey laat Kirk Spock de signalen onderzoeken. Al snel komt Spock tot de conclusie dat dit geluid identiek is aan dit van de gigantische bultrug walvissen. Er vormt zich echter één groot probleem. Deze soort is in het begin van de 21ste eeuw uitgeroeid door overvloedige vangst van deze zeezoogdieren.Kirk vat hierna het plan op om terug te keren in de tijd, naar het einde van de 20ste eeuw om daar enkele bultruggen op te halen, ze mee te brengen naar de 23ste eeuw. Dit alles in de veronderstelling zijnde dat ze op de signalen van de sonde zullen reageren en zo de hele planeet redden.
Spijtig genoeg gaan de dingen niet volledig zoals Kirk gehoopt had ….In deze 4de film in het inmiddels welbekende Star Trek Universum heeft men het dramatische element enigszins omgeruild voor het humoristische. Men kan gerust stellen dat het een succes is. Enkel al vanwege het feit dat je een groep mensen uit de utopische leefwereld van de 23ste eeuw in de hectische en chaotische wereld van de 21ste eeuw plaatst. Zo moeten ze bijvoorbeeld leren omgaan met het gebruiken van geld en kleurrijk taalgebruik, vloeken met andere woorden. Het geheel resulteert in een zeer luchtige film die ook een veel groter publiek zal aanspreken. Tijdsreizen op zich is al populair maar Nimoy heeft het dan nog eens met een stevige portie humor weten te combineren. Het resultaat is een film die er zeer zeker mag wezen. Zoals Paramount in 1986 zelf al zei: “Zelfs als dit geen Star Trek film was, zouden we het verfilmd hebben!”
Tevens bevat de film een duidelijke boodschap : er moet wat gedaan worden aan de manier waarop de mens de planeet behandeld, anders gaat het in de toekomst ooit eens mislopen.BEELD EN GELUID
We kunnen gerust stellen dat je veel mensen voor de gek kan houden met de leeftijd van deze film. Want aan de beeldtransfer zelf kan je niet zien dat de film al 17 jaar oud is. Wel is natuurlijk te verwachten dat er op sommige plaatsen kleine beschadigingen aanwezig zijn. Als gevolg van de leeftijd van het bronmateriaal is er ook wel een kleine hoeveelheid filmgrain aanwezig in sommige scènes. Maar de leeftijd van deze film in acht genomen kunnen we dit toch wel een goede transfer noemen.
Ook de geluidstrack van deze DVD verdient een pluim. Dialogen zijn helder en voldoende warm. Ook de dynamiek van deze geluidstrack is meer dan voldoende. Je moet hem natuurlijk niet gaan vergelijken met de meer recentere films. Maar op zich staand dus een meer dan goede geluidstrack.EXTRA'S
Net zoals bij de vorige Special edition releases van Paramount krijgen we hier weerom een 2-disc set boordevol extra’s.

Disc 1:
Audiocommentaar
De audiocommentaar van deze film wordt geleverd door William Shatner en Leonard Nimoy. In deze track wordt vooral dieper ingegaan op de productie van de film.

Tekstcommentaar
Voor de tekstcommentaar heeft men traditiegewijs gekozen voor Michael en Denise Okuda, beter gekend van de Star Trek Encyclopedie. Voor de fans is deze commentaartrack een echte must. Je komt allerlei dingen te weten over het Star Trek Universum evenals over waar sommige nogal verdacht bekende decorstukken nog al eens gebruikt werden.
Deze commentaartracks kunnen we voldoende interessant noemen en ook juist daarom vormen ze een zeer mooie aanvulling op de film.Disc 2:
Star Trek Universe
De extra Star Trek Universe bestaat uit verschillende featurettes die allen over, een bepaald aan de film gerelateerd onderwerp, handelen. Samen goed voor zo’n 32 minuten “randinformatie”. Zo is er een featurette over walvissen, eentje over de verschillende vrouwen die Kirk’s hart sneller deden slaan, eentje over Vulcan filosofie en eentje over tijdsreizen.

Production
Zoals de titel reeds doet vermoeden wordt hier dieper ingegaan op de productie van de film. Elk element noodzakelijk voor de totstandkoming van deze film komt dus aan bod. In ongeveer 51 minuten krijg je dus een vrij duidelijk beeld over de productie van Star Trek IV.

Visual Effects
Een sciencefiction film als Star Trek kan natuurlijk niet zonder special effects.
In de eerste featurette, die zo’n 15 minuten duurt, wordt heel wat uitgelegd over de special effects en allerhande trucs die moesten gebruikt worden in de film. In de 2de featurette legt Leonard Nimoy je uit wat nu de verschillen zijn tussen de Enterprise en de Klingon Bird of Prey … een zeer leuke uitleg voor de fans.

Archives + Storyboards
De Star Trek Archives zijn een verzameling van foto’s en tekeningen die tijdens de productie van de film werden gemaakt. Hierin zitten schetsen van decors, foto’s van props etc etc.

Tributes
In deze 2 korte filmpjes wordt hulde gebracht aan Star Trek bedenker Gene Roddenberry en Mark Lenard (Sarek, Spock’s Vader).

Original Interviews
Voor original interviews werd er duidelijk in de archieven gedoken en met succes. Men wist namelijk 3 interviews terug te vinden. Respectievelijk met Leonard Nimoy, William Shatner en DeForest Kelly. Dit geeft duidelijk weer dat Paramount zich echt wel inspant om ons degelijke Special Edition’s te presenteren.

Theatrical Trailer
Tot slot is er nog de “verplichte” trailer die tegenwoordig op praktisch elke DVD terug te vinden is.Men heeft bij Paramount de fans werkelijk weer eens verwend met deze Release van Star Trek IV. De 2de schijf is een echte welkome aanvulling op de film en zal door de fans zeer zeker geapprecieerd worden.

CONCLUSIE
Dit 4de deel in de Star Trek saga is veel luchtiger en grappiger dan de voorgaande 3 delen. De beeld- en geluidstransfer zijn, de leeftijd van de film in acht genomen, goed tot zeer goed. Een echte aanrader voor de Star Trek fans, al zouden we nog verder durven te gaan, want deze film zal ook de niet-fans wel kunnen aanspreken.


cover
Studio: Paramount

Regie: Leonard Nimoy
Met: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, James Doohan, George Takei, Walter Koenig, Nichelle Nichols & Catherine Hicks

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1986

Leeftijd:
AL

Speelduur:
114 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8714865558225


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Audiocommentaar
• Tekstcommentaar
• Star Trek Universe
• Production
• Visual Effects
• Archives
• Tributes
• Original Interviews
• Storyboards
• Theatrical Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij